23 Ağustos 2017 08:15

Taraftar Hakları Derneği: Tribün kültürü hapsedilemez

Taraftar Hakları Derneği, Göztepe taraftarlarına karşı başlatılan gözaltı operasyonuna tepki gösterdi, 'Atkı tutan eller kelepçelenemez' dedi.

Paylaş

Taraftar Hakları Derneği, Göztepe ile Eskişehirspor arasında oynanan TFF 1. Lig play-off final karşılaşmasının ardından yürütülen soruşturma kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 72 kişiden 55’inin gözaltına alınması ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, sabaha karşı evleri basılan bu kişilerin evlerindeki arama sırasında eşyalarının dağıtılıp parçalandığı, elleri kelepçelenerek gözaltına alındıkları, “Suç işlemek için örgüt kurmak”, “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak” gibi suçlardan yargılanacaklarının söylendiği ifade edildi.

Taraftarların, gözaltına alınma yöntemleri ve ‘örgüt üyesi’ diye damgalanmaları yoluyla toplum, aileleri ve sevdiklerinin gözünde küçük düşürülmek istendiğini belirten dernek yönetimi, “Kriminalize edilerek henüz yargılanmadan ‘suçlu’ olarak algılanmaları sağlanmaya çalışılmıştır” dedi.

‘ÖRGÜTLÜ SUÇ’ KAPSAMINA SOKULMAYA ÇALIŞILIYOR

Tribün kültürünün bir parçası olan meşalelerle taraftarların Göztepe ve Eskişehirspor final maçını dünya çapında ilgi uyandıran bir görsel şölene çevirdiklerini belirten Taraftar Hakları Derneği yönetimi, “Göztepe taraftarları da, yıllar sonra gelen şampiyonluk coşkusunu meşale yakarak kutlamıştır. Aslında, tribün kültürü ve taraftar dünyasından doğru bakıldığında ‘normal’ sayılabilecek bir durumun icat edilen ‘örgütlü suç’ kapsamına sokulmaya çalışılması ülkemiz tribünleri için yeni bir sorun yaratmak anlamı taşır” dedi.

Dernek yönetimi, yağmur-çamur demeden takımlarını destekleyen taraftarları tribünlerden mahrum etmenin, utanç koridorları oluşturmanın, yasaklar koymanın bugüne kadar bir şeyi çözmediği gibi atkı tutan ellere kelepçe takmanın ve taraftarları ‘organize suç şebekesi’ gibi göstermeye çalışmanın çözüm olmayacağını vurguladı.

‘YILDIRIM’IN AÇIKLAMASI ADALETE GÜVENİ ZEDELEDİ’

6222 sayılı yasayı ve bu yasa kapsamındaki passolig uygulamasını da eleştiren Taraftar Hakları Derneği şunları ifade etti: “Sporda şiddetin önlenmesi için düne kadar taraftarı ‘potansiyel suçlu’ olarak gören, bugün ise ‘örgüt üyesi’ görmekle kalmayıp kelepçeleyen yaklaşım değişmek zorundadır. Çözümü cezada aramak, taraftarların adalet duygusunu da aşındıracaktır. Taraftarların elleri kelepçelenerek gözaltına alındıkları saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım’ın Beşiktaş ve Konyaspor maçında sahaya inen, bıçak atan, futbolcu döven Konyaspor camiasına verilen cezaya ilişkin olarak ‘Konyaspor’a verilen cezanın hafifletilmesi için elimden geleni yapacağım’ cümlesini kurması maalesef adalete olan güvenin yitirilmesine sebep olmuştur”.

Sporda şiddetin nedenlerinin belirlenmesinin ve önlenmesinin tek yolunun oyunun tüm taraflarıyla tartışılarak ortak çözümler aranmasından geçtiğini kuruldukları günden beri vurguladıklarını ifade eden Taraftar Hakları Derneği, “Bilinmelidir ki; cezalar, tutuklamalar, fişlemeler tribünleri ve toplumu böler. Taraftar Hakları Derneği olarak bölünmüş tribün ve toplum yaratmaya yol açan tüm bu uygulamalara son verilmesini, tutuklanan ve gözaltına alınan taraftarların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Başta taraftarlar olmak üzere bölünmeyi değil birleşmeyi savunmak için ortak mücadele çağrımızı toplumun tüm kesimleriyle bu vesileyle bir kere daha paylaşırız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taşıma suyla 800 küçükbaş hayvan besliyor

SONRAKİ HABER

Trump’ı protesto edenlere polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...