17 Eylül 2017 09:54

Yarkadaş'tan Erdoğan'a: TEOG, AKP'nin eğitimdeki iflasıdır!

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, 'TEOG'u kaldırmak basit konu' diyen Erdoğan'a tepki 'TEOG, AKP'nin eğitimdeki iflasıdır' sözleriyle tepki gösterdi.

Paylaş

A Haber yayınında, kendi Başbakanlığı döneminde getirilen TEOG için “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum” diyerek TEOG’un kaldırılması için talimat verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tartışma yaratacak yeni bir açıklama daha geldi. ABD’ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyen TEOG’un kaldırılmasını “Çok basit bir konu” olarak niteledi. Erdoğan’ın açıklamasına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Erdoğan, eğitimdeki başarısızlığın üstünü örtmek için TEOG'u kaldırtıyor, yerine başka bir sınav koydurtuyor. Plan, program yok. Çocukların, dolayısıyla Türkiye'nin kaderine adeta zar atıyorlar. Gelinen nokta, AKP'nin eğitimdeki iflasıdır” dedi. 

ERDOĞAN: UMARIM PARA AKITILAN BU SİSTEMDEN KURTARIRIZ

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım ile yaptıkları görüşmede bu konuda bir mutabakata vardıklarını söyleyen Erdoğan, “Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün” dedi. Erdoğan, AKP tarafından getirilen TEOG sistemi için “Çocukları ciddi manada sıkan, paraların akıtıldığı bu süreç” ifadesini kullandı ve şöyle konuştu:

“Liselerde yapılacak sınavların soruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ama o okullarda imtihanlar da yapılırken Milli Eğitim'in bizzat kontrolü altında, müfettişleriyle veya farklı bir şekilde bu kontrol yapılır. Böylece bu imtihanlar da yapılarak, bu okullara kaç kişi lazımsa bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisi ise onlarda seçer alır. Böylece çocuklarımız bu TEOG denilen, hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların aktığı, akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz." 

YARKADAŞ: KENDİ KURDUKLARI SİSTEMDEN ŞİKAYETÇİLER

Erdoğan’ın açıklamasına tepki gösteren Yarkadaş, AKP'nin bugün şikayet ettiği sistemin tamamını kendisinin kurduğunu belirterek, "Sistemi alt üst ediyor; sonra da şikayet ediyorlar. AKP hem iktidar, hem de muhalefet... TEOG'u sanki başka bir iktidar getirmiş gibi şikayette bulunuyor" dedi. Erdoğan'ın eğitim gibi hayati bir meselede hiçbir uzmanın görüşünü almadan, "tek başına" karar verdiğini de belirten Yarkadaş, “Çocukların, dolayısıyla Türkiye'nin kaderine adeta zar atıyorlar" ifadesini kullandı.

TORPİLİN ÖNÜ MÜ AÇILACAK?

AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana, sınav sisteminde tam 6 kez değişiklik yaptığını belirten Yarkadaş, “Başarılı öğrencilerin okulu olan ve Proje Okul olarak bilinen eğitim - öğretim merkezlerini yok eden AKP, sanki bunu kendileri yapmamış gibi bir de şikayet ediyor. Erdoğan, AKP'nin eğitim sisteminden şikayet ediyor! Ne yapılacağını kimse bilmiyor... Acaba mülakat sistemi getirip torpil ve kayırmacılığın önünü mü açacaklar?" diye sordu. Erdoğan'ın eğitimdeki başarısızlığın görülmemesi için ölçme ve değerlendirmenin bir aracı olan sınavı kaldırmak istediğini belirten Yarkadaş, "Ancak bir sınavı kaldırıyor, başka bir sınavı koyuyorlar. Ne yaptıklarını, kendileri de bilmiyor... 4+4+4'ün sancıları da ortaya çıkmaya başlıyor" ifadesini kullandı.

‘DOĞRU OLAN SINAVSIZ BİR EĞİTİM SİSTEMİ’

AKP'nin eğitim sistemini yıllarca Gülen Cemaatine teslim ettiğini söyleyen Yarkadaş, "Dindar ve kindar nesil yetiştirmenin geldiği nokta budur... Çökmüş bir sistem, yarış girdabına sokulmuş çocuklar, etüd merkezleri ve özel öğretmenlere ödenen milyonlar... Bu AKP'nin eğitimdeki iflasıdır" dedi. İmam Hatip okulu öğrencilerinin TEOG'taki başarı seviyesinin düşük olduğunun altını da çizen Yarkadaş, "Erdoğan bu başarısızlığın görülmesini istemiyor. Çünkü imam hatip dayatmasının sonuç vermediğini görüyor" ifadesini kullandı.

Orta okul öğrencilerinin sınava sokulmasının pedagojik açıdan yanlış olduğunun altını çizen Yarkadaş, "Ölçme ve değerlendirmenin ölçütü sınav değildir. Doğru olan sınavsız bir eğitim sistemi" dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Kardeş Türküler'in 'Yol'u bu kez İzmir'e düştü

SONRAKİ HABER

Tur midibüsü şarampole devrildi: 5 ölü, 26 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...