19 Eylül 2017 08:46

Kerkük İl Meclisi, Bağdat'ın 'Vali Kerim' kararını reddetti

Irak Parlamentosu'nun Kerkük Valisi Necmeddin Kerim hakkında verdiği 'görevden alma' kararı reddedildi.

Paylaş

Kerkük İl Meclisi, Irak Parlamentosunun Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği “görevden alma” kararını reddetti.

Bugün toplanan Kerkük İl Meclisi, Irak Parlamentosunun Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği “görevden alma” kararını masaya yatırdı.

Rudaw’ın haberine göre toplantıda yapılan oylamada, oy çokluğuyla Irak Parlamentosunun söz konusu kararı reddedildi. Kerkük İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani, basına yaptığı açıklamada, valinin ancak il meclisinin kararıyla görevden alınabileceğini veya uzaklaştırılabileceğini belirterek, “Irak Parlamentosunun kararı yasalara aykırıdır” ifadesini kullandı.

Irak Parlamentosu, 14 Eylül’de, Kürt parlamenterlerin boykot ettiği oturumda, 173 oyla Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti.

‘TÜRKMENLERİN KADERİ KÜRT KARDEŞLERİYLE BİRDİR’

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil İl Başkanı ve Erbil İl Meclisi Başkan Yardımcısı Azat Kureci, partisinin genel merkezinden farklı düşündüğünü belirterek, “Burada yaşayan Türkmenlerin kaderi, Kürt kardeşleriyle birdir. Merkezin kararını uygulamak uygun değil” dedi.
Kureci şu ifadeleri kullandı: “ITC’nin bu konudaki görüşü biliniyor. Ancak benim şahsi görüşüm farklı. Her ne kadar bir il başkanı olsam da, bu konuda şahsi görüşüm farklı. Türkmenler iki idare içindedirler. Bir Bağdat, bir de Erbil idaresi. Biz Erbil’de yaşayan Türkmenlerin durumu, diğer yerlerde yaşayan Türkmenlerden çok farklı. Biz burada yaşayan Türkmenlerin kaderi, buradaki Kürt kardeşleriyle birdir. Bu bizi bağlıyor. Her ne kadar parti merkezimiz ‘Referandum boykot edilsin’ dese de, bizim burada bu kararı uygulamamız uygun düşmüyor”

‘ERBİL’DEN EVET ÇIKACAK’

Kureci ayrıca, Erbil’de yaşayan halkın büyük çoğunluğunun ‘evet’ oyu kullanacağına inandığını belirterek, “Türkmen, oyu olsun olmasın, burada, Erbil vilayetinde yüksek oranda ‘evet’ oyu çıkacaktır. Bizim tutumumuz nasıl olacak? Dediğim gibi, bizim kaderimiz buraya bağlı. Biz burada hükümet içindeyiz, koalisyonun bir parçasıyız. Buna rağmen referandumu reddedemeyiz”
Kureci, Erbil hükümetine Türkmenlere yeterince eğilmediği eleştirisi de yöneltti.

“Erbil’de 1991’den beri her şeyimiz güvence içerisinde olsaydı, herkes bu hükümete güvenseydi, her şeyimiz iyi olsaydı bütün bunlar olmazdı” dedi. “Türkmenlerle Kürtlerin ilişkilerinin daha iyi olmasını temenni ederim” diye konuştu.

BAHÇELİ: KERKÜK'E VURULMAK İSTENEN PRANGA SÖKÜLÜP ATILACAK

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bağımsızlık referandumuna dair sert açıklamalarına devam etti.  Bahçeli, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "Çevremizde kurulmak istenen ihanet şantiyesine, sınırlarımız dibinde temeli kazılan terör devletine Türk milletinin gazilik onuru, asırları aşıp gelen kahramanlık duygusu yine izin vermeyecektir. 25 Eylül referandumu yoluyla Kerkük'e vurulmak istenen pranga sökülüp atılacak, milli güvenliğimize yönelen aşırı tehdit ve karşı saldırılara milli kenetlenme, kardeşlik ve gazilik hukukuyla karşı koyulacaktır" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sonbahar geliyor, hava sıcaklıkları 10 derece azalıyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş davasında dosyaların birleştirilmesine ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...