26 Kasım 2017 08:28

Kadınlar dünyaya haykırdı: Şiddete hayır

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle kadınlar dünyanın her yerinde sokağa çıktı. (Fotoğraf:Peru'da kadınların öfkesi sokağa taştı)

Paylaş

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle dünyanın her yerinde kadınlar seslerini duyurmak için sokaklara çıktı.

Fransa’nın başkenti Paris’te yüzlerce kadın yürüyüş yaparken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sadece 2016 yılında Fransa’da 123 kadının eş ve sevgilileri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 

Fransa
2016 yılında Fransa’da 123 kadının eş ve sevgilileri tarafından öldürüldü.

İtalya’nın başkenti Roma’daki eylemde, kadın sığınma evleri ve şiddet gören kadınlarla ilgili tüm diğer kurumlara yönelik fonları arttırması talebi öne çıktı. İspanya’nın başkenti Madrid’de de yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto ederken, “Korkmuyoruz!” diye de haykırdı. İspanya’da 2017’de en az 45 kadın eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürüldüğü açıklandı. Madrid’deki yürüyüşte kadınlar sık sık, “Ölmediler, katledildiler” ve “Daha kaç kadın ölecek” sloganları attı. 

İtalya
İtalya'da kadınlar sokağa çıkarak taleplerini haykırdı.

Son bir yılda 94 kadın cinayetinin işlendiği, en az 6 bin kadının cinsel şiddet gördüğünün kayıtlara geçtiği Latin Amerika ülkesi Peru’da da kadınların öfkesi sokağa taştı. Binlerce Perulu kadın başkent Lima sokaklarında şiddete karşı yürüdü. Bir başka Latin Amerika ülkesi Uruguay’da da kadın örgütleri başkent Monteviedo’da düzenlenen yürüyüşün ardından bugün de Latin Amerika ve Karayiplerde çocuk yaşta zorla evlendirilen kız çocukları sorununa çözüm bulmak amacıyla bir konferans düzenliyorlar. 

KADIN CİNAYETLERİ HER YERDE!

Her 53 saatte bir kadın cinayetinin işlendiği Ekvador’un başkenti Quito’da da kadın örgütleri kentin tarihi merkezinde binlerce kadının katılımıyla yürüyüş yaptı. 

25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü ilan edilmesinin nedeni Karayipler’deki bir ada ülkesi olan Dominik’te üç devrimci kadının, Mirabal Kızkardeşlerin devlet tarafından katledilmesiydi. Mirabal Kızkardeşlerin ülkesi Dominik’te de kadınlar, başkent Santo Dominik’te toplanarak sadece son bir yılda işlenen 80 kadının cinayetinin hesabını sordular. Dominik’te yine bir yıl içinde 55 bin aile içi şiddet vakası nedeniyle devlete başvuru yapıldığı açıklandı. 

Şili’nin başkenti Santiago’daki kadına yönelik şiddetle mücadele yürüyüşüne yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sadece bir yılda 254 kadının öldürüldüğü Arjantin’nin başkent Buenos Aires dahil birçok kentinde de binlerce kadın sokaklarda biraraya geldi. 

Şili
Şili'de kadınların eylemine 5 bin kişi katıldı. 

Latin Amerika kadın cinayetlerinin en çok işlendiği bölgelerden biri. Son bir yılda Honduras’ta 466, El Salvador’da 371 ve Guatemala’da 211 kadın yakınları olan erkekler tarafından öldürüldü. 

Meksika’nın Chiapas kentinde 20 örgütün ortak eyleminde ise hükümetten kadın cinayetleri için özel araştırma birimi oluşturulması talep edildi. 

Yunanistan’da kadın örgütleri ve çeşitli siyasi örgütlerin ortam yürüyüşünde de kadına yönelik şiddet protesto edildi. 

2017’de kayıtlara 18 kadın cinayetinin geçtiği Portekiz’te hükümet “#BirDakikaDahiSessizliğeHayır” kampanyası başlattı. Ülkenin birçok kentinde kadınlar sokaklara çıkarak eylem yaptı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 17 kadın örgütü tarafından bir miting ve yürüyüş düzenlendi. Avusturya’nın başkenti Viyana’da kadın örgütleri tarafından şehrin çeşitli merkezlerinde eşzamanlı eylemler düzenlendi. Akşam saatlerinde ise 15 kadın örgütünün katılımıyla Stephanplatz’ta bir miting gerçekleştirildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da çeşitli kitle örgütleri, siyasi partiler, kadınlı ve erkekli yüzlerce kişi meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirerek, kadınlara yönelik taciz ve şiddeti protesto etti. 

Norveç kadın eylemi
Jernbanetorget alanından meclis önünündeki alana yürüyen kitle, pankart ve mor bayrakların yanı sıra Paris’te öldürülen Kürt kadınların fotoğraflarını da taşıdı. Meclis önündeki konuşmalarda kadınlara yönelik şiddete karşı dayanışmanın ve kadınların sessiz kalmamasının önemine dikkat çekildi. 

Norveç’te meydana gelen her dört kadın cinayetinden biri kadınların eşleri tarafından gerçekleştiriliyor. Şiddet vakalarının yüzde 90’ının mağduru ise yine kadınlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran: Avrupa tehdidi sürdürürse füze menzilini arttıracağız

SONRAKİ HABER

İsveç’te ‘Kadına şiddetin önlenmesi’ zorunlu ders olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...