03 Kasım 2017 08:49

Sıra geldi denize: Altınova'nın denizinde demir madeni

Dağlardan, ovalardan sonra sıra denize geldi: Denizin dibinde demirden maden.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Ayvalıklılar sırtını yasladıkları Kaz Dağı'nda yapılan madencilik faaliyetleri, Tabiat Parkının imara açılma baskısı, balık çiftlikleri gibi çevresel sorunlarla mücadele ederken, şimdi de karşılarına denizin içinde maden işletmesi projesi çıktı. Yöre halkı Altınova'nın tam karşısında, yazlık sitelerin burunlarının dibinde denizde demir madeni çıkarma projesinden ÇED süreci başladığında haberdar oldu. 

DENİZİN KUMUNU ÇEKİP İÇİNDEKİ DEMİRİ ALACAKLAR

Orhan Kandemir Densan Madencilik adlı bir şirket tarafından 1608 hektarlık deniz ruhsat alanı içerisinde 23.66 hektarında demir madeni arama ve çıkarma ile ilgili ÇED süreci Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde duyuruldu. Ayvalık'ın 10, Altınova'nın 3 kilometre kuzeybatısında yer alan bölgede projeyle göre denizin 22 metre dibinde olan alandan günde 300 ton, yıl da ise 90.000 ton kum denizden çekilerek içindeki demir alınacak. 

Proje tanıtım dosyasında bölgedeki iklim koşulları nedeniyle bol yağış alan akarsuların volkanik kayaçlardaki mineralleri taşıyarak sığ denizel alanda biriktirdiği, proje ile bu biriken demir cevherinin alınacağı dile getiriliyor. Yılda 300 gün tek vardiya olarak çalışacağı belirtilen işletmede 12 kişinin çalışacağı ifade ediliyor. 

YAZLIKLARIN TAM KARŞISI!

Proje tanıtım dosyasında bu faaliyetin yapılacağı yer tarif edilirken aktarılan bilgiler nasıl bir yerde böylesi bir faaliyetin yapılmak istendiğini ortaya koymakta; "Proje sahası etki alanında Altınova Mahallesine ait yazlık site ve evler bulunmaktadır. En yakın yerleşim yerleri, 1. Poligonun yaklaşık 1.350 m doğusunda bulunan Altınova Cömert Sitesine ait konutlar, 2. Poligonun yaklaşık 620 m kuzeydoğusunda bulunan Altınova mahallesine ait konutlar ve 3. Poligonun yaklaşık 1.000 m kuzeybatısında bulunan Altınova Öğretmenler Sitesine ait konutlardır."

KORUMA ALTINDAKİ ALANLARIN DİBİNDE

Tamamı yazlık konutlarla dolu olan sahilden 620-1350 metre uzaklıkta yapılmak istenen madencilik bu bölgede yaşayan vatandaşları doğrudan etkileyecek bir faaliyet olarak göze çarpıyor. Ayrıca proje alanının yaklaşık 1,3 km kuzeyinde 1. derece Arkeolojik Sit Alanı
sınırı yer aldığı dile getirilirken, proje alanının kuzeyi olarak söylenebilecek olan Ayvalık ve civar adalarını da içine alan bu bölgenin, farklı derecelerde doğal sit alanları ile kentsel sit alanları ile kaplı olduğunu yine proje tanıtım dosyasından okumak mümkün. 

GÖZ YUMMAYIZ!

Konutlara bu kadar yakın bir yerde, denizin içinde yapılmak istenen bu faaliyete karşı Ayvalıklılar da harekete geçmiş durumda. Ayvalık Tabiat Platformu yaptığı açıklamada dağlar ve derelerden sonra sıranın denizlere geldiğine dikkat çekti. "Adım attığımız her yerde, dağımızda, vadimizde, köyümüzde, akarsuyumuzda, sermayenin bitmek tükenmek bilmez talepleriyle ve projeleriyle karşılaşıyoruz denilen açıklamada "Altınova’da, hem de denizde böyle bir madencilik faaliyetine göz yummamız, razı olmamız düşünülemez" denildi. Denizin içinde demir madeni işletme çabası Akıllara "Denizin dibinde demirden evler" türküsünü getirdi. 

BELEDİYE BAŞKANI: DENİZİMİZDE MADEN ARATMAYIZ

Denizde madencilik projesine bir tepki de Ayvalık belediye Başkanı Rahmi Gençer'den geldi. Zeytin Hasat Şenliği'nde konuşan Gençer, bu kadar güzel bir kuma sahip olan, bu kadar uzun kumsalı olan bir sahilin önünde böyle bir çalışma olacağından ne belediyenin, ne de bölgede yaşayan insanların haberinin olduğunu belirterek, "Gerekli bilgilerin belediyemize, STK'lara ve buradaki tüm kurumlara yapılmasını rica ediyorum. Böyle bir tehlike varsa bunu öğrenmek hepimizin hakkıdır. Ayvalık buna evet demezse hiç kimseye denizimizin içinde maden aratmayız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da keşfedilen orangutan türünün nesli tehlikede

SONRAKİ HABER

'Tahşiyecilere kumpas' davası: Karaca'ya 31 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...