24 Ocak 2018 11:50

Emek ve meslek örgütlerinden Afrin operasyonuna tepki

Emek ve meslek örgütleri, Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin yaptıkları açıklamalarda "Savaş sürdükçe ekmek küçülecek" dedi.

Paylaş

KESK, DİSK ve TMMOB temsilcileri Afrin’e yönelik başlatılan operasyonun durdurulmasını istedi. Emekçilerin ortak görüşü ise savaşın emekçilere yoksulluk ve ölüm getirdiği yönünde.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, savaşta mağdur olan kesimlerin başında emekçilerin geldiğini söyledi. “Afrin’e savaş olmasını istemiyoruz” diyen Görgün, “Biz bugüne kadar Suriye tarafından Türkiye’ye yönelik bir saldırı görmedik, duymadık ve okumadık. Türkiye böyle bir gerekçe ile Afrin’e savaş açtı. Bu gerekçe inandırıcı değil. Dolayısıyla biz bu konuda şaşkınız ve üzgünüz. Bir an önce tüm sınırlarımızda barışın tesis edilmesini isteriz” diye konuştu. Dünyanın tüm savaşlarında yoksulların mağdur edildiğini ifadelerine ekleyen Görgün, tüm emekçilerin bulundukları yerlerde savaşa karşı tutum geliştirmelerini istedi. Görgün, “Savaş devam ettikçe, soframızdaki ekmekler daha da küçülecek. Savaş sürdükçe ücretlerimiz aşağı inecek. Savaş sürdükçe alım gücümüz düşecektir. Çünkü savaşa harcanan kaynak emekçilerin ve yoksulların cebinden çıkıyor. Onlara kesilen yüksek vergilerden sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise savaşın halklara ve emekçilere hiçbir kazanç sağlamadığını vurguladı. Savaşın olduğu yerlerde emekçilerin her geçen gün daha da yoksullaştığı, işsizliğin arttığı ve enflasyonun yükseldiğini söyleyen Bozgeyik, savaş ile birlikte Türkiye halklarının yoksullaşacağını kaydetti.

‘SAVAŞTAN FAYDALANAN SERMAYE, ETKİLENEN EMEKÇİLERDİR’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, söz konusu savaşı iç politika malzemesi olarak niteleyerek, “Türkiye’nin sınır güvenliği bahane ediliyor. Bize göre bu bir bahane. Biz Türkiye’nin barış politikasını gütmesinden yanayız. Savaştan emekçilere ağır yükler yüklenecektir. Suriye politikasında başından beri izlenen yanlış politikaların sonuçlarını kitlesel katliamlar ile yaşadık. Zaten Türkiye ekonomisi şu anda can çekişiyor. Sürekli kriz içinde yaşayan bir ülkedeyiz. Bu krizin yükü hem zamlar ile hem de yüksek vergiler ile emekçilerin sırtına yükleniyor. Düşük ücret ve işsizlikle. Bu savaşa harcanan kaynaklar, içinde bulunduğumuz ekonomik durumu daha ciddi hale getirecektir” dedi. (Ankara/MA)


MERSİN EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: HALKLARI DÜŞMANLAŞTIRACAK SAVAŞA HAYIR

Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, SES Mersin Şube binasında Afrin operasyonuna ilişkin basın açıklaması düzenledi. Platform adına açıklamayı okuyan SES Mersin Şube Eş Başkanı Yılmaz Bozkurt, "Bölge halklarına gerçekten zeytin dalı uzatmanın, barışa ve demokrasiye dayalı çözümler üretmenin koşulları varken ülkeyi emperyalist planların bir parçası haline getiren bu savaş bizim savaşımız değildir. Savaşa mecbur olan halklarımız ve emekçiler değil iktidarını savaşa, gerilime ve kaosa bağlayan AKP’dir. AKP hükümetinin hem içerde hem dışarıda emekçileri ve halkları kutuplaştırmak üzerine kurulu bir siyaset izlemesi savaş ve şiddet ortamını sürekli canlı tutmaktadır" dedi.

ABD'nin yüz binlerce sivilin hayatına mâl olan Irak operasyonunu 'Irak’ı özgürleştirme harekatı' olarak gösterdiğini hatırlatan Bozkurt, "Bugün ise barışın simgesi olan zeytin dalı, Türk ve Kürt halkları arasında düşmanlığı körükleyecek bir operasyon ile kirletilmek isteniyor" dedi.

Bozkurt, "OHAL olmadan ülkeyi yönetemeyeceğini bilen siyasal iktidar, savaş politikalarından medet ummaktadır. Emekçileri, halkı her geçen gün daha fazla açlığa ve sefalete sürükleyen, temel hak ve özgürlüklerini ortadan kaldıran OHAL’e karşı artan tepkiler ‘milli güvenlik’ meselesi olarak gösterilen operasyonla bastırılmak istenmektedir. 2019 seçimlerinde tek adama dayalı baskıcı rejim konusunda MHP ile kader birliği yapan siyasal iktidar, sadece Kürtleri değil, demokrasi, barış ve insanca yaşamayı savunan herkesi daha fazla baskı altına almayı hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu olarak kimsenin ölmesini istemediklerini dile getiren Bozkurt, "Bu nedenle bugün barışa dair tüm çabalar, eylemler yaşamsaldır. Halkları düşmanlaştıran bu çılgınlıkta ısrar etmek ülkemizi çıkmaz bir felakete sürükleyecektir. Kimse bizden insanlarımızın öldürülmesine seyirci kalmamızı beklemesin. Çünkü bizim görevimiz insanları yaşatmaktır" dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7 soruda lokavt nedir?

SONRAKİ HABER

Körfez'den Notlar’da OHAL ve KHK’leri konuştuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...