Nemak işçisinin gözü büyük fabrikalarda
Nemak İzmir Döküm Sanayi’de çalışan işçiler, toplusözleşme görüşmelerinde büyük fabrikaları dikkatle takip ediyor.

İLGİLİ HABERLER

Birleşik Metal-İş Sendikası eylem kararlarını açıkladı

Metal patronları mesai eylemini kırmaya çalışıyor

MESS metal işçisiyle alay ediyor
Nuray ÖZTÜRK
Deniz ATAY
İzmir
Türk Metal ile MESS arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatması nedeniyle arabulucu sürecine girdi. Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Nemak İzmir Döküm Sanayi’de çalışan işçiler de toplu sözleşme görüşmelerinin geldiği süreci, işçilerin fabrika içinde yürüttüğü tartışmaları Evrensel'e aktardı. Gözlerinin büyük fabrikalarda olduğunu ifade eden Nemak işçileri, Türk Metal’i geri adım atmaması noktasında uyardı.
Sözleşme görüşmelerinin arabulucu sürecine girmesinin Renault ve Arçelik gibi metal işl kolundaki büyük fabrikalarda olduğu gibi bir hareketliliğe yol açmadığını ifade eden işçi, kendi fabrikalarında Türk Metal’e olan güvensizliğin yarattığı bir vurdumduymazlığın olduğunu söyledi. Ancak diğer fabrikalarda yaşanacak eylemlerden kendi fabrikalarının da etkilenebileceğini sözlerine ekleyen işçi, “MESS’in bu dayatmasına karşı alınan karar doğrultusunda Nemak’ta da eylemler yapıldı. Ancak işçinin istediği sonuç alıcı eylemler yapılması” dedi.
‘BÜYÜK FABRİKALAR BİZİ DE ETKİLER’
2004 yılından beri aynı fabrikada çalıştığını ifade eden bir Nemak işçisi de “Eski ismi Cevher Makine’ydi. Daha sonra Meksika menşeili Nemak Grup aldı fabrikayı. 13 yıldır aynı fabrikada çalışıyorum sendikalı bir işçiyim ama aldığım ücret 2 bin lira. Geçtiğimiz sözleşme döneminde alınan zam, enflasyon oranları ve asgari ücret zammı sonrası eridi. Elimizde bir şey kalmadı. Şimdi yüzde 40 sosyal haklara, ilk altı ay için yüzde 38 ücret zammı isteniyor. Bu sözleşmede yapabildiklerinin en iyisini yapmalılar. Yoksa işçiyi kaybederler. Diğer fabrikalarda olduğu gibi burada bir hareketlilik yok. Çünkü sendikaya olan bir güvensizlik var. Ama bu demek değil ki tepkisiz kalacağız. Büyük fabrikalarda yaşanacak ciddi eylemliliklerden bizdeki işçiler de etkilenecektir” dedi.
KIDEM ZAMMI BELİRLEYİCİ
Özellikle kıdem zammı konusunun işçiler arasında gündem olduğuna vurgu yapan başka bir Nemak işçisi, “Geçen sözleşme ücretleri eşitlemek için yeni girene saati 1 lira, kıdemi en yüksek olana ise 50 kuruş zam yaptılar, ancak kıdemi olan işçinin enflasyon rakamları ve asgari ücrete yapılan zam ile aldığı eriyince yeni girenden bir farkı kalmadı. İşçi diyor ki bir fabrikada bu kadar uzun yıl çalışmanın, deneyimli olmanın, sendikalı olmanın bana bir faydası yok. Ya sendikayı değiştiririm ya da çıkarım buradan gider başka bir fabrikada çalışırım. Yani MESS’in dayattığı 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme, işçi açısından kabul edilemez. Kıdem vazgeçilemez” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRETİN YÜKSELMESİ HEPİMİZ İÇİN İYİ
Asgari ücrete yapılacak zam oranları ve vergi dilimlerinin düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini ve eylemlerinin üretimden gelen gücün kullanılarak devam etmesini istediklerini ifade eden bir Nemak işçisi de şunları söyledi: “Asgari ücretin yükselmesini istiyoruz, bu hepimiz için iyidir. Ama bize yansımalı, iyi zam alınırsa sorun yok ancak geçen dönemki sözleşme gibi olur ve zam oranı düşük tutulursa o zaman işler değişir. Yani bugün ilk altı ay için talep edilen yüzde 38 zamdan geri adım atılırsa sözleşmenin bir anlamı olmayacak. Şunun da farkındayız, grup sözleşmelerinde alınan zam oranlarına göre asgari ücrete zam yapılıyor. Geçen sözleşme dönemi asgari ücret zammı bizim toplu sözleşme dönemimiz sonrası açıklanmıştı. Yani metal sektöründe alınacak zam oranı bütün işçi ve emekçileri etkiliyor. Dolayısıyla iyi bir ücret zammı alınmak zorunda.
‘VERGİ DİLİMLERİ DİKKATE ALINMALI’
Vergi dilimlerinin de yüksek olduğunu belirten işçi, “Bakın benden bu ay bin 58 lira vergi kesilmiş. 6 ayda vergi dilimi değişiyor. Senenin başında 2 bin 300 lira maaş alırken sene sonunda bu rakam 2 bin liraya düşüyor. Yani ilk 6 ay zamlı maaşını alıyorsun sonra onun da gerisine düşüyorsun. Bunlar da düşünülerek istenilen zam oranlarından geri adım atılmamalı. Zaten olması gerekenin gerisinde bir taleple çıkmışsın karşılarına, dolayısıyla zam oranlarında pazarlık yapılmamalı. Fabrikada bu konularda büyük tartışmalar yaşanmasa da herkes izliyor ve bekliyor. Her zaman yapıldığı gibi uzlaşma istemiyoruz” dedi.
Evrensel'i Takip Et