30 Kasım 2017 04:26

İktidar medyası, Reza Zarrab'ın itiraflarını görmedi

Reza Zarrab'ın Zafer Çağlayan'a '45-50 milyon avro, 7 milyon dolar ve 2.5 milyon liralık rüşvet verdim' iddiası iktidar medyası tarafından görülmedi.

Paylaş

Reza Zarrab'ın itirafçılığı kabul ederek tanık olmasıyla "ABD, Atilla'ya karşı" adıyla başlayan davada dün dile getirilen iddialar Türkiye'nin gündemine oturdu. Ancak Zarrab'ın Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a "45 ila 50 milyon avro arası rüşvet verdim" şeklindeki sözleri iktidar medyasında kendisine yer bulamadı.

SABAH'TA DAVANIN HABERİ BİLE YOK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ağabeyi Serhat Albayrak'ın CEO'su olduğu Turkuvaz Medya'nın gazetesi Sabah, Reza Zarrab davasına yalnızca birinci sayfasında değil gazetenin tamamında yer vermedi. Sabah'ta Zarrab'a ilişkin tek haber 24. sayfada TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un yaptığı "ABD'ye gidişi incelenmelidir" açıklamasıydı. 18. sayfada ise Bercan Tutar'ın "Zarrab tiyatrosu" başlıklı köşe yazısında "ABD'deki çokuluslu kumpasın hedefi Erdoğan'sız Türkiye'dir" denildi.

Aynı medya grubuna ait Takvim gazetesi de iddiaları görmedi.

YENİ ŞAFAK'TA VAZİYET 'MİLKPORT*'

İktidar medyasının bir başka önde gelen gazetelerinden Albayrak Holding'in Yeni Şafak'ı da Reza Zarrab'ın iddialarını birinci sayfasında görmezden geldi. Yeni Şafak'ta davaya da değinilen haber 17. sayfada "Kumpas davası ABD'nin darbe itirafı: 15 Temmuz'u ABD yaptırdı" başlığıyla yer aldı. Haberde Zarrab'ın rüşvet dağıttığına ilişkin itiraflar yer almadı.

STAR: FETÖ İFTİRALARINI SIRALADI

AKP MKYK Üyesi Ethem Sancak'ın Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Hasan Yeşildağ'a sattığı TürkMedya bünyesindeki Star gazetesinin, "FBI kontrolünde iftiraya başladı" haberinde Zarrab'ın "FETÖ iftiralarını itiraf diye sıraladığı" belirtildi. Aynı medya grubuna bağlı Akşam ve Güneş de dava görülmüyormuş gibi yapanlardan.

TÜRKİYE'DE ARA Kİ BULASIN!

İhlas Holding'in gazetesi Türkiye, "Kumpasın belgeleri" başlıklı sürmanşetinde davada yaşananlara, Zarrab'ın açıklamalarına yer vermedi, "Zarrab üzerinden Türkiye'ye çekilen siyasi ve ekonomik operasyon ilk günden deşifre oldu" dedi.

HABERTÜRK KELEPÇEYİ DAHA ÖNEMLİ BULDU

Habertürk gazetesi, ABD'de yaşayan yazarı Serdar Turgut'la izlediği davayı "Kelepçeli tanık" başlığıyla birinci sayfasına taşıdı. Milliyet'te "Sarraf davasında üç ihtimal" başlığı var, iddialar yok.

Aydınlık, Zarrab'ın "ABD ile işbirliği yaptım" ifadesiyle haberi gördü. Karar, "İade etmediler itirafçı oldum" manşetini atarken rüşvet iddialarına manşet spotlarında yer verdi.

Doğan Holding'in gazetelerinden Hürriyet, "Mahkemede konuşuyor" manşetini atarken Posta, Zarrab'ın ağzından '50 milyon euro rüşvet verdim' dedi.

Cumhuriyet ve BirGün de Zarrab'ın "Çağlayan'a 50 milyon avro rüşvet verdim" ifadesini başlığa taşıyarak haberi gördü.

BAKANA RÜŞVET İDDİASINI DÜNYA KONUŞUYOR

Reza Zarrab’ın ABD’de tanıklık yaptığı dava dünya basınının da gündeminde. NBC News, “Türkiye Cumhurbaşkanıyla bağlantıları olan bir altın tüccarı Manhattan’da bir mahkeme salonunda, İran’a karşı Amerikan yaptırımlarından kaçınmak amacıyla kurulan bir çarkı döndürmek için bir bakana şaşkınlık yaratan miktarlarda rüşvet verdiğini söyledi” ifadelerini kullandı. Haberde, “Zarrab’ın vereceği ifadenin tam kapsamı hâlâ bilinmese de, iki kıtadaki yetkililerin de söyleyecekleriyle çok yakından ilgilendiğine şüphe yok” denildi; “Zarrab’ın tanık olduğu dava ABD-Türkiye ilişkilerini geriyor” ifadeleri kullanıldı.

NYT: DEVLET TELEVİZYONU HABERİ VERMEDİ

New York Times ‘Reza Zarrab ifadesinde bir Türk bakana rüşvet verdiğini söyledi’ başlıklı haberinde, duruşmada yaşananları aktardıktan sonra şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de gün biterken ve Zarrab’ın Çağlayan’a rüşvet verdiğini söylemesinin üzerinden dört saatten uzun süre geçmişken, devlet televizyonunda da devlet haber ajansında da ifadeye dair bir haber yayımlanmamıştı. Bununla birlikte Twitter, binlerce Türk’ün diğer haber kuruluşlarının canlı yayınını takip etmesi sonucunda epey hareketliydi ve ‘Çağlayan’ dünya çapında en çok konuşulanlar arasına girdi.”

WASHINGTON POST: TAKAS ANLAŞMASI YAPMAYA KALKIŞTI

Washington Post gazetesi, Zarrab’ın cezaevinden çıkabilmek için avukatları aracılığıyla ABD ile Türkiye arasında tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Gazete, “Zarrab salıverilmek için, seçkin ve siyasi bağlantıları olan Amerikalı avukatlar tutarak, ABD ve Türkiye arasında bir tutuklu değişimi anlaşması yapılmasını denedi” dedi.

AL JAZEERA: YILDIZ TANIK KONUŞUYOR

Katar televizyonu Al Jazeera’nın İngilizce internet sitesinde şu ifadeler kullanıldı: “Bir Türk altın tüccarı, Washington ile Ankara arasındaki ilişkileri geren davada Amerikan soruşturmasının hedefi olmaktan çıkıp hükümetin yıldız tanığı haline geldi. Reza Zarrab, Türkiye’nin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a, İran’ın lehine ve Amerikan yaptırımlarını ihlal edecek şekilde para aklaması için on milyonlarca dolarlık rüşvet verdiğini söyledi.” (MEDYA SERVİSİ)

*Milkport: Yeni Şafak'ta 26 Ağustos 2013'te Burcu Bulut imzasıyla yayımlanan Noam Chomsky röportajında, Chomsky'nin kullanmadığı ifadelere yer verilmişti. Bulut'un röportajında dünyaca ünlü dil bilimci Noam Chomsky'nin Türkçe'deki sütliman'ın karşılığı olacak şekilde "milk port" ifadesini kullandığı öne sürülmüştü. Oysa İngilizce'de böyle bir deyim yoktu ve röportajda tahrifat yapıldığının kanıtlanmasında bu önemli bir rol oynadı. Olay, Türk medya tarihine "Milkport skandalı" olarak geçti.

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan kapkaça uğradı

SONRAKİ HABER

Şirvan'da toprak damlı evde göçük: 3 ölü, 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...