17 Kasım 2017 07:31
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2017 03:37

NATO'da gerginlik yaratan olayın perde arkası belli oldu

NATO tatbikatı sırasında yaşanan ve Türkiye ile NATO arasında gerginlik yaratan olaya dair tüm gelişmeler...

Paylaş

Norveç’te 8-17 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘Trident Javelin’ adlı dijital NATO tatbikatı sırasında, bir teknisyen Atatürk büstünü ‘Düşman Liderler Biyografisi’ne ekledi. Türkiye asıllı Norveçli bir ordu çalışanı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan adına açılan bir hesaptan “Büyük mutlulukla duyurmak isterim ki SAA 20 NG füzelerinin teslimi konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile FOS (tatbikatta varsayılan düşman ülke) arasında anlaşmaya varıldı. Teşekkürler başkan Blixen (düşman ülke lideri, Putin olarak yorumlanıyor)” mesajını attı. Bu olayın TSK mensubu bir binbaşı tarafından fark edilmesi sonrası Türkiye askerlerini tatbikattan çekti.

NATO, Norveç'te gerçekleşen Trident Javelin tatbikatı esnasındaki bir simülasyonda Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı düşman safında gösteren olay için açıklama yaptı.

Olay, 17 Kasım'da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin genel merkezinde genişletilmiş il başkanları toplantısında  yaptığı konuşmada duyuruldu. Erdoğan, konuşmasında Norveç'te kendisinin ve Atatürk'ün isminin bulunduğu bir tablonun düşman safında gösterildiğinden bahsederek "Bu haberi alınca NATO tatbikatından çekildik" dedi.

OLAYI KİMİN ORTAYA ÇIKARDIĞI BELLİ OLDU

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı, 20 Kasım'da yazdığı yazıda olayı ortaya çıkaran kişinin Deniz Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt olduğunu açıkladı. Bozkurt, Gülen Cemaati'nin “Askerî Casusluk ve Şantaj Davası”nda sanık yapılmış, toplam 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bozkurt'un siber tatbikatta simülasyon analizi yaparken, Erdoğan adına sahte hesaptan atılan mesajları fark ettiği belirtildi.  Erdoğan adına gönderilen mesajlardan birinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tatbikattaki temsili ismi "Başkan Blixen"den bahsediliyor. Erdoğan hesabı, "SAA 20 füzeleri için teşekkürler Blixen" yazıyor. Mesajlarda NATO ile alay eden karikatürler de olduğu yazıda yer alıyor. Binbaşı Bozkurt'un bu mesajları fark edip komutanlarını haberdar ettiği belirtiliyor.

Ebru Nilhan Bozkurt

BOZDAĞ: ALÇAKLIK VE REZALET

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, NATO'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef alan olaylarla ilgili "Skandal, alçaklık ve rezalet" ifadesini kullandı. Bozdağ, 'düşmanların Erdoğan'ı yok etmeyi başaramayacağını' da söyledi.

Bozdağ'ın NATO hakkındaki açıklaması şöyle:

"NATO'nun yaptığı büyük bir skandal, alçaklık, rezalettir. Bu alçaklığı yapanları şiddetle kınıyorum. Geçmişte 7 düvel nasıl Atatürk ve arkadaşlarını yenmeyi başaramadıysa bugün de Erdoğan'ı yenmeyi ve yok etmeyi başaramayacaklar. 

NATO Genel Sekreteri'nin özür dilemesi önemli ama NATO'yu yönetenlerin sorumluluğu olduğu belli. Şu ana kadar dünya da NATO da böyle rezalet görmedi."

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO'da yaşanan hedef alan olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyle:

"Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezinde icra edilen tatbikat sırasında sergilenen, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret ve aşağılama içeren eylemler nedeniyle fail veya failler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2017/191238 sayıyla soruşturulma başlatılmıştır."

TSK'DAN AÇIKLAMA GELDİ

TSK'dan NATO tatbikatındaki olayla ilgili açıklama: Tatbikata katılan personelin derhal tatbikattan geri çekilmeleri istendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: "Norveç’te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi’nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında icra edilen TRIDENT JAVELIN adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet’ ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin yerleştirildiği, tatbikat içerikli sosyal medya çevrimi içinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına sahte hesap açılarak Karşıt Kuvvet liderini destekleyici ifadelere yer verildiği hususları tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından tespit edilmiştir. Durumun Genelkurmay Karargahına intikal etmesi üzerine, yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal tatbikattan geri çekilmeleri emredilmiştir. Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Ayrıca olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır. Konu ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir." 

NATO GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEDİ

Kanada'da düzenlenen Halifaks Güvenlik Forumu'nda NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg ve AB Bakanı Ömer Çelik bir araya geldi. Forumdan önce gerçekleşen görüşmede Bakan Çelik, NATO tatbikatındaki skandal ile ilgili olarak Türkiye'nin tepkisini bir kez daha NATO Genel Sekreterine iletti. Tepkilerin ardından Stoltenberg, konuyla ilgili olarak NATO adına Türkiye'den özür diledi.

Kanada'nın Halifax kentinde gerçekleşen forumda NATO tatbikatında Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşman liderler listesinde gösterilmesi, forumun ilk oturumunda yer aldı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg forumda olayı sonradan öğrendiğini, olayın bir hata olduğunu ve konu kendisine intikal edilir edilmez sorumlu kişinin görevinden alındığını söyledi. Olayın ardından derhal bir yazılı açıklama yaptığını belirten Stoltenberg, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradığını ve Genelkurmay Başkanı ile Halifaks'da görüşerek basın açıklamasındaki hususları kendisine tekrarladığını belirtti.

Forumdaki konuşmasında Türkiye'nin anahtar bir müttefik olduğunun altını çizen NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin sadece NATO için değil, tüm komşu bölgeler için önemli bir rol oynadığını vurguladı.

NATO: ERDOĞAN FOTOĞRAFINI SEÇEN SUBAY ORDUDAN ATILDI

NATO, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef tahtası olarak gösteren subayın Türkiye kökenli bir Norveçli olduğunu ve olayın ardından ordudan atıldığını, Mustafa Kemal Atatürk'ü seçen kişinin de teknisyen olduğunu açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olay nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

Öte yandan dün, Dubai'de Defense News'e konuşan ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, Türkiye'nin S-400'leri alması halinde NATO teknolojisine erişiminin kısıtlanacağını söyledi.

KILIÇDAROĞLU’DAN NATO’YA TEPKİ: ÖZÜR DİLEMEKLE GEÇİŞTİRİLECEK BİR KONU DEĞİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NATO’ya,  “Bu sıradan bir 'özür dileriz' olayı ile geçiştirilecek bir konu değildir. Hiç kimse Türkiye’nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz’ diyerek tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, CHP Emek Büroları tarafından düzenlenen Taşeron İşçilik Çalıştayı'na katıldı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:
“Biz siyasetçiyiz. İçeride oturur, tartışırız, A partisinin genel başkanıyla B partisinin genel başkanıyla düşüncelerimizi söyleriz ve tartışırız. Sonuçta biz bir aileyiz. 80 milyonluk bir aileyiz. Ama hiçbir zaman kendi ülkemizin tarihine ve bugününe hakaret edilmesini kabul edemeyiz ve şiddetle eleştiririz.

Şimdi bu yetkililerden Türkiye’ye yapılan bu hakaret nedeniyle yöneticileri tatmin edecek açıklama bekliyoruz. Bu sıradan bir özür dileriz olayı ile geçiştirilecek bir konu değildir. O açıdan bu konudaki duyarlılığımızı hem Türkiye’deki bütün yurttaşlarımıza hem NATO’ya hem bütün dünyaya duyurmak isteriz.

‘ŞİDDETLE KINIYORUZ’

Biz güçlü bir devletiz. İtibarı olan bir devletiz. Bizi demokrasiyi savunan bir devletiz. İnsan haklarını savunan bir devletiz. Türkiye’ye yönelik eleştiriler olabilir, buna itirazımız yok ama hiç kimse Türkiye’nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz. Bunu herkesin bilmesini isterim.”
 

ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKANLAR

"Ekonomide ciddi bir operasyonla karşı karşıyayız. Belli ki bir yerlerden Türkiye'nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de hamdolsun karşı karşıya değiliz.

Faize, enflasyonun sebep olduğu kanaatindeyim. Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon şu bu gibi yani yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz. Bunu bütün gelişmeler teyit ediyor zaten. Bütün gerçekler bu istikamette ama hala bunu anlamayanlar, anlamak istemeyenler, hala bunu Batı'daki kafalarla çözmeye çalışanlar tabii ki bizi anlamazlar.

'MERKEZ BANKASI'NA MÜDAHALE ETMEDİĞİMİZ İÇİN ENFLASYON BU HALDE'

ABD'deki faiz oranları ortada. Japonya ortada. Avrupa ortada. Enflasyonların da orada ne olduğunu zaten görüyoruz. Bizdekilere bunu hala anlatamadık. Faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü. Onlar götürüyor parayı. Bu kadar yüksek ile kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez. Hala bunu anlatamıyoruz. Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Başbakan ile de konuştuk. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük, enflasyon tek haneliye geldi. Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon da çift haneliye yine gidiyor. Merkez Bankası diyor ki; 'Yıl sonu itibariyle şu olacak.' E ne oldu? Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz. Yanlış yoldasınız. 'Merkez Bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin.' Tamam, müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Tablo ortada.

'AFRİN'İ PYD'DEN TEMİZLEMEMİZ GEREKİYOR'

İdlib operasyonu planlandığı şekilde sürüyor. Türkiye, Rusya ve İran olarak ortak bir tutum geliştirme noktasında mesafe katettik. 22 Kasım'da Soçi'de bir araya geleceğiz. Afrin bizim için çok önemli sınırdaşımız konumunda. Afrin'i terör örgütü PYD'den temizlememiz gerekiyor.

'NORVEÇ'TE BENİM VE ATATÜRK'ÜN İSMİNİN BULUNDUĞU BİR DÜŞMAN TABLOSU...'

Son olarak dün Norveç'te bir durum oldu. Norveç'te düşman tablosu diye bir tablo koymuşlar. Bu tabloda Atatürk'ün resmi ve bir tarafta da şahsımın ismi var. Hedefte bunlar. Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz." diye konuştu.

AMERİKA, SURİYE'DE SÖZLERİNİ TUTMADI

Amerika'nın Suriye krizi başladığından beri verdiği sözlerin çok büyük bir bölümünü tutmaması bizim için çok büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. İşte şimdi Afrin'de aynı oyuna gelmek istemiyoruz. Müttefiklik ilişkileri çerçevesinde çok kolayca çözebileceğimiz nice sorun maalesef Amerika tarafından ısrarla çıkmaza sürüklenmiştir. Rakka olayı böyledir, Menbic böyledir, Deyrezzor böyledir.

Şu anda Kuzey Suriye'de 5 hava üssü var Amerika'nın, 8 tane de normal üs var. Şimdi bir de Rakka'da kuruyor, ne yaptı, 14. Bütün bunlar ortada bilinen gerçekler. Siz 12 bin kilometre uzaklıktan acaba Suriye'ye ne için geliyorsunuz? Bu soru sorulmaz mı?

DEAŞ'ı icat eden kimse PYD'yi kuran da odur. PYD'yi parlatan kimse Kuzey Irak yönetimini bağımsızlık ilanına sürükleyerek Irak'ın istikrarsızlığını derinleştirmek isteyen de odur. Tabii aynı güçlerin, Feto'yu kendi koruma kalkanlarının içinde besleyip büyütmeye devam ettiklerini de unutmamak lazım." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölge mahkemesi Ermenek maden faciasında cezaları artırdı

SONRAKİ HABER

Kapanan ticari işletme sayısı Ekim'de yüzde 51.41 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...