01 Aralık 2017 13:09
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2017 18:25

Zarrab'ın tanık olduğu 'ABD, Atilla'ya karşı' davası: 3. gün

ABD'de görülen davada savcılıkla anlaşarak itirafçı olan Reza Zarrab, üçüncü kez Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturdu.

Paylaş

reza zarrab

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın "ABD'yi dolandırmak için kumpas kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı delmek için kumpas kurmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak", "Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak", "Kara para aklamak" ve "Kara para aklamak için kumpas kurmak" gerekçeleriyle 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezasıyla yargılandığı davada üçüncü kez jürili duruşma görülüyor. 

Aynı gerekçelerle gözaltına alınıp tutuklanan Reza Zarrab, Türkiye iade edilmesi yönündeki çabaları sonuçsuz kalınca suçlamaları kabul edip itirafçı olmuştu. 'ABD, Zarrab'a karşı' olan davanın adı, Zarrab'ın suçunu kabul etmesi üzerine 'ABD, Atilla'ya karşı' olarak değiştirilmişti. 

İlk günkü duruşmada Zarrab, Hakan Atilla'ya karşı tanık sandalyesine oturmuş ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delerek nasıl haksız kazanç elde ettiğini anlatmıştı. Zarrab itiraflarında Aktifbank ve Halkbank ile bu hususta nasıl ortak çalıştıklarını, Mehmet Hakan Atilla'nın yaptırımlar konusundaki bilgisini, Egemen Bağış'ın kendisine yardımını ve Zafer Çağlayan'a verdiği yüzlerce milyon liralık rüşveti itiraf etmişti.

İkinci duruşmada ise Süleyman Aslan'a verdiği rüşvetin önemini, verdiği tüm rüşvetlerde Zafer Çağlayan'ın rölü ve bilgisi olduğu, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ziraat Bankasına ve Vakıfbank'a ticaret talimatı verdiğini söyledi.

Dava, başta Türkiye, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere tüm dünya tarafından dikkatle takip ediliyor. Davayı Türkiye’den onlarca gazeteci yerinde takip ediyor. Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam etmesi bekleniyor.

Duruşmanın Türkiye saatiyle 17.45'de başladı. İşte duruşmadan öne çıkanlar:

22.05: DURUŞMADA UYUYAN BİR JÜRİ, HEYETTEN ÇIKARILDI

Son bir tapenin de dinlenmesiyle duruşma sona erdi. Duruşmadan sonra iki meseleyle ilgili toplantı düzenlendi. Birinci mesele, oturum sırasında jüri üyelerinden birinin uyuması. İkincisi ise Atilla'nın tanıklarının Türkiye'den gelirken güvenlik garantisi istemesi.

uyuyan bir jüri heyetten çıkarıldı. Yargıç Berman, “Jüri davanın sonuna kadar gelmeyebilir. Mahkeme salonunda olanları takip etmeyen bir jüri üyesinin görevini yerine getirebileceğini sanmıyorum” dedi.

Atılan üyenin yerine altı yedek jüri üyesinden biri asil üye olacak.

21.55: ALT KADEMEDEKİ ÇALIŞANLAR DURUMU BİLMİYORDU

Zarrab Halkbank'ın alt düzeydeki çalışanların "durumu" (yani yaptıkları işlemlerin aslında gıda ticareti olmadığını) bilmediğini söyledi. Haberleri olmadığı için de belge talep ettiklerini belirtti. 

21.40: DURUŞMAYA BİR ARA DAHA VERİLDİ

Salonda telefon görüşmesi kaydı dinletildikten sonra duruşmaya kısa bir ara verildi.

21.20: 29 MAYIS 2013 TARİHLİ BİR E-POSTA DELİL DOSYASINA GİRDİ

29 Mayıs 2013'te Reza Zarrab'ın Hakan Atilla'ya gönderdiği bir e-posta kanıt dosyasına girdi. E-postanın konusu: 50 milyon tutarında ileri bir vadeli Swift. Zarrab, Hakan Atilla'dan, İran Ulusal Güney Petrolleri Şirketi’nin CEO’su Alipour’a gönderilen 50 milyon avroluk havaleyi takip etmesini istediğini aktardı.

Zarrab, bankanın talep ettiği belgeyi ‘gerçekte mal transferi yapılmadığı’ için temin etmenin imkansız olduğunu, Aslan’ın ise bu konuda kendisine “Ben o meseleyi çözeceğim. Sorun yok Reza” dediğini aktardı: "Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi. Bunun üzerine Süleyman Aslan 'Reza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok' dedi"

21.10: REZA ZARRAB'IN İTİRAFÇILIĞI KABUL ETTİĞİ OTURUMUN TUTANAKLARI PAYLAŞILDI

Basınla paylaşılan belgeler arasında, Zarrab’ın 26 Ekim’deki gizli oturumda itirafçı olmayı nasıl kabul ettiğine dair tutanaklar da yer aldı. Gazeteci Pete Brush’ın paylaştığı belgede Zarrab’a “Suçu üstlenmek için herhangi bir baskı altında kaldınız mı?​” diye soruluyor, Zarrab “Hayır sayın yargıç” yanıtını veriyor. Zarrab, avukatlarının da kendisine baskı yapmadığını söylüyor.

Zarrab aynı oturumda, bir gardiyana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullandırması için rüşvet verdiğini de kabul etmişti. 

21.00: MUAMMER GÜLER'İN FOTOĞRAFI KANIT DOSYASINDA

Eski içişleri bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı, dosyaya 15 numaralı kanıt olarak girdi. Muammer Güler'in oğlu Barış Güler Reza Zarrab'a danışmanlık yapıyordu. 

muammer güler

20.48: ‘MARRIOT OTELİ’NDEKİ GÖRÜŞMENİN BİR KISMINA KATILDIM’

Savcı Zarrab’a, İranlı yetkililerle Mayıs 2013’te görüşüp görüşmediğini sordu. Zarrab, “Evet bir görüşme yapıldı” dedi. Bu görüşmeye katılıp katılmadığına ilişkin soruya “Bir kısmına katıldım” yanıtını verdi.

Zarrab, görüşmede İran petrol bakanı ve İranlı heyetin olduğunu ve görüşmenin Ankara’daki Marriot Oteli’nde yapıldığını söyledi.

Zarrab, İranlıların görüşmede kendisini aradan çıkararak Halkbank’a doğrudan ödeme yapmak için Süleyman Aslan’a baskı yaptığını aktardı.

20.30: TAPELER ART ARDA DOSYAYA EKLENİYOR

Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dava dosyasına ekleniyor.  Gazeteci Katie Zavadski, bugünkü duruşmada çok sayıda telefon konuşması kaydının dinletildiğini yazdı. Zavadski, Türkçe kayıtların yargıcın isteğiyle dinletildiğini belirtti.

20.12: ZARRAB: İRANLILARLA SÜREKLİ İRTİBAT HALİNDEYDİM

Oturum devam ediyor.  Zarrab ile Happani arasındaki bir görüşmenin tapesi dinletiliyor. Zarrab "İranlılarla sürekli irtibat halindeydim" dedi.

Zarrab, İran için, altın ticareti ve gıda ticaretine dair ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıklarının önemli olmadığını söyledi.

Zarrab ayrıca ABD'nin altın ticareti konusunda İran'a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını tekrar etti.

19.45: ZAFER ÇAĞLAYAN'IN FOTOĞRAFI DAVA DOSYASINDA

Muhabir Adam Klasfeld, Zafer Çağlayan'ın dosyaya delil olarak giren fotoğrafını paylaştı.

zafer çağlayan

19.40: DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Duruşmaya ara verildi. Bugünkü duruşma Türkiye saatiyle 22.00'da sona erecek. Yargıç Berman, sürekli konuşan Reza Zarrab'a boğaz pastili verilmesini istedi.

Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı ara sonrası dinletilecek.

19.30: 'SÜLEYMAN'A NE ZAMAN TELEFON ETSEM BORÇLU ÇIKIYORUM'

Zarrab, jüriye bir tapenin ne anlama geldiğine ilişkin “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıkıyorum” ifadesini kullandı. Zarrab, yardımcısı Happani’den, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermemek için imzasını photoshopla taklit etmesini istemiş.

19.05: ŞAMANIN BAŞINDAN AYRILAN ZARRAB YENİDEN TANIK KÜRSÜSÜNE DÖNDÜ

Zarrab yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istedi. Tapenin ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor. Savcı, tapenin içeriğini açıklamadan önce Zarrab'dan doğruluğunu teyit etmesini istiyor.

18.55: 'NAKLİYE SENEDİ HAZIRLAMAYI 16-17 YAŞLARINDAYKEN ÖĞRENDİM'

Zarrab, nakliye senedi hazırlamayı 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde öğrendiğini anlattı. Bir süredir Dubai üzerinden yapılan hayali gıda ticaretini şemanın önünde anlatan Zarrab, “Hiçbir zaman mal gönderilmedi” dedi.

Zarrab, İran'ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlattı. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla'dan öğrendiğini söyledi.

Zarrab ifade verirken, Atilla'nın avukatları en az bir kez itiraz ederek Yargıç Berman'a, Atilla hakkındaki ifadelerin "şayia" olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. 

18.45: ZARRAB'IN FOTOĞRAFI KANIT DOSYASINDA

Kanıt dosyasına giren belgeler arasında Reza Zarrab'ın bir fotoğrafı da var. Fotoğrafında sağ alt köşesinde "Resmi delil 20" yazıyor.

reza zarrab

18.25: ZARRAB HAYALİ GIDA TİCARETİNE İLİŞKİN ŞEMA ÇİZİYOR

Zarrab, Dubai'deki şirketi "Centrica" ile ilgili olarak "Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik." dedi ve şema çizmeye başladı. Kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü söyleyen Zarrab Volgam'ın da İran'a gıda sattığını belirtti.

Soru: Bu iki şirket de senin kontrolünde miydi?

Sarraf: Evet, elbette efendim.

Zarrab ardından "Atlantis" adlı başka bir şirkettin adını verdi. Daha sonra Rostamani Exchange şirketini ve paraları avrodan dirheme nasıl çevirdiklerini anlattı.

18.15: 'ATİLLA'NIN AÇIK BULMASIYLA ALTIN TİCARETİNE GERİ DÖNÜLDÜ'

Zarrab, Nisan 2013'te Halkbank'ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla ile yaptığı toplantıda gıda ticaretinin nasıl yürütülmesi gerektiğini netleştirdiklerini anlattı. Altın ticareti zora girince gıda ticaretine geçildiğini, ancak Atilla'nın bir açık bulmasıyla altın ticaretine geri dönüldüğünü, daha sonra ikisinin beraber gittiğini belirtiyor.

17.45: ZARRAB İFADE VERMEYE BAŞLADI: DUBAİ ARACILIĞIYLA İRAN'A GIDA TİCARETİ

Reza Zarrab, ifadesime Dubai merkezli gıda ticaretiyle başladı. Zarrab, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile gıda ticaretini konuştuklarını söyledi. 

Gazeteci Klasfeld ise Zarrab ve Hakan Atilla arasında Dubai aracılığıyla İran'a gıda ticaretinin nasıl yapılacağına dair bir konuşmanın ses kaydını paylaştı. Kayda göre ticaretin hedeflenen hacmi günde 10-15 milyon (paranın cinsi belirtilmiyor).

Türkiye'deki kullanıcılarının ses kaydına ulaşamadığını, büyük ihtimalle Souncloud'un engellediğini yazdı. İşte o ses kaydı.

17.25: YARGIÇ BERMAN: DOĞRULANMASI GEREKEN ÇOK ETKİLİ BİR SES KAYDI VAR

Adam Klasfeld'in geçtiği bilgiye göre Zarrab davasının Yargıcı Richard Berman, bugünkü duruşma başlamadan önce 'birçok şeyi etkileyebilecek' bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce davanın selameti açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söyledi.

Kaydı "hafife almak" istemediğini söyleyen Berman doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini, bunlardan birinin de Zarrab'ın şahsen doğrulaması olduğunu söyledi. Berman doğrulama konusunda "Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım" dedi.

Savcılıksa savunmanın kayıtların doğrulamanmasıyla ilgili itirazlarının reddedildiğini vurguladı.

17.05: AHMEDİNECAD'A MEKTUP: İRAN'A DOLAYLI YOLDAN 3 MİLYAR AVRO GİRMESİNİ SAĞLADIK

Mahkemeye kanıt olarak sunulan, Zarrab'ın dönemin İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a yazdığı mektubunda şu ifadeler yer alıyor:

"Emperyalizm canavarı, sevgili ülkemizin ekonomik yaptırımlar ve negatif propaganda yüzünden tecrit altında kalmasına yol açıyor. Her İranlının dini görevi olduğu gibi özellikle ekonomik cihat yılı olarak adlandırılan bu yılda ülkeme hizmet ediyorum. Her gün bu baskı daha da artıyor.

Döviz alanında 50 yıldır çalışan Zarrab ailesi olarak Rusya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’deki döviz bürolarımız aracılığıyla 3 milyar avroyu dolaylı olarak İran’a gönderdik.

Bu ülkelerin ekonomiden sorumlu yöneticileri işlemleri yapmamızda yardımcı oluyor, kredi koşullarını da kolaylaştırıyorlar."

reza zarrab'ın ahmedinecad'a gönderdiği mektup

16.20: BAZI KANITLAR KAMUYA SUNULDU

'ABD' Hakan Atilla'ya karşı' davasında Reza Zarrab, bazı kanıtları kamuya açılmaya başladı.

Pete Brush'ın ilk tweetinde Zarrab'ın İran'daki büyük banka yöneticilerine yazdığı mektuba yer verdi. Zarrab'ın bu mektupta 'ekonomik cihat' kavramını kullandığı görülüyor.

Bir sonraki belgede 2012 ve 2013'te CAG koduyla Zafer Çağlayan'a yapılan ödemeler yer alıyor.

Bir başka görselde ise Zarrab'ın dönemin İran cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a yazdığı mektup var.

Zarrab davasını takip eden gazetecilerin paylaştığı diğer kanıtlarda Zarrab ve sağ kolu Happani arasındaki konuşmalar var. Burada Zarrab, dönemin başbakanı Erdoğan ve hazineden sorumlu başbakan yardımcısı Babacan'ın verdiği onaydan bahsediyor.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Büyükerşen'e saldıranlar tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Taş ocağı firmasına 355 bin lira izinsiz moloz dökümü cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...