04 Kasım 2017 00:34

Acilen iş kazalarını araştırma ve önleme komisyonu kurulmalı

İzmir Aliağa'dan TÜPRAŞ işçisi iş kazalarına karşı işyerinin alınması gereken önlemleri ve sendikanın yapması gerekenleri yazdı.

Paylaş

TÜPRAŞ işçisi
İzmir/Aliağa

Petrokimya tesislerinde iş müsaade sistemleri çeşitlidir: Sıcak iş müsaadesi, kapalı kap müsaadesi, kazı müsaadesi gibi.

TÜPRAŞ’ta kapalı kaplar için emin giriş müsaadesi alınır. Prosedürü tahmini olarak;

EÇK görevlisi kapalı kap içerisinde gerekli gaz ölçümlerini yapar, kapalı kap giriş ve çıkışlarını kontrol eder ve körlerin kontrollerini yapar (Kapalı kabın giriş ve çıkış kör listesi ile görsel yapılan bir kontroldür.) Gerekli çevresel teknik emniyet tedbirlerini aldırır ve çalışma şartlarını emin giriş müsaade formuna yazarak onaylar.

4 taşeron işçinin can verdiği patlamanın olduğu tankta gerekli ölçümler yapılsaydı bu patlamanın olması imkansız denecek kadar düşük olduğu bir gerçektir.

Masa başında tabir edilen yani kontrol edilmeden (Yaklaşık 1.5 yıldır bakım yapılan bir tank olduğu için) verilen bir müsaadenin neticesi olduğu tahmin edilmektedir.

Ayrıca sendikanın yıllardır dile getirdiği eksik personel ile tesisi yürütme politikası bu tür olaylara mal vermektedir. İddia edilen uygun olmayan malzeme ile çalışan taşeron firma elemanları yetersizlik nedeniyle denetlenememiştir.

Yine iş müsaadesi almadan iş yaptığı öne sürülen taşeron firma için eğer bu iddia doğruysa şu an neden TÜPRAŞ yetkilileri içeride? Müsaade alınmadan yapılan her iş tamamen taşerona aittir. Bu kaçınılmazdır.

Peki sendika bu konuda ne yapmalıdır?

Sendika acilen bu ağır sanayi bölgesinde iş kazası araştırma komisyonu kurmalı ve kendine bağlı olan işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını, komisyonda görevli (iş güvenliği uzmanı, teknik emniyetçi,hukukçu vb.) konunun uzmanlarınca araştırılarak gerçek kusurlular belirlenip hem işvereni yönlendirme adına, hem de hukukun sürecine dahil olarak sürecin hukuk çerçevesinde sonuçlanmasında mücadele etmesi lazım.

PETKİM ve TÜPRAŞ’ta iş güvenliği komisyonları var. Ayda 1 kez toplanır. Sendikadan 2 temsilci katılır. Kanunen 50 ve üzeri işçi çalışan ve çok tehlikeli işletmelerde ayda 1 kez toplanması yasal zorunluluktur. Sendikacıların yapması gereken iş kazalarını araştırma ve önleme komisyonu kurarak inceleme yapması, rapor hazırlaması koruyucu önlemler almasıdır. Fabrikamızda bu komisyonu kurabilecek teknik bilgi ve nitelikli kadrolar mevcut. Sendikaya bağlı böyle bir komisyon olsa her hangi ufak büyük iş kazalarını inceleyerek, işçilerin çalışma şartlarını ve işin istediği gereklilikleri araştırıp işverene baskı yapabilir. Gerekirse bunu mülki amirlerle de paylaşarak, kamuoyu baskısını da arkasına almaya çalışarak şartları düzeltebilir. 

En çok karşılaşılan sorun “işten kaçınma hakkının” kullanılmasına dairdir. Bizler çoğu zaman ne böyle bir hakkımız olduğunu biliyoruz, ne de bilsek bile çalışma şartları ve amir baskısından dolayı bu hakkı kullanabiliyoruz. O işi yapan işçiler neyin nasıl olması gerektiğini biliyor, itiraz da ediyor ancak işin yetiştirilmesi vs. problemlerle bu hakkı kullanamıyoruz, dolayısıyla da iş kazaları asla önlenemiyor. İş kazalarını önlemeye yönelik işverenden bağımsız böyle bir komisyon esnek çalışmanın da önüne geçebilecek bir işlev görür, hem de işçileri iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda sadece teknik anlamda değil, haklarını nasıl kullanacağı yönünde de eğitimler vererek bilinçlendirir. Sendikacılar ise bunu genel olarak kendine külfet, iş yükü olarak görüyor. Oysa bu sağlanırsa kazanan her koşulda işçiler ve sendika olur.

ÖNCEKİ HABER

Bu duruma gelmemizde senin suçun yok mu başkan?

SONRAKİ HABER

Çalışma Bakanı ile görüşen GMİS maddenin çekilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...