11 Kasım 2017 18:24

Polonya’da aşırı sağcıların gövde gösterisi

Polonya'da yaklaşık 60 bin kişi aşırı sağcıların düzenlediği 'Bağımsızlık Günü' yürüyüşüne katıldı. Eylemden ırkçı mesajlar yükseldi.

Paylaş

Polonya’nın başkenti Varşova’da yaklaşık 60 bin aşırı sağcı ‘gövde gösterisi’ niteliğinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Ülkenin bağımsızlık gününde yapılan eylem, resmi törenleri ve diğer etkinlikleri gölgede bırakan bir kitleselliğe ulaşırken yürüyüşten ırkçı, mülteci düşmanı mesajlar yükseldi.

Yürüyüşte taşınan pankartlardan birinde “Kardeş ulusların beyaz Avrupası” yazıldığı görüldü. Devlet televizyonu TVP’ye konuşan bir yürüyüşçü “Yahudiliği iktidardan düşürmek” için eyleme katıldığını söyledi.

‘TANRIYI İSTİYORUZ’

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yıl gerçekleştirdiği Varşova ziyareti sırasında atıf yaptığı, eski bir Polonya dini şarkısı olan “Tanrıyı istiyoruz” sloganı altında gerçekleştirilen yürüyüşte konuşmacılar “Liberallere karşı Hıristiyan değerlerinin savunulması” gerektiğini dile getirdi.
Mitingde kırmızı-beyaz Polonya bayrakları taşınırken 1930’larda faşistlerin kullandığı falanj bayrağı taşıyanlar da oldu.

SON DÖNEMİN EN KALABALIK YÜRÜYÜŞÜ

Polonya

Polis, yürüyüşe 60 bin kişinin katıldığının tahmin edildiğini söyledi. Yürüyüş, son dönemde Avrupa’da yapılan en kalabalık aşırı sağ yürüyüşü oldu. Eyleme Avrupa’nın başka ülkelerinden ırkçı liderler de kaltıldı. Bunlar arasında İngiltere’den Tommy Robinson ve İtalya’dan Roberto Fiore vardı.

İktidardaki muhafazakar parti, mitingde yer almasa da devlet televizyonunun spikeri eylemi “Vatanseverlerin büyük yürüyüşü” olarak tanımladı. 
Ülkede antifaşist gruplar da yürüyüşe karşı protesto gösterileri düzenledi.

Polonya, 123 yıl boyunca Rusya, Prusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından yönetildikten sonra 1918’de bağımsızlığını kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Polonya'da aşırı sağcıların gövde gösterisi

Polonya'da aşırı sağcıların gövde gösterisi

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay üyesinin 10 Kasım yorumu: Zorunlu ibadete dönüştü

SONRAKİ HABER

Galatasaray Odeabank'ta Christmas ile yollar ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...