14 Ağustos 2017 12:57

Bankalar yüzde 40 kâr etti: 80 milyon tüketici soyuldu

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak Türkiye yüzde 2,9 büyürken, bankaların yüzde 40 büyümesini yorumladı.

Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, “Bizzat sayın Cumhurbaşkanınca da ifade edildiği üzere, ‘Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar yüzde 40 kâr edebiliyorsa’, bu durumda 80 milyon tüketici finansal olarak soyulmuş demektir. Bu noktada, bir yandan tüketici mağduriyeti her geçen gün artarken, diğer yandan Türkiye ekonomisi zarar görmekte ve sorun artık kangrene dönüşmektedir” dedi. 

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının geçen yılın ilk beş ayına göre bu yıl ilk beş ayda yüzde 2 artarak 618 bin kişiye ulaştığına, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının ise bu yıl ilk beş ayı sonunda toplam 435 bine çıktığına işaret eden Atak, “Özellikle son beş yılda bankacılık sektörü tarafından adeta yolunacak bir kaz gibi görülen tüketici fahiş faizlerle ve halk arasında ‘Deli Dumrul Ücretleri’  olarak anılan insafsız faiz dışı gelirlerle mağdur edilmiştir. Buna karşın, yakın geçmişte TÜDEF ve bağlı tüketici dernekleri verdiği yargısal mücadeleyle milyonlarca tüketiciden alınan haksız faiz dışı ücretlerin iadesi sağlanabilmiştir. Ancak yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunla bankaların alacakları bu ücretler hakkında BDDK’ya düzenleme yapma yetkisi verilerek bankaların faiz dışı ücretleri yasallaştırılmıştır” dedi. 

EKONOMİNİN BARONLARI

Bu düzenlemeyle 20 kalem bankacılık ücretinin, tüketiciyi korumakla yükümlü olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘uygun görüşüyle’ yasalaştığını bildiren Atak, BDDK verilerine göre, bankaların kârına bu yılın Ocak-Haziran döneminde tüketicinin cebinden 27 milyar 202 milyon lira daha aktarıldığını anlattı. Atak sözlerine şöyle devam etti: “Bizce artık  Hükümet ekonominin dokunulmaz baronlarına dokunmalı; bankaların bizzat Tüketicinin Korunması Kanunuyla korunmasına son vermelidir. Bankaların faiz dışı gelirlerinin kaynağı olan Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4/3. maddesi derhal kaldırılmalıdır.”

Tavanı Merkez Bankası tarafından belirlenen kredi kartlarıyla ilgili akdi faiz ve temerrüt oranlarının çok yüksek olduğunu dile getiren Atak, “Ne hikmetse hiç bir banka bu tavanın altında faiz uygulamamaktadır. Aslında bu yetki Bakanlar Kurulu’na aittir. Hükümet faiz rantının yüksekliği konusunda kararlıysa, işe bu yetkisini vatandaş ve ulusal ekonominin yararı için kullanmakla başlamalıdır. Ayrıca, bankalar tüketicinin ‘evrensel ekonomik çıkarlarının korunması hakkı’ doğrultusunda tüm tüketici iş ve işlemleri açısından sistematik ve etkin bir şekilde denetlenebilmeli; tek taraflı bankacılık sözleşmelerindeki haksız şartlar kaldırılmalıdır. Bu noktada BDDK, tüketicilerin korunması konusunda üç maymunu oynamayı bırakmalı; hem tüketicinin korunması, hem de ekonomik demokrasinin sağlanması için BDDK’da tüketici tarafı da temsil edilmelidir” diye konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

'Enflasyonun sorumlusu olarak çiftçiyi görmekten vazgeçin'

SONRAKİ HABER

TMMOB: Kamusal varlıkların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa