30 Mart 2018 10:58
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2018 10:52

İsrail ordusundan Gazze sınırında saldırı: 18 ölü 750 yaralı

Filistinlilerin ‘Büyük Geri Dönüş’ yürüyüşüne İsrail ordusu saldırdı. Gazze sınır hattında 18 kişi hayatını kaybetti, 750 kişi yaralandı.

Paylaş

Gazze’de Filistinlilerin başlattığı “Büyük Geri Dönüş” yürüyüşüne İsrail ordusu ateşli silahlarla saldırdı. Saldırı nedeniyle, 18 kişi hayatını kaybetti, en az 750 kişinin de hyaralandığı ifade edildi. İsrail ordusu saldırıya ilişkin açıklamasında “6 farklı yerde isyan başladığını” ve “Azmettiricilerin hedef alındığını” öne sürdü. Saldırının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta gerçekleştirildiği bildirildi.

Filistinlilerin Toprak Günü olarak andığı 30 Mart, 1976’da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinlinin katledilmesinin yıl dönümü.

Bugün sabah saatlerinden itibaren Filistinliler Gazze'den İsrail sınırının farklı noktalarına doğru yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin katıldığı "Büyük Geri Dönüş" yürüyüşüne İsrail askerleri göz yaşartıcı gaz ve plastik merminin yanı sıra gerçek mermiyle saldırdı.

Daha küçük gruplar halinde hereket eden bazı göstericiler İsrail sınırını ayıran tel örgülere kadar yaklaştı. Filistin Kızılayı'nın verdiği bilgiye göre sınıra yaklaşanlardan en az 200 kişi İsrail askerlerinin kurşunlarına hedef oldu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Gazze'deki sağlık yetkilileri, ölenler arasında 16 yaşındaki bir çocuğun da olduğunu bildirdi. Filistinli yetkililer, gösterilerin olduğu bölgeye yakın yerdeki tarlasında çalışan bir çiftçinin de tank ateşi sonucu öldüğünü açıkladı. Filistinli yetkililer, öldürülen Filistinli çiftçinin 27 yaşındaki Ömer Samour olduğunu ve bir kişinin de yaralandığını söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “6 farklı yerde isyan başladığını” ve askerlerce “Azmettiricilerin hedef alındığını” savunuldu. Göstericilerin yaktıkları lastikleri sınıra doğru yuvarladığını, güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli atıldığını öne süren İsrail ordusu, yaşananlardan Gazze'deki Hamas yönetimini sorumlu tuttu. Hamas, gösterilerin barışçıl olması için çağrıda bulunmuştu.

İsrail ayrıca gösterilere 17 bin Filistinlinin katıldığını açıkladı. Hamas ise 65 kilometrelik sınır boyunca beş ayrı noktada düzenlenen yürüyüşte on binlerce kişinin yer aldığını belirtti.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Rüşdi Abualouf, görgü tanıklarının saldırı kurbanlarının bir tarlada maydanoz topladıkları sırada tank ateşi açıldığını söylediğini aktardı.

Filistinliler protesto eylemi için kuzeydeki Erez'den güneyde, Mısır sınırındaki Refah'a kadar olan sınır bölgesinde beş farklı kamp alanı kurdu.

İsrail ordusu güvenlik kaygılarını öne sürerek, Gazze sınırı boyunca uzanan bir alanı yasak bölge ilan etti. (DIŞ HABERLER)


GAZZE SINIRINDA YARALANAN BİR FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜ

Filistinlilerin ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne dönük İsrail saldırısında yaralanan bir kişi daha hayatını kaybetti.

Hafta sonunda Gazze sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü”ne katılan binlerce Filistinlilere ateş açılması sonucunda yaralanan 29 yaşındaki bir Filistinlinin kurtarılamayarak öldüğü bildirildi.

İsrail medyası, Hamas Sağlık Bakanlığı’na dayanarak verdiği haberde, Gazze’nin güneyindeki gösteriler sırasında açılan ateş sonucunda vurulan 29 yaşındaki Faris El Rakip’in öldüğünü, böylece olaylar sırasında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu.

Times of İsrail haberinde, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın Cuma günü protesto gösterileri sırasında yaralanan binden fazla kişinin yarısının İsrail ordusunca açıklan ateş, diğerlerinin ise göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler sonucunda yaralandığını yazdı. (ANKA)


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL'İN GÜÇ KULLANIMINA İVEDİLİKLE SON VERMESİ GEREKİYOR

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze'de bugün gerçekleştirilen barışçı protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını şiddetle kınıyoruz. İsrail güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonucunda yaşanmakta olan can kaybı ve yaralanmalardan büyük endişe duyuyoruz. İsrail'in bölgede gerilimi daha da artıracak güç kullanımına ivedilikle son vermesi lazımdır. Uluslararası toplumu İsrail'i bu saldırgan tutumdan vazgeçirmesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN KINADI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistin'de yaşanan gelişmelere dair yazılı bir açıklama ile Cumhurbaşkanlığı'nın bu konudaki tepkisini ortaya koydu. Açıklamada "Filistin halkına karşı giderek artan sistematik şiddet, derhal sona ermelidir" denildi.

Yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

"Gazze'de bugün gerçekleştirilen barışçıl gösterilere katılan sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik İsrail saldırısını en sert biçimde kınıyoruz. Bölgede yaşanan can kayıplarını ve yaralanmaları, insanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Filistin halkına karşı giderek artan sistematik şiddet, derhal sona ermelidir. Hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dost ve kardeş Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyor, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz."

Filistinlilerin Toprak Günü olarak andığı 30 Mart, 1976’da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinlinin katledilmesinin yıl dönümü. Büyük Geri Dönüş yürüyüşünün 6 hafta sürmesi ve Nakba (Felaket) Günü olarak anılan 15 Mayıs’ta sona ermesi planlanıyor. Nakba Günü’nde, 1948’de İsrail devletinin kurulması sonrası yüz binlerce Filistinlinin evlerinden olması anılıyor. Filistinliler bu eylemler için Gazze sınırı boyunca faklı noktalara çadır kampları kurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Özgür Özel: Gökkuşağı ittifakına ihtiyacımız var

SONRAKİ HABER

Eren Keskin için İHD ve TİHV'den duyarlılık çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa