03 Aralık 2017 12:30

Almanya'da binlerce kişi ırkçı AfD kongresini protesto etti

Almanya'nın ırkçı partisi AfD'dnin kongresini protesto etmek için toplanan binlerce kişiye polis tazyikli suyla saldırdı.

Paylaş

Almanya’nın Hannover kentinde yapılan ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin genel kongresini protesto etmek için binlerce kişi sokaklara döküldü. Soğuk havaya rağmen protesto gösterisine beklenenden fazla katılım oldu. Polis yollara barikat kuran gençleri dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Hannover’deki Kongre Merkezi etrafında yoğun güvenlik önlemleri alan polis, eylem yapanların AfD kongresinin yapıldığı binaya ulaşmasını engelledi. Nazi takibatına uğrayanlar arasında yer alan Marianne Wilke’nin çağrısıyla yapılan ve bölgedeki antifaşist bütün güçler tarafından desteklenen eylemde ırkçılığa ve faşizme karşı pankartlar taşındı, sloganlar atıldı.

SİYASİ PARTİLER DE KATILDI

Almanya AfD protestosu
Eylemde ırkçılık karşıtı dövizler taşındı. 

Sendikalar, kitle örgütleri, SPD, Sol Parti, Yeşiller gibi partiler de eylemde yerini aldı. Bazı kaynaklara göre 5 bin, bazı kanyaklara göre ise protesto eylemlerine 8 bin kişi katıldı. Polis kent merkezinde yapılan yürüyüşe en az 6 bin 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Yapılan konuşmalarda AfD’nın ırkçı ve faşist olduğu belirtilerek, buna karşı güçlü bir mücadelenin oluşturulması istendi. Aksi takdirde güçlenmeye devam edeceğine işaret edildi.

Irkçı partinin kongresini engellemek için gençler tarafından yollara kurulan barikatlar ise polis tarafından tazyikli su sıkılarak dağıtıldı. Soğu havaya rağmen polisin su sıkması tepkiyle karşılandı. Geçtiğimiz Nisan ayında da Köln’de AfD kongresine karşı onbinlerce insan sokağa dökülmüştü.

GİDEREK SAĞA KAYIYOR

Öte yandan 24 Eylül’deki genel seçimlerde yüzde 12,6 oy alarak mecliste güçlü bir grup kuran AfD, kongrede daha fazla sağa kaymayı ifade eden bir yönetim seçti. Daha önceki Eşgenel başkan Frauke Petry’nin meclise seçildikten sonra partisinden istifa etmesi üzerine kongrede yapılan oylamada, aşırı sağ kanadı temsil eden meclis grubu başkanı Alexander Gauland eş başkanlığa seçildi. Liberal kanatta yer alan Berlin Senatosu Meclis Grubu Başkanı Georg Pazderski  ve Aşırı sağ kanadın temsilcisi Schleswig-Holstein Eyaleti Başkanı Doris Sayn-Wittgenstein arasında eş başkanlık için yapılan seçimin patla sonuçlanmadı üzerinde Gauland aday olmuştu. Diğer eş başkan ise Avrupa Parlamentosu milletvekili Jörg Meuthen. Gauland’ın seçilmesinin partinin daha açık şekilde ırkçı görüşleri dillendireceği şeklinde ifade ediliyor. Petry de yaptığı açıklamada, Gauland’ın aşırı sağcı Thüringen Eyalet Başkanı Björn Höcke’nin adamı olduğunu ifade etti. Höcke, Köln’deki kongreye parti içinde alınan karar nedeniyle katılamazken Hannover’deki kongreye ise katıldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artı Eksi 7 Londra: İngiltere'nin Brexit faturası kabarıyor

SONRAKİ HABER

İçinden tren, şiir ve Cortazar geçen film: İşe Yarar Bir Şey

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...