23 Kasım 2017 10:53

Evrensel'e açılan davanın ikinci duruşması görüldü

Evrensel'de yayımlanan bir haber nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması görüldü.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Evrensel'de yayımlanan bir haber nedeniyle Eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar’a ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan Evrensel Avukatı Devrim Avcı, savcılığın dosya için ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verdiğini hatırlatarak, Sulh Ceza Hakimliğinin kararı gerekçesiz olarak kaldırdığını ve dava açtığını söyledi. “Mahkeme alelacele dava açtı, müvekkillerim cezalandırma tehdidiyle karşı karşıya bırakıldı” diyen Avcı, bu davanın öncelikle sulh ceza hakimliklerinin, sonra da siyasi iktidarın basın üzerindeki sansürünün göstergesi olduğunu söyledi.

“Latin Amerika’da 16 örgüt açıklama yaptı: Halka destek Saray’a tepki” başlığı ile 14 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan haber nedeniyle açılan davanın 2. duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde saat 11.30’da başladı. Duruşmada Arif Koşar, Vural Nasuhbeyoğlu ile Avukat Devrim Avcı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları hazır bulundu.

‘AÇIKLAMAYA SANSÜR UYGULAYAMAZDIK’

Kimlik tespitlerinin ardından ilk olarak savunma yapan Vural Nasuhbeyoğlu, suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek sözlerine başladı. Nasuhbeyoğlu, haberin yayımlandığı tarihte Ankara’da 102 kişinin hayatını kaybettiği Gar Katliamı yaşanmıştı. Saldırı sonrası Latin Amerika’da bulunan 16 siyasi partinin  buna ilişkin açıklamalarını haberleştirdik. Habere yorum eklemedik, açıklamaları yayımladık, sansür yapamazdık. Bu nedenle beraatimi talep ediyorum” dedi.

‘SİYASİ SORUMLULUĞA İŞARET EDİLMİŞTİR’

Mehmet Arif Koşar ise haberde 16 siyasi partinin açıklamalarının haberleştirildiğini söyleyerek “Açıklamaların İngilizce ve İspanyolcasına bakılırsa herhangi bir ekleme yapılmadığı anlaşılacaktır. Dünyada onlarca ülkede bu haber yayımlanmış, hiç biri dava konusu olmamıştır. Bu haberde hakaret yoktur, siyasi sorumluluğa işaret edilmiştir” diye konuştu. 

BİR SONRARİ DURUŞMA 29 MART’TA

Savunma yapan Avukat Devrim Avcı ise savcılığın dosya için ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verdiğini hatırlattı. Bu karara rağmen Sulh Ceza Hakimliğinin kararı gerekçesiz olarak kaldırdığını belirten Avcı, “Daha sonra da dava için gerekli olan dört aylık süre dolmasın diye alelacele dava açıldı. Müvekkillerim cezalandırma tehdidiyle karşı karşıya bırakıldı” dedi. Haberleştirilen açıklamanın aslını soruşturma aşamasında dosyaya sunduklarını söyleyen Avcı, metnin tercümesini ve savunma için süre talep ettiğini söyledi.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Erdoğan’ın avukatlarının davaya müdahale talebini kabul ederek, bir sonraki duruşmayı 29 Mart 2018’e erteledi.

‘İKTİDARA YAPILAN ELEŞTİRİYİ HABERLEŞTİRDİK’

Duruşmanın ardından Evrensel'e konuşan Devrim Avcı, savunmasına atıf yaparak, “Bahsi geçen haber ile ilgili savcılık ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararı vermişti. Savcılığın bu üç  sayfalık takipsizlik kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin basın özgürlüğüne kararlarından alıntılar yapmıştı. Ve Erdoğan’ın avukatları buna itiraz etti, ama sulh ceza hakimliği tek bir paragrafla kararın kaldırılmasına hükmediyor. Üstelik gerekçesini de sunmadan. Yani o kadar basın özgürlüğü kararlarına dair atıflar var ama buna ilişkin bir gerekçe sunma gereği duymadan tek bir cümle ile kararı kaldırıyor. Bu haber dünyada Türkiye’nin nasıl ele alındığını gösteren bir haber. Ve sonuçta hızla bu davayı açtılar. Yani herkes iktidar yanlısı medya gibi AKP iktidarını övmeyebilir. İktidara yapılan eleştirinin haberini yaptık ve bundan rahatsız olarak hakaret davası açtılar” dedi.

2. ASLİYE’DE EVRENSEL BİRGÜN VE CUMHURİYET ‘SANIK’

Evrenselin iktidarı eleştiren haberlerinin sürekli soruşturma ve dava konusu olduğunu hatırlatan Avcı, “Bu öncelikle sulh ceza hakimliklerinin, sonra da siyasi iktidarın basın üzerindeki sansürünün göstergesi adeta. İktidar yanlısı olmayan basına tazminat davaları ile, soruşturmalarla, ceza davaları ile bir baskı uygulanıyor. Zaten 2. Asliye Ceza Mahkemesine gelirseniz burada Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet dışında sanık olan gazete göremezsiniz.  Yani siyasi iktidarı eleştiren gazeteler sırasıyla hakim karşısına çıkıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Nihat Zeybekçi'den Reza Zarrab çarkı: Canı cehenneme

SONRAKİ HABER

FIFA dünya sıralaması açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...