09 Nisan 2018 13:33

Reklamlarda gizli şiddet

Yapılan araştırma, toplumsal rol kalıplarının reklamlar aracıyla dayatıldığını, reklamlarla cinsel ve ekonomik şiddet üretildiğini ortaya koydu.

Paylaş

Aylık yayımlanan, 26 dergide 773 reklamı inceleyen araştırma; reklamların sadece pazarlama unsuru değil, içerdiği gizli şiddet içerikleri ile kadınlar ve erkekler üzerinde duygusal, ekonomik ve cinsel şiddet etkisine sahip olduğunu ortaya koydu.

Aylık yayımlanan 26 kadın ve erkek dergisindeki 773 reklamı duygusal, ekonomik ve cinsel şiddet öğeleri içerip içermediği açısından değerlendiren, Yaşar Üniversitesinden Yüksek Lisans Öğrencisi Asuman Özer ile Doç. Dr. Ebru Gökaliler’in yaptığı çalışma, dikkat çekici sonuçlar elde etti.

Şiddetin hayatın her alanında olduğu gibi reklamlarda da farklı kalıplarda yer aldığını belirten Doç. Dr. Gökaliler, “Gizli şiddet olarak da ifade edilen simgesel şiddet, her yerde karşımıza çıkıyor. Aile içinde, arkadaşlık ilişkilerinde, çevrimiçi dünyada karşılaşılan simgesel şiddet olgusu, reklamlarda da sıklıkla yer alıyor. Örneğin, tüm bireylerin güzel görünmesi, duygusal şiddet kapsamında karşı cinse yönelik kıskançlık, kadın ve erkeklerin yapacağı işlerin sınırlandırılması, ev işlerinin ve çocuk bakımının kadınların sorumluluğunda olması, teknolojik ve otomotiv ürünlerin erkeklere yönelik olması gibi toplumsal rol kalıpları, dayatılıyor” diye konuştu. Doç. Dr. Gökaliler, reklamlarda kullanılan metin ve görsellerin gizli şiddet unsurları içerip içermediğini incelediklerini söyledi.

‘EN ÇOK KADINLARA YÖNELİK’

Cinsel veya duygusal şiddet içeren reklamların en çok kadınlara yönelik yapıldığını gördüklerini, dile getiren Doç. Dr. Ebru Gökaliler, “Hem kadına hem de erkeğe yönelik, en fazla duygusal şiddet içeren reklamlar yapılıyor. Kadına yönelik cinsel şiddet sıklığının yüzde 24.2 olduğu görülürken erkeğe yönelik olan cinsel şiddet sıklığı ise yüzde 6.1. Erkeğe yönelik ekonomik şiddetin kadınlara göre daha fazla uygulandığı görülüyor” diye konuştu.

Hem kadın hem de erkek dergilerinde, kadın bedeninin sunumunun erkek bedenine göre daha fazla olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gökaliler, “Kadın bedeni sunumu yüzde 24.1 iken erkek bedeni sunumu ise yüzde 5.7. Erkek bedenlerinin, çoğunlukla kadın bedenleriyle beraber sunulduğu görülüyor. Kadın ve erkek bedeninin bir arada olduğu reklamlar ile erkek dergilerinde karşılaşılıyor. İdeal güzellik dayatması içeren cinsel simgesel şiddet durumuna bakıldığında, kadına yönelik ideal güzellik dayatmasının erkeğe yönelik olana göre daha fazla olduğu görülüyor. Kadına yönelik olan ideal güzellik dayatması yüzde 24.8 iken erkeğe yönelik ideal güzellik dayatması oranı ise yüzde 6.2” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Çorum ve Yozgat şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki

SONRAKİ HABER

Esenyurt’ta 1 Mayıs ortak kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...