07 Ağustos 2017 12:38

Hak ve Adalet Platformu’ndan Karaman hakkında suç duyurusu

Hak ve Adalet Platformu, başörtülü kadınlara yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman hakkında suç duyurusunda bulundu

Paylaş

Başörtülü kadınlara yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman hakkında suç duyurusunda bulunan Hak ve Adalet Platformu, “Elinizi dinden ve kadınların üzerinden çekin. Biz akıl sahibi kadınlar, Kur’an’ı okuyunca haram ve helali ayırt edecek kadar izana sahibiz” dedi. 

Hak ve Adalet Platformu, “Ben başını örten ama göstere göstere sigara içen bir bayan gördüğümde şöyle bir intibaa kapılıyorum: Sanki farklı olanlara şunu diyor; ‘Siz benim başımı örttüğüme bakmayın, benden ümidinizi kesmeyin, sizinle paylaşacağım daha çok yeşim var” ifadelerini kullanan Yeni Şafak yazarı Hayrettin Karaman hakkında İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu. Platform üyeleri öncesinde adliye önünde kısa bir açıklama yaptı. 

Hak ve Adalet Platformu adına dağıtılan yazılı metinde, kadınların yaşam tarzlarına dönük yapılan saldırıların kabul edilemez olduğu belirtilerek, “Bu erkek ilahiyatçıların, bugüne kadar herhangi bir erkeğin giyim kuşamı, yeme-içmesi, oturması kalkması ile ilgili tek bir uyarı yazısını görmüş değiliz. Adabı, hayayı, sınırları sadece mevzu bahis olunca hatırlarlar. Kadının gülmesi, yemesi, giyimi, hamile sokağa çıkması, sigara içip içmemesi gibi konularda sınırsız söz söyleme hakkına sahip olduklarını sanarlar. Hak ve Adalet Platformu olarak soruyoruz: Size bu hakkı kim veriyor? Dini, elinde bir kılıç gibi kadının boynunda tutan bu hükümran dili size kim öğretiyor?​” denildi.

‘ELİNİZİ DİNDEN VE KADINLARIN ÜZERİNDEN ÇEKİN’

Kadını “potansiyel suçlu” olarak gören bakış açısının derhal terkedilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Örtülü kadınların kıyafet, davranış şekli, makyajı gibi tümüyle şahsi tercihi olacak konular, ilahiyatçı ağzından söylendiği için din kılıfına bürünmektedir. Din- devlet-baba- koca, ama ille de eril dayatma olarak sunulan bu kalıplar başörtülü kadınların sisteme dahil ‘makbul’ kadınlar olabilmesi için uyması gereken temel kurallar olarak sunulmaktadır. Elinizi dinden ve kadınların üzerinden çekin. Biz akıl sahibi kadınlar, Kur’an’ı okuyunca haram ve helali ayırt edecek kadar izana sahibiz. Bizler, sizin çağ dışı yorumlarınıza mahkum değiliz ve olmayacağız” denildi.

Hak ve Adalet Platformu üyeleri daha sonra ellerindeki dilekçelerle adliyeye girerek suç duyurusunda bulundu. (DİHABER) 
 

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' Van’a taşınıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul'daki nem sıcağın etkisini artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...