03 Aralık 2017 16:53

Bolu’da Ekim Devrimi’nin 100. yılı etkinliği

Emek Partisi Bolu İl Örgütü Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla panel yaptı.

Paylaş

Emek Partisi Bolu İl Örgütü Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla panel yaptı. Bolu KESK binasındaki panele, Gazeteci-Yazar Ercüment Akdeniz ve KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar katıldı. 

Panelde söz alan Ercüment Akdeniz, birinci emperyalist paylaşım savaşımının Rusya’daki etkilerinden, emekçilerin cepheye sürülmesinden ve halkın içinde bulunduğu yoksulluktan bahsetti. Ekim Devrimi’nin emperyalist savaşın bitmesi ve Bolşevik Parti’nin cephelerden askerleri çekmesi ile barışa büyük bir katkı sunduğunu belirtti. İlk işçi iktidarının yaptığı icraatlara değinen Akdeniz, Sovyet hükümetinin ilk  icraatlarından birinin Çarlık Rusya’sının yaptığı gizli anlaşmaları, yolsuzlukları ifşa etmek olduğunu kaydetti. Ekim Devrimi’nin insanlık tarihi açısından en büyük ilerleme olduğunu belirten Akdeniz, “Toplumun tüm kesimleri için büyük kazanımlar  kaydedilmiştir” dedi.

Sovyet Rusya’da ki eğitim modeli üzerine sunum yapan Elif Çuhadar ise Çarlık Rusya’nın yıkılmasından sonra Rusya’da okuma yazma oranın hızla arttığını, özellikle de kadın okur-yazar oranında önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi. Eğitimde din ve devlet işlerinin tamamıyla ayrıldığını, tam anlamıyla laik bir eğitimin hayata geçirildiğini ifade eden Çuhadar, Kreş sayısının artırıldığını neredeyse her işletmenin yanında bir kreş olduğunu, çocuk bakımı ve ev işlerinin yükünün kadınların sırtından alınıp toplumsallaştırıldığının altını çizdi. (Bolu/EVRENSEL)


FINDIKLI'DA EKİM DEVRİMİ PANEL 

Rize'nin Fındıklı ilçesinde “Sosyalizm Ütopya Değil Gelecek” konulu panel gerçekleştirildi.

Emek Partisi (EMEP) Fındıklı İlçe Örgütü’nün düzenlediği etkinliğe, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi Alp Altınörs birer sunum yaptı.

Panelde konuşan Fevzi Ayber, birinci paylaşım savaşı öncesi ve savaş süresince Avrupa’da  işçi sınıfının devrim mücadelesinin yükseldiğini ancak Rusya’da Bolşevik parti örgütlülüğünün etkin olması ve kitleleri örgütlü bir şekilde yönlendirmesi sonucunda Rusya’da Bolşevik devriminin gerçekleştiğini ifade etti. Bolşevik devriminden hemen sonra önemli iki adet kararnamenin yayınlandığını, bu kararnamenin birisinin barış kararnamesi olduğunu, bu kararname sonucunda bütün halkların kendi kaderini tayin hakkının tanındığını, çarlık döneminde işgal edilen yerlerden çekilindiğini,barışın sağlanması için adım atıldığını ve ikinci kararnamenin toprak kararnamesi olarak yayımlandığını hatırlattı. Sosyalizmin inşası sürecinde  kadınlara en  demokratik hakların tanındığını, Sovyetler Birliği içinde yaşayan halklar için 130 dilde 6 alfabe ile  anadilde eğitimin yapıldığını ,İnsanların barınma,sağlık,eğitim sorunlarının da çözüldüğünü vurguladı.

Daha sonra söz alan Alp Altınörs ise Sovyetlerde  oluşturulan Cumhuriyetlerin yanısıra,milliyetler için de özerk cumhuriyetler ve özerk bölgeler kurulduğunu bunun sonucunda tüm ezilen halkların kendilerin ifade edebilmelerine olanak sağlandığını belirtti. Panele değişik parti ve çevrelerin ,kitle örgütü temsilcilerinin,akademisyenler ve kadınların yoğun katılımı da dikkat çekti. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi 28. yaşını kutladı

SONRAKİ HABER

TÜDEF: Halkın  ekmeğiyle oynamayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...