20 Ağustos 2017 08:02

Barzani: Bağımsızlık referandumu kesinlikle ertelenmeyecek

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunun ertelenmesine değil Bağdat'la diyaloğa razı olduğunu söyledi.

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la bağımsızlık referandumuna dair yapığı görüşmeye dair "Referandumun ertelenmesine değil, Bağdat ile diyaloga girilmesine razı oldum" dedi. Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini ve kesinlikle yapılacağını söyledi.

Suudi Arabistan'da yayımlanan Okaz gazetesinin sorularını yanıtlayan Barzani, 25 Eylül'de yapacaklarını açıkladıkları bağımsızlık referandumu ile ilgili soruları yanıtladı. Barzani, kendisini telefonla arayıp referandumun ertelenmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesine ilişkin, "Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un referandumu erteleme talebine, razı olmuş değiliz. İki tarafın daha iyi bir geleceğe ulaşabilmesi için Bağdat’la diyaloga girilmesine razı oldum" diye konuştu.

Barzani bağımsızlık referandumunun ertelenmesine ilişkin tartışmalara değinirken de "Bu kesinlikle olmayacak. Şu anki durum ve mevcut baskı altında 2 yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak, Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip, temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir" diye konuştu.

'İRAN'IN MÜDAHALESİNİ KABUL ETMEYİZ'

Barzani, İran ile olan ilişkilerine de değinerek, şöyle dedi: "İran’la komşuluk temelinde, iyi ilişkilere ve iyi çıkarlara sahip olmak isteriz. Bir tarafın diğer tarafın içişlerine müdahalesini de istemeyiz. Ancak, hiç kimsenin vesayetini de kabul etmeyeceğimizi bir kez daha söylemek isterim. Coğrafik nedenlerden dolayı Süleymaniye’nin İran’la ilişkileri, Erbil’in İran’la ilişkilerinden farklı olabilir. Fakat Kürdistan Bölgesi’nin siyaseti, İran’ın vesayet ve müdahalelerini kabul etmez."

'TÜRKİYE İÇİN GÜVEN KAYNAĞIYIZ'

Barzani, röportajın bir bölümünde geride kalan 25 yılda Türkiye için güven kaynağı olduklarını söyledi, "Gelecekte de böyle olacağız" dedi.

Türkiye ile büyük çıkarları olduğunu söyleyen Barzani, "Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir. Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

HEDİYE LEVENT: REFERANDUM TARTIŞMALARI BÜYÜYOR

ÖNCEKİ HABER

Altıncılar bu sefer de Ege'nin göz bebeğine göz dikti

SONRAKİ HABER

Galatasaray’da neşeli günler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...