03 Ağustos 2017 09:20

Voltaire Ödülü, Evrensel Basım Yayın ve Turhan Günay’a

Uluslararası Yayıncılar Birliği Voltaire Ödülü, KHK ile kapatılan Evrensel Basım Yayın ve Cumhuriyet Kitapları Temsilcisi Turhan Günay'a verildi.

Paylaş

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (The International Publishers Association- IPA) Voltaire Ödülü, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Evrensel Basım Yayın ve geçtiğimiz günlerde tahliye edilen Cumhuriyet Kitapları Temsilcisi Turhan Günay’a verildi. Voltaire Ödülü, Uluslararası Yayıncılar Birliği tarafından yayın ve ifade özgürlüğü haklarına dikkat çekmek ve bu konuda girişimlerde bulunan isim ve kurumları cesaretlendirmek amacıyla veriyor.  

Yayın ve ifade özgürlüğü risk altında olan yazar, gazeteci ve yayıncılara verilen ödüle Güney Kore’den Gazeteci, Yazar ve Aktivist Jeong-ae Kim, İsveçli Yayıncı Gui Minhai, yasaklanmış İranlı yazarların kitaplarını e-kitap olarak yayınlayan Azadeh Parsapour ve Birmanyalı Yayıncı ve Yazar Moe Way adaydı.

2005 yılından beri Yayın Özgürlüğü Ödülü adı altında verilen ödül, 2016 itibariyle, henüz ifade özgürlüğüne gösterdiği hassasiyete saygı niteliğinde Fransız Yazar Voltaire adına verilmeye başlandı.

‘VOLTAİRE ÖDÜLÜ DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ’

Uluslararası Yayıncılar Birliği tarafından ödüle layık görülen Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan gazetemize şu değerlendirmelerde bulundu: “Uluslararası Yayıncılar Birliği bu ödülü her yıl yayımlama özgürlüğü için veriyor. Bize de ödül KHK ile kapatılmamızdan dolayısıyla verildi. Yayımlama özgürlüğü ödülleri, korkmadan ve cesaretle eser yayınlayan kurumlara veriliyor. Biz de Evrensel Basım Yayın olarak; yazarlarımızın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ürettikleri eserleri basmak, yaymak, yayınlamak ve çalışmalarına devam etmelerini teşvik etmek suretiyle yayımcılığa devam ettik. Bunun bedeli de devlet tarafından kapatılmak ve tümüyle tasfiye edilmeyle karşı karşıya kalmak oldu. Bize layık görülen Voltaire Ödülü’nün de gösterdiği gibi demek ki biz doğru yoldayız, doğru hatta ilerlediğimize eminiz. Yayımcılığımız bu eksende, bundan sonra da kararlılıkla devam edecek”

Nacitarhan, bu yılki ödüllerin İsveç’te düzenlenecek Göteborg Kitap Fuarı kapsamında, 29 Eylül 2017’de yapılacak bir törenle sahiplerini bulacağı bilgisini de verdi. Ödül sahipleri aynı gün Göteborg’da düzenlenecek “yayımlama özgürlüğü” ve  “yayıncıların karşılaştıkları zorluklar” başlıklı bir de panele katılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'TRT, milletin vergilerini AKP’li şirketlere peşkeş çekiyor'

SONRAKİ HABER

Akıncı Üssü davasında üçüncü gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...