29 Ocak 2018 13:23

Vinç faciasında sorumlu başkomiser, bilirkişi yapılmış

Diyarbakır'da 2 çocuğun ölümüyle sonuçlanan vinç faciasından sorumlu başkomiserin aynı zamanda bilirkişi yapıldığı ortaya çıktı.

Paylaş

Diyarbakır’da geceleri karakol olarak kullanılan ilkokulun önünde oynayan 2 çocuğun, beton blok ören vincin devirdiği duvarın altında kalarak yaşamını yitirmesiyle ilgili açılan davada, blokları getirmekle görevlendirilen başkomiserin olayla ilgili bilirkişi olarak görevlendirildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Ben û Sen Mahallesi’nde, 30 Mart 2016 tarihinde gündüzleri okul, geceleri polislerce karakol olarak kullanılan Turgut Özal İlkokulu’nun etrafına vinç ile duvar örülürken, devrilen beton blokun altında Ayaz Özdemir (6) ve Furkan Öner (6) kalarak yaşamını yitirdi. Olayın ardından açılan davanın yargılamasına başlandı. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, vinç sürücüsünün eğitim almadığı ortaya çıkarken, firma yetkilisinin ise iş güvenliğinden habersiz olduğu öğrenildi. 

Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi istenen vinç operatörü Aziz Korkmaz, vincin kiralandığı firma sahibi Mahmut Kazaylek duruşma salonunda hazır bulunurken, beton blokları getiren firmanın yetkilisi Faik Kayar ise, duruşmaya ikamet ettiği Hatay’da SEGBİS üzerinden katıldı. Sanık ve müşteki avukatların katıldığı duruşmada, olayda yaşamını yitiren çocukların anne ve babaları müşteki olarak katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada, sanıkların savunmasına geçildi.

‘OKULA GİRMİYOR DEDİM BAŞKOMİSER GİRECEK DEDİ’

Davada ilk olarak savunma yapan vinç operatörü Korkmaz, “Olay günü baş komiser bana ‘Emniyetin önünden beton bloklar yüklenip okula götürülecek’ dedi. Emniyetin önündeki beton blokları TIR’a yükledim. Hasan baş komiser ile birlikte beton bloklarının boşaltılacağı okulun önüne gittik” dedi.  Beton bloklarının yüklü olduğu TIR’ın okul bahçesine girerken çok zorlandığını dile getiren Korkmaz, “Girmiyor dedim. Hasan başkomiser ‘girecek’ dedi. Ben telefonumla patronum Nurettin Alkaç’ı aradım. ‘Ben buraya girmiyorum. Riskli görüyorum. Beni zorluyorlar’ dedim. O da ‘Sen denileni yap’ dedi” diye konuştu. 

EHLİYETİNİN OLMADIĞINI BİLMİYORLARMIŞ

Ardından kazaya karışan vinci kiraya veren firma sahibi Mahmut Kazaylek özetle, “Aziz’in işe alınmasına onay verdim. Vinç kullanma belgesi olmadığını bilmiyordum ama yetenekli diye tavsiye edilmişti. Bu nedenle işe aldık. Kaza yerine olaydan sonra gidip gördüm. Kazaya dair bilgi ve görgüm yoktur. Vincin çalıştırılması ile ilgili tüm sorumluluk vinci kiralayan tarafa aittir. Okulun duvarında çok çürük olduğunu olaydan sonra gidip incelediğimde fark ettim. İş sahsına gidip kontrol yapmamıştım” dedi.  

Yaşamını yitiren çocuklardan Ayaz Özdemir’in babası Abdullah Özdemir, şikayetçi olarak verdiği ifadesinde, oğlunun ilkokul birinci sınıf öğrencisi olduğunu ve kazanın okulun çıkış saatinde yaşandığını belirterek, “Kim sorumluysa cezalandırılmasını istiyorum. Okulun giriş kapısı normalde araç girişine uygun bir yer değildir” dedi. 

Tanık olarak dinlenen Selahattin Arslan ise, beton blokların vinç tarafından yüklenip indirilmesi sırasında blokların yere doğru bir şekilde bırakılması için işçi olarak çalıştığını belirterek, TIR ve vincin ders saatinde okulun bahçesine girdiğini söyledi. 

BLOKLARI İNDİREN POLİS BİLİRKİŞİ YAPILMIŞ!

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme, bir hakimin nezaretinde iş güvenliği uzmanı, trafik uzmanı ve inşaat mühendisinden oluşturulacak bilirkişi heyetiyle birlikte olay yerine gidilerek keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme, olayda yaşamını yitiren çocukların ailelerinin davaya katılma taleplerini kabul ederek, beton blokları üreten iş sahibi Ali Uysal ve İnşaat Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi ile temsilcileri hakkında suça konu olay hakkında gereğinin yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Sanık ifadelerinde geçen ve beton blokları okulun bahçesinde indirilmekle görevlendirilen Başkomiser Hasan Ateş’in tanık sıfatıyla ifadesinin alınması için davetiye çıkarılmasına karar veren mahkeme, Ateş’in olayla ilgili rapor hazırlayan bilirkişiler arasında olduğunu da belirtti. 
Dava eksiklerin tamamlanması için önümüzdeki aya ertelendi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Müdür atamalarında sözlü sınava Eğitim Sen’den tepki

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları Anıtı ne zaman serbest bırakılacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...