Meclis Başkanı'ndan Hüda Kaya'ya: Konuşmanıza izin veremem

TBMM'de Afrin'e yönelik operasyon ile ilgili konuşan Hüda Kaya'nın mikrofonu kapatıldı, Meclis Başkanı 'Konuşmanıza asla izin veremeyeceğim' dedi.

12 Mart 2018 14:11
Paylaş

TBMM'de partilerin grup önerilerinin konuşulduğu esnada Meclis Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'nın mikrofonunu kapattırdı ve "Bu kürsüden konuşmanıza müsaade etmeyeceğim" dedi.

TBMM'nin bugünkü oturumunda, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, partisinin Meclis'e sunduğu "Afrin araştırma önergesi" hakkında konuşmak için kürsüye çıktı. Kaya, konuşmasına "Partili kimliklerimizin de ötesinde, bulunduğumuz mahalli ve yeryüzünü barış yurduna çevirmek için elçilerin veya vicdanının mesajını dikkate alması gereken insan, insanlar olarak dinlemenizi rica ediyorum" diyerek başladı. Kaya, "Var oluşun esası yok etmek, şiddet, nefret ve savaş değildir" dediği konuşmasını şöyle sürdürdü:

'TOPLUMUMUZA BİLİNÇLİ OLARAK ÖLME VE ÖLDÜRMENİN KUTSALLIĞINDAN BAHSEDİLİYOR'

Yaşamın, var oluşun ruhu ve hikmeti sevgi, adalet, barış ve güzelliklerin ikamesi içindir. Tüm kutsal kaynaklar ve kitabımız Kuran da hep bu noktayı vurgular. Bırakın kan dökmeyi, kanı kutsamayı, nefreti ve şiddeti artırmayı, insanların aralarında küskünlüklerin uzamasını bile hoşgörmez. Toplumumuz, bilinçli olarak bir nefret ve şiddet sarmalında tutuluyor. Kanın, öldürmenin ve ölmenin kutsallığı anlatılıyor.

KAYA: AFRİN SAVAŞI GÜVENLİK SORUNU SEBEBİYLE BAŞLAMAMIŞTIR

Değerli halkımıza sesleniyorum: Sizlere söylendiği gibi inancımızda, kitabımızda kendi halinde yaşayan bir şehir halkına saldırmak cihat değildir, fetih değildir. Bizlere öğretildiği gibi 'millilik' yoktur kitabımızda. Bunların inancımızda olduğunu iddia etmek başta Allah'a ve onun barış ve adalet mesajını bizlere ileten Hz. Peygamber'e büyük bir iftiradır. Afrin savaşı Türkiye'nin güvenlik sorunu yaşadığından dolayı başlamamıştır. Afrin savaşını, AKP iktidarı kaybettiği gücünü kan ve nefret politikaları üzerinden tekrar kazanmak için başlatmıştır. Ne yazık ki bu kirli savaş uğruna yoksul ve arkası zayıf olan halkımızın çocukları kurban ediliyor. Topluma savaşı dayatanların çocuklarını savaş alanlarında asla göremezsiniz. Kim ne derse desin dün olduğu gibi bugün de haksız bir savaşa karşı çıkmaya devam edeceğiz. Suriye savaşı kışkırtılırken, pek çok ülkeden selefi, dinci, kadın düşmanı sapkınlar desteklenip kutsanırken de biz bu kirli savaşa karşı çıkmıştık ve susmamıştık. Bugün de yakılan, yıkılan bir ülke Suriye'de bu korkunç savaş devam ederken IŞİD gibi köleci, kadın düşmanı saltanatçı bu dinci yapılar girdikleri yerlerde yüzyılın büyük acılarını yaşattılar, uluslararası kadın pazarları kurdular, tarihi ve yaşamı katlettiler. İşte bu vahşete maruz kalan bölge halklarının ölümlerden, tecavüzlerden, kölelikten kaçıp sığındığı ender bölgelerden biriydi Afrin.

Hüda Kaya'nın ardından kürsüye çıkan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ise "Halkımızı kimse aptal yerine koymasın. Suriye'nin kuzeyinde bir tezgah düzenleniyor. Burada terör üzerinden örgütlenmiş ve empreyalistlerin desteğini alan, bölge halklarına düşman olan YPG adlı yapıya destek anlamına gelebilecek sözlerin demokratik zeminde ifade edilmesini hayretle karşılıyorum" dedi.

MECLİS BAŞKANI'NIN TALİMATI İLE KAYA'NIN MİKROFONU KAPATILDI

Daha sonra söz alan Hüda Kaya'nın "Ortadoğu'daki bütün halklar IŞİD'in vahşetinden kaçıp Afrin'e sığındılar, orada demokratik bir yönetimle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Siz gidip bir şehir halkını, katletmek üzere IŞİD'e ve ÖSO katillerine teslim etmeye çalışıyorsunuz" sözleri üzerine Meclis Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı'nın talimatıyla Hüda Kaya'nın mikrofonu kapatıldı. Bahçekapılı, Kaya'ya "Bu kürsüden bu ifadelerle konuşmanıza müsaade etmeyeceğim. 'Kirli bir savaş yapıyorsunuz ve sivil halkı öldürüyorsunuz' diye nitlendiremezsiniz. Asla bu kürsüden konuşmanıza izin veremeyeceğim" dedi.

AKP ve HDP milletvekilleri arasında süren sözlü tartışma üzerine Meclis oturumuna 10 dakika ara verildi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Uyku hakkında, doğru sanılan 6 yanlış

SONRAKİ HABER

3 yıl önce kara listeye alınan Roundup neden kullanılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...