14 Temmuz 2016 00:32

‘Ortak mücadele ağı kurmak istiyoruz’

Bu yılki uluslararası taraftar buluşması bugün İzmir’de başlıyor. 17 Temmuz’a kadar devam edecek buluşmada birçok etkinlik gerçekleşecek.

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (Football Supporters Europe- FSE) bu yılki taraftarlar buluşmasını İzmir’de gerçekleştirecek. İzmir’de Taraftar Hakları Derneği tarafından organize edilen, “Dünyanın taraftarları İzmir’de buluşuyor” etkinliği bugün başlıyor ve 17 Temmuz’a kadar devam edecek. 48 Avrupa ülkesinden yaklaşık 700 taraftar grubunun üyeliği ile oluşan Avrupa Futbol Taraftarları Ağı (FSE) her yıl geçekleştirdiği taraftarlar buluşmasını bu yıl İzmir’de Taraftar Hakları Derneğinin ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Etkinlikler de belgesel gösterimleri, Suriyeli göçmenler ile dostluk maçı ve paneller olacak. Dokuz farklı konu başlığının yer alacağı paneller 15-16 Temmuz tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sanat Merkezinde yapılacak.

HAZIRLIK SÜRECİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu, FSE’nin 20 üyesi içerisinden etkinliğe ev sahibi yapma hakkı kazandıklarını anlatarak, “Üyeler tarafından hazırlanan projeler FSE’ye sunuldu. Elemelerden sora son ikiye Madrid ve Taraftar Hakları Derneği kenti olan İzmir kaldı. İzmir’de komiteyi ağırladık ve nasıl bir etkinlik yapmak istediğimizi anlattık. FSE 10 gün sonra bize geri dönüş yaparak etkinliğin ev sahipliğini yapmamızı istedi” dedi.

14-17 Temmuz tarihleri arasında farklı mekanlarda çeşitli etkinliklerin gerçekleşeceğini belirten Sakızlıoğlu, 14 Temmuz günü yurt dışı ve yurt içinden gelen konuklarına hoş geldin etkinliği yapacaklarını ve etkinlikte taraftarların çektiği, “Ayak takımı” ve “Alsancak tarihtir yok edilemez” belgesellerinin gösterimleri olacağını anlattı. 15-16 Temmuz tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde, ‘Plastik kart her derde deva olabilir mi?’, ‘Bizim evimiz bizim stadımız’, ‘Futbolun önündeki engelleri kaldıralım’ , ‘Toplumsal amaçlar için taraftar girişimleri’ , ‘Türkiye’de taraftar hakları mücadelesi’ , ‘Medya, futbol ve taraftar’ , ‘Taraftarlar futbolu yönetebilir mi?’ , ‘Kriminalize edilen tribünler’ , ‘Göçmenler ve futbol’ başlıkları altında dokuz oturum gerçekleşecek.

DÜNYADAN E-BİLET ÖRNEKLERİ

Oturum başlıklarının hem Türkiye’deki taraftarların hem de Avrupa’daki taraftarların ortak sorunları üzerinden belirlendiğini ifade eden Sakızlıoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyorsunuz Türkiye’de taraftarların stada girebilmeleri için oluşturulan e-bilet uygulaması var ve bu uygulama Avrupa’nın farklı ülkelerinde de var. Bu ülkelerden Danimarka ve Yunanistan’dan gelen konutlarımız kendi ülkelerindeki e-bilet uygulamasını bizlere anlatacak. Aynı şekilde İzmir’inde gündemi olan stadyum sorunu birçok ülkede yaşanmakta. Avrupa taraftarların kendi elleriyle yaptığı kendi yaşam alanları olarak gördüğü stadyumlar var. Bunlardan bir tanesi San Paulo Stadı, Saint Balyoz taraftarlarından temsilciler gelecek. Almanya’dan temsilciler gelecek ve kendi var olmayan statlarımız ile onların var olan statları arasında köprü kurmak amaçlı söyleşimiz olacak. “Futbol yönetilebilir mi, taraftarlar futbol kulüplerini yönetebilir mi” şeklinde bir oturum olacak. Bu konuyla ilgili Avrupa’da bunu başarmış ve taraftarlar tarafından yönetilen kulüpler var, onlardan temsilciler gelecek ve bize deneyimlerini aktaracak. Son olarak kriminalize edilen tribünler konusunda ise, Beşiktaş Çarşı grubundan bir temsilci ve Güney Amerika örneğini anlatabilecek Pablo Alvarez adında Güney Amerikalı taraftar temsilcisi ile birlikte ortak bir köprü yaratmaya çalışacağız.”

‘SURİYELİ GÖÇMENLER İLE DOSTLUK MAÇI’

16 Temmuz günü teorik sunumlardan sonra Suriye’den gelen göçmenlerden oluşturdukları takım ile İnciraltı Cavit Ölçer Spor Tesisleri’nde dostluk maçı yapacaklarını anlatan Sakızlıoğlu, dostluk maçı ile göç etmek zorunda kalan Suriyelilere gerçek anlamda hoş geldiniz demek istediklerini belirtti. Suriyeli göçmenler ile Hakların Köprüsü Derneği üzerinden ilişki kurduklarını söyleyen Sakızlıoğlu, “Bu organizasyonun ev sahipliğini yapmaya hak kazandığımız zaman Avrupa’da FSE ile bir toplantı gerçekleştirdik. Onlar göçmenler konusunu çok önemsiyorlar. Bu anlamda İzmir de, jeopolitik anlamda çok önemli bir noktada yer alıyor. Onlarla yaptığımız toplantıda, organizasyon içerisinde göçmenlerle futbol başlıklı bir oturum koymaya karar verdik. Daha sonra Suriye’den İzmir’e gelip burada ikamet eden Suriyelilerle dostluk maçı yapma kararı aldık ve Hakların Köprüsü Derneği ile görüştük. Suriye’de daha önce futbol oynamış Ancak şu an İzmir’de olan göçmenlerle bir toplantıda gerçekleştirdik. Onlara fikrimizi anlattık çok heyecanlandılar. Belki de çok geç kalınmış bir çalışma bu. İzmir’de altı tane spor kulübü var, ancak kendi sorunlarıyla mücadele ettikleri için yanı başımızda yaşanan bu durama biraz duyarsız kaldığımızı düşünüyorum. Belki bu organizasyon, ilerleyen süreçte kulüplerimizin bu konuya bakış açısını biraz daha farklı noktalara yöneltebilir” dedi. Sakızlıoğlu, bir başka etkinliğin ise, stada güvenlik güçleri tarafından keyfi olarak alınmayan pankartlardan oluşan ‘Yasaklı pankartlar’ sergisi ve taraftarların kendi imkanları ile çıkarttığı fanzinlerin sergisinin olacağını söyledi.

15 Temmuz günü panellerden sonra ‘Demiryolu yıldızları’ belgeselinin gösteriminin olacağını ifade eden Sakızlıoğlu, belgeselin bir hikayesi olduğunu söyleyerek şu şekilde anlattı; “Venezuela’da geçen bir hikaye. Filmin Yönetmeni Chevrolet Rodriguez Venezuela’da gezerken bir demir yolunun ikiye ayırdığı bir genelevi görüyor. Genelevin bir bölümüne farklı bir mafya diğer bölümüne farklı bir mafya bakıyor. Genelevde çalışan kadınların yaşadıkları sıkıntılar, gördükleri baskılar kadınları artık isyan etme noktasına getiriyor ve bölgedeki hükümet binasına yürüyüş yapmayı düşünüyorlar. Filmin Yönetmeni Rodriguez ise yürüyüş yaptıkları zaman şiddete maruz kalacaklarını söyleyerek kadınlardan futbol takımı kuruyor. Bu futbol takımıyla Güney Amerika’da bir turneye çıkıyorlar. Farklı kentlerde farklı ülkelerde futbol maçları oynuyorlar ve bu yol hikayesi bir belgesele dönüşüyor. Bizde ayrımcılığa karşı bu belgeselin gösterimini yapıp yönetmeni Rodriguez ile söyleşi yapacağız.” Bu organizasyonda hedeflerinin dünyadaki tüm taraftarların sorunlarına ortak mücadele ağının oluşturulması olduğunu belirten Sakızlıoğlu, “Eğer taraftarları ortak sorun alanları etrafında birleştirebilir sesimiz daha güçlü çıkar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Van Gogh’un kesik kulağının sırrı çözüldü

SONRAKİ HABER

David Lynch’in film müzikleri mercek altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...