24 Ekim 2017 12:55

Trakya Kitap Fuarı’ndan da İhsan Eliaçık'a engelleme

Kayseri Kitap Fuarı’nda saldırıya uğrayan İlahiyatçı Yazar İhsan Eliaçık onur konuğu olarak davet edildiği Trakya Kitap Fuarın’nda da sansürlendi. 

Paylaş

Vedat AYDEMİR
İstanbul

Kayseri Kitap ve Eğitim Fuarı’nda Tekin Yayınevi yazarlarından İhsan Eliaçık’a yönelik gerçekleştirilen saldırının yankısı sürerken bir engelleme haberi de bugün Çorlu’da başlayacak olan Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı’ndan geldi. Fuara İhsan Eliaçık’ın onur konuğu olarak davet edilmesinin ardından fuarın destekçileri, fuarın organizatör firmasıyla sözleşmesini iptal etti. 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Fuarcılık Anonim Şirketi resmi internet sitesinde “Sosyal medya ve bazı televizyon kanallarında yayımlanan İhsan Eliaçık’ın Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı’nın onur konuğu olduğuna dair iddialar tamamen asılsızdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Fuar programı Trakya Fuar Merkezi Yönetimi tarafından tekrar gözden geçirilecektir” duyurusunu yayımladı.

Fuarın organizatörlerinden Necdet Saraç sosyal medya hesabından olayı şu sözlerle duyurdu; “Baskı ve korku ortamına itiraz ettiğimiz için İhsan Eliaçık’ı bilerek ve isteyerek Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı’na davet ettik. Eliaçık ya da bir başka yazar üzerinden pazarlık yapmayı reddettiğimiz için Trakya Kitap ve Eğitim Fuarı’ndan çekiliyoruz.” 
Tekin Yayınevi ise fuara takılmayacaklarını açıkladı. 

‘ORADA OLMAYACAĞIZ!’

Evrensel’e konuşan Tekin Yayınevi yetkilisi Elif Akkaya “Zaten kitap fuarının bileşenlerinden birisi Kalkınma Ajansı. Fuarın organizasyonunu yapan firmadan Necdet Saraç aradı bizi. İhsan Eliaçık’ı onur konuğu yapmak istediklerini söyledi, Kayseri’de yaşanan saldırının ardından. İhsan Eliaçık da kabul etmişti. Bugün Trakya Fuar Merkezi Yönetimi yani Çorlu Ticaret ve Sanayi Fuarcılık Anonim Şirketi açıklama yaparak organizatör firmayla sözleşmesini iptal ettiğini duyurdu. Organizatör firma da yapılan müdahaleden dolayı çekildikleri söylemiş. İhsan Eliaçık’ın onur konuğu ilan edilmesinden dolayı Kalkınma Ajansı fuara vereceği desteği iptal etti. Durum bu. İhsan Eliaçık onur konuğu ilan edildiği için orada olacaktık. Gitmeyeceğiz tabi ki! Orada olmayacağız. İhsan Bey de orada bulunmayacak. Son dönemde yaşanan sansür, baskı ve düşünce özgürlüğü içerisinde düşünülmeli. Sadece İhsan Eliaçık’a yönelik olduğu düşülmemeli. Kalkınma Ajansı’nın kim olduğunu, ne olduğunu biliyoruz. Kalkınma Ajansı da devlet kurumlarından destek alıyor. Kayseri Belediye Başkanının duyduğu rahatsızlıktan haberdar oldular belki de” dedi.

İHSAN ELİAÇIK: BUNLAR BOŞUNA ÇABALAR

Telefonla ulaştığımız İhsan Eliaçık ise “Edirne Kitap Fuarına, Eskişehir Kitap Fuarına gittik bir şey olmadı. Kalkınma Ajansı var Çorlu’dakinde. Bu tür fuarlara destek veren bir devlet kuruluşu. Hükümetin etkisi olan bir yer. Oradan parayı kesmişler. Beni onur konuğu ilan ettikleri için. Güçlerinin yettiği her yerden engelleme çıkartabilirler ama bunlar boşuna. Ben bir siyasi parti temsilcisi değilim. Ben bir fikir adamıyım. Fikirlerimi söylememe mani olamazsınız. Önüne duvar çekmekle engellemiş olmazlar. Fikirler cereyan gibidir. Her yerden yol bulabilirler. Bunlar boşuna çabalar” dedi.


FUAR ORGANİZASYONU BİLEŞENLERİ: TRAKYA KİTAP FUARI’NDAN ÇEKİLİYORUZ!

Fuar organizasyonu bileşenleri; Siyah Beyaz Yayınları, Necdet Saraç ve Murat Kaplan imzalı bir deklarasyon yayınlandı. Trakya Kitap Fuarı’nda ortaya çıkan krizi açıklayan deklerasyon şu şekilde; “Çorlu Ticaret Ve Sanayi Fuarcılık Anonim Şirketi ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde yarın başlayıp 29 Ekim’de bitecek “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı” organizasyonundan yapılan müdahalelerden dolayı çekiliyoruz.

Kayseri’de saldırıya uğrayan İlahiyatçı İhsan Eliaçık’ın, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğü kapsamında “Onur Konuğu” ilan etmemiz bazı çevreleri rahatsız etti. Fuara iki gün kala Kalkınma Ajansı fuara vereceği desteği iptal etti, bu iptalin hemen arkasından da fuarın yapılacağı alanı işleten şirket  “Sosyal Medya ve bazı medya kanallarında yayınlanan İhsan Eliaçık’ın Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı’nın olduğuna dair iddialar, tamamen asılsızdır. Fuar programı Trakya Fuar Merkezi Yönetimi tarafından ayrıca gözden geçirilecektir” şeklinde bir açıklama yayınlandı.

Kitap fuarları farklı görüşlerin, farklı kültürlerin buluşması gereken ortam olması gerekirken, buralarda da dayatmaları kabul etmek mümkün değildir.

Yaratılan baskı ve korku ortamına itiraz ettiğimiz, düşünce, ifade ve inanç özgürlüğünden yana olduğumuz için İhsan Eliaçık’ı bilerek ve isteyerek “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı”na davet ettik. Ne Eliaçık için, ne de fuara davet ettiğimiz bir başka yazar veya konuk üzerinden pazarlık yapmayı reddettiğimiz için “Trakya Kitap Ve Eğitim Fuarı”ndan çekiliyoruz.

Hem baskılara ve müdahalelere boyun eğmeyeceğimizi, hem de Trakya’nın düşünce özgürlüğünün sembolü olduğunu göstermek amacıyla bu fuarı aynı içerikte ve daha da güçlü katılımcılarla önümüzdeki günlerde yapacağımızı kamuoyuna saygı ile duyurur, düşünce ve ifade özgürlüğünden yana olan herkesi de dayatmalara karşı ortak tavır almaya ve dayanışmaya davet ederiz.”

NE OLMUŞTU?

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kayseri Kitap Fuarı’nda İhsan Eliaçık’a saldırı düzenlenmişti. Eliaçık’ın fuarı terk etmesini isteyen kalabalık, hakaretler ederek polisten Eliaçık’ı alandan uzaklaştırmasını istemişti.

 {{335937}}

ÖNCEKİ HABER

Arnavutköy’de TOMA'lı gazlı yıkım

SONRAKİ HABER

Okul servislerinde yeni düzenlemeler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...