08 Aralık 2017 02:32

Metal patronları mesai eylemini kırmaya çalışıyor

Ford Otosan fabrikasında patronlar, işçilerin fazla mesai eylemini kırmak için vardiya sistemini ve hafta tatilini değiştirmeye çalışıyor.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

HABAŞ’ın ardından, Ford Otosan’da da patronlar, işçilerin fazla mesai eylemini kırmak için vardiya sistemini ve hafta tatilini değiştirmeye çalışıyor. Bu talebin MESS’e bağlı tüm işyerlerinde geldiği bilgisini veren Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel, bu dayatmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Baskılara karşın MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına karşı eylemlerine devam eden işçiler de sendikanın bu dayatmaya karşı etkili kararlar alarak duyurmasını istiyor. 

Türk Metal’in  MESS ile tutulan uyuşmazlığın ardından işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi sürüyor. Ford Otosan patronu ise eylemi kırmak için harekete geçti. İşçilerden bir kısmına hafta tatilini hafta içi bir gün kullanmaları yönünde baskı yapan patron, böylece pazar günü işçileri çalıştırarak eylemlerden doğan üretim kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor. Patron yasalara atıf yaparak, mevcut sözleşmenin kendilerine bu hakkı tanıdığını savunuyor. İşçiler ise bu dayatmaya tepkili. 

İLK GÜNDEN BERİ BASKI VAR

Fazla mesaiye kalmama eyleminin Ford Otosan’da firesiz uygulandığını söyleyen bir işçi, şunları söyledi: “Bu durum üretimde ciddi kayıplara neden oldu. İlk günden beri işveren eylemi kırmaya çalışıyor zaten. Dün de grup liderleri hatları gezerek kimi işçilere hafta tatilini hafta içi kullanmalarını, pazar günü ise işe gelmelerini söyledi. Bu durumu sendikaya bildirdik. Onlar da ‘Öyle şey olmaz’ dediler.” 

Uygulamanın hayata geçmesi durumunda her gruptan bir işçinin hafta tatilinin kaydırılacağını dile getiren işçi “Yani hat bir kişi eksik yürüyecek. Hattaki işçinin üzerine daha çok yük binecek. Üstelik vardiyalara göre pazar günü işe gelecek işçiler. Fabrika böylelikle 7 gün 24 saat çalışmış olacak. Fazla mesaiye kalmama eylemi ile oluşan kayıplar da bu şekilde telafi edilecek” dedi. Bunun hem eylemin kırılması, hem de sendikanın 2017 taslağına koyduğu “Hafta tatili pazar günüdür” maddesinin hiçe sayılması anlamına geldiğini söyleyen işçi devam etti: “Her iki türlü de kabul edilmesi mümkün değil. Ford Otosan’da hafta tatili kurulduğu günden beri pazar günü. Hem bu hakkımız elimizden alınıyor, hem eylem kırılıyor, hem de işveren diyor ki bize ‘Siz taslağa ne koyarsanız koyun biz sizi takmıyoruz’. Sendikanın bunu kabul etmeyerek, gereken tutumu alması, bunu da işçiye ilan etmesi gerekiyor.” 

KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel, bu talebin sadece Ford Otosan’dan değil MESS’e bağlı tüm işyerlerinden geldiğini belirtti. Patronların “Biz kanunun bize verdiği yetkiyi kullanacağız” dediğini aktaran Yücel, şunları söyledi: “Biz bunu kabul etmedik. Biz zaten bunu taslağa koymuşuz. Bunu hem taslağa koyup, hem de işverenlerin talebini kabul edersek o zaman kendimizle çelişiriz. Böyle bir şey düşünülebilir mi? Üstelik Ford Otosan’da hafta tatili zaten pazar günü. Zaten hiç kayan vardiya olmadı. Dolayısıyla bunu kabul etmemiz mümkün değil.”

HABAŞ’TA DA BENZER DAYATMA VAR

İzmir'de kurulu HABAŞ’ta patron fazla mesaiye kalmama eylemini kırmak için her yolu deniyor. Normal mesainin ardından servislerine binmek isteyen işçilerin çıkışını zorlaştıran patron, servislerin önünü TIR’larla kapatarak çıkmalarını engellemeye çalışıyor. Taşeron işçileri makine başında ekmek arası yiyerek çalışmaya zorlayan patron, bu da yetmeyince vardiya sistemini değiştirdi. Fabrikayı 4 vardiya çalıştırarak hafta tatilini belirsizleştiren patron, işçileri bir yandan uzun çalıştırıyor, bu çalışma karşılığı ise denkleştirme adı altında izin veriyor. Bu yolla eylemin etkisizleştirilmek istendiğine dikkat çeken işçiler, Türk Metal yöneticilerinin bu soruna çözüm bulmasını istiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Önce inşaat sonra izin

SONRAKİ HABER

Gemiler limanda boş beklemesin diyorsanız hakkımızı verin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...