17 Kasım 2017 14:10

Almanya erken seçime mi gidiyor?

Almanya'daki genel seçimlerin ardından, üç parti arasındaki koalisyon görüşmelerinde anlaşılamaması durumu erken seçim olasılığını arttıracak.

Paylaş

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden çıkan sonuçların ardından Başbakan Angela Merkel başkanlığını CDU/CSU ile Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında başlayan koalisyon görüşmelerinden bugüne kadar bir sonuç çıkmadı. Dün gece tamamlanması beklenen görüşmeler, 15 saat sürmesine sonuç kaldı. Bu nedenle partiler görüşmelere hafta sonuna kadar sürdürme kararı aldı.

Cumartesi günü yeniden bir araya gelecek olan her üç partinin anlaşmaması durumunda, erken seçimlerin yapılma olasılığı da artacak. Ancak bunun için öncelikli olarak arabulucular arasındaki görüşmelerin tamamlanması gerekiyor. Her üç parti arasında tam olarak hangi konular arasında anlaşmazlığın yaşandığı konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Alman basınına sızan bilgilere göre, her üç parti iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana halktan alınan “Dayanışma Vergisi”nin kaldırılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak, daha sonra FDP sunulan önerini yeterli olmadığını açıklayarak kesin bir uzlaşmanın sağlanmadığını dile getirmişti. Anlaşmazlığın olduğu konuların başında ise maliye ve sığınmacıların aile birleşiminin önündeki engellerin kaldırılması geliyor. Görüşmeler sırasında özellikle Yeşiller ile CDU’nun kardeş partisi CSU arasında bir çok alanda görüş farklılığı yaşanıyor.

Görüşmelerden sonra basına kısa bir açıklama yapan CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, partilerin renklerinden ötürü “Jamaika” olarak adlandırılan koalisyon için bütün partileri uzlaşmaya davet etti.

Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı “Uzatmalara gidiyoruz” diyerek, seçimlerin ardından bir ay süren görüşmelerden uzlaşmanın çıkmadığını ifade etti. Görüşmelere katılan partilere yakın kaynaklar tarafından basına sızdırılan bilgilere göre, iklim, çevre, sığınmacıların aile birleşiminin kolaylaştırılması, maliye gibi konularda anlaşmazlıkların devam ettiği belirtildi.

Görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda Başbakan Merkel’in şimdiki koalisyon ortağı SPD’ye yeniden ortaklık teklif edip etmeyeceği ise bilinmiyor. Zira SPD genel seçimlerden hemen sonra önümüzdeki dönem koalisyon ortağı olmayacağını ilan etmişti. Bu durumda, erken seçim olasılığının güçleneceği belirtiliyor. Başta Başbakan Merkel olarak üzere bir çok parti ise erken seçimlere gidilmesi durumunda ırkçı AfD’nin seçimlerden daha da güçlenerek çıkacağından endişe ediyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala’nın avukatlarından Sabah’a suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Kaç okulda harem-selamlık uygulaması var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...