26 Kasım 2017 17:51

İsveç’te UETD’nin fişlediği Türkiyeliler tedirgin

İsveç'te AKP’nin lobi örgütü olarak görülen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) yasaklanması istendi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in en büyük medya kuruluşları; haber ajansı TT, İsveç Devlet Televizyonu, İsveç Devlet Radyosu, İsveç’in en fazla izlenen televizyon kanalı TV4 ile neredeyse tüm yazılı medya, İsveç Güvenlik Polisi ve savcının Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) hakkında “Türkiye adına fişleme ve casusluk” iddiasıyla soruşturma açması nedeniyle örgütün yasa dışı çalışmalarını gündeme getirdi.

Bu yılın mart ayında İsveç Devlet Televizyonu ve Dagens Nyheter Gazetesi, UETD’nin Diyanet’in atadığı imamlarla birlikte Fethullah Gülen taraftarları ve Tayyip Erdoğan muhaliflerini fişleyerek Türkiye hükümetine bildirdiğini belgeleyen belge ve ses kayıtlarını yayımlamıştı.

34 kitle örgütünün bildirimde bulunması üzerine Savcı Ewamari Häggkvist, UETD hakkında  “kişilere yönelik yasa dışı istihbarat toplama ve  muhalifleri yasa dışı fişleme” suçlarından soruşturma başlatmıştı.

FİŞLENENLER EVRENSEL’E KONUŞTU

Fişlendikleri kaygısıyla savcılığa bildirimde bulunanlarının sayısı ise giderek artıyor.

Bunlardan biri uzun süredir İsveç’te yaşayan İhsan Baysal. 2015 yılında yapılan seçimlerde HDP seçim komitesi içinde yer alan Baysal, gazetemize yaptığı açıklamada, İsveç ve Türkiye’de hiçbir yasa dışı çalışma yürütmediği halde hakkında arama kararı çıkartıldığını söyledikten sonra şunları kaydetti: “Ben seçimler sırasında İsveç’de HDP’nin oluşturduğu komite içinde yer aldım. Bu nedenle pek çok kez Türkiye’ye gittim. Hiçbir sorunla da karşılaşmadım. Ama burada HDP için para topladığım ve gecelerin yapılmasına katkıda bulunduğum için hakkında aranma kararı çıkartıldı. Bu faaliyetler ne İsveç’te ne de Türkiye’de suç”

Adının AKP’nin lobi ve seçim çalışmalarını yürüten UETD yöneticileri tarafından Türkiye’ye bildirildiğini ileri süren Baysal, “UETD bir istihbarat örgütü gibi çalışıyor va aslı olmayan bilgiler göndererek pek çok insanın aranmasına ve tutuklanmasına neden oluyor” diyerek olanlara tepki gösterdi.

Bir dönem Stockholm’de gazetecilik yapan Ramazan Kerpeten ise İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği’nde çalışan bir görevlinin kendisiyle görüşmek istediğini ve “MİT mensubu olduğunu” söyleyen kişinin kendisine ajanlık teklif ettiğini ileri sürdü ve bu teklifi reddettiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'10 Ekim'de emniyet her şeyi izlemiş, hiçbir şey yapmamış'

SONRAKİ HABER

Samsun’da ‘Uçurumun Kıyısında Türkiye’ gösterimi yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...