03 Ağustos 2017 07:02

Enflasyon rakamları açıklandı: Mutfaktaki yangın sürüyor

TÜİK, Temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yüzde 9.79 olarak açıklanan enflasyon rakamları sonrası TL'de kayıp yaşandı.

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

 
Enflasyon, temmuzda 0.15 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise 1.0 puan artışla yüzde 9.79 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakamlar işçi, memur ve emekli için mutfaktaki yangının devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar Evrensel’e değerlendirmelerde bulundu.
 
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolar 3.54 liranın altından 3.5426 liraya, avro da 4.20 liranın altından 4.2027 liraya kadar tırmandı.
 
Yıllık enflasyon ocak ayından bu yana ilk kez tek haneye inebildi. TÜFE’de geçen yıl temmuz ayındaki yüksek artış nedeniyle yıllık bazda bu temmuz ayı itibariyle enflasyonda zayıflama bekleniyordu.
 
Ancak ağustostan sonra enflasyonun yeniden çift haneye çıkması bekleniyor. Bunun aralık ayına kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

 

HEDEF ŞAŞTI

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatları yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 6.05 artışla yüzde 5.0 olan yıllık hedefi 1.05 puan aştı. Tüketici fiyatlarındaki 12 aylık ortalamalara göre artış da yüzde 9.44’e çıktı.

 

271 MADDE ZAMLANDI

 

TÜİK verilerine göre, temmuzda endekste kapsanan 414 maddeden; 63 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 271 maddenin ortalama fiyatları arttı, 80 maddenin ortalama fiyatları düştü.

 

ULAŞIM VE EĞİTİM ARTTI

 

Tükeici fiyatlarında aylık en yüksek artış yüzde 1.75 ile lokanta ve oteller grubunda oldu. Bu grubu eğlence ve kültür yüzde 1.36, ulaştırma yüzde 1.13, eğitim yüzde 1.05 ve ev eşyası yüzde 0.63 artış ile izledi.
 
Buna karşılık, indirimli satışların etkisiyle, aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3.51 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bu grup dışındaki tek fiyat düşüşü yüzde 0.71 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu.
 
Yıllık bazda ise en fazla artış yüzde 15.24 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Bu grubu, alkollü içecekler ve tütün yüzde 14.14, sağlık yüzde 11.89, eğlence ve kültür yüzde 11.22 ve lokanta ve oteller yüzde 10.84 ile izledi.

 

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 15.45

 

Yurt içi üretici fiyatları da, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0.72 arttı ve yedi aylık artış yüzde 8.60'ı, yıllık artış da yüzde 15.45'i buldu. Yurt iç i üretici fiyatlarında 12 aylık ortalamalara göre artış da yüzde 10.94 oldu.

 

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0.23 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.91 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1.57 düşüş ve su sektöründe yüzde 0.56 artış olarak gerçekleşti.

 

SÖNMEZ: GELİR ADALETSİZLİĞİ ARTIYOR

 

Açıklanan rakamları değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez, mevsimlik ürünlerde bir düşüş olduğunu bunun dışındaki maddelerin enflasyonunun yine çift hane olduğunu dile getirdi. Özellikle orta ve alt kesimi ilgilendiren ulaşım kaleminin enflasyonunun yüzde 15 gıda enflasyonunun ise yüzde 10 olduğunu vurgulayan Sönmez, üretici fiyatlarına bakınca önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmeyeceğinin ortaya çıktığını ifade etti. Orta ve alt kesim için asıl enflasyon kaleminin gıda, ulaşım ve konut olduğunu belirten Sönmez, memur, işçi ve emekli ücretlerinin bu kalemler dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Fiyatların kontrol altına alınamadığına dikkat çeken Sönmez, “Enflasyonun kabalığı ücretliye, emekliye, memura işçiye patlıyor. Fiyatlar kontrol altına alınamıyor ama ücretler düşük tutuluyor. Gelir adaletsizliği artıyor. Ekonomi yüzde 5 büyüdüyse bunun ücretlere de yansıtılması gerekiyor” diye konuştu.

 

MÜFTÜOĞLU: AÇIKLANAN RAKAMLAR ALDATICI’

 

KHK ile Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen Akademisyen Özgür Müftüoğlu, enflasyon hesaplama yönteminin aldatıcı olduğuna dikkat çekti. Enflasyon sepetinin halkın temel ihtiyaçları gözetilerek değil, devletin elini rahatlatmak üzerine belirlendiğine dikkat çeken Müftüoğlu, işçi, memur ve emekli maaşlarının buna göre belirlenmesinin de aldatıcı olacağını söyledi. Memur sendikalarıyla hükümet arasında 2 yıllık toplu sözleşme döneminin başladığını hatırlatan Müftüoğlu, hükümetin zam teklifini enflasyona göre belirlemesinin yanlış olduğunu ifade etti. “Açıklanan enflasyonun geçmişe dönük. Ama memurların önümüzdeki 2 yıllık ücreti belirlenecek. Önemli olan emekçinin emeklerinin karşılığının verilmesi, alım güçlerinin dikkate alınması. Geçmişe dönük olarak ücret artışı yapılınca emekçinin ücreti hep geriden geliyor. Önemli olan emeğinin değerinin verilmesi, temel tüketim malları dikkate alarak ücret artışının belirlenmesi” dedi.

 

‘BÖYLE SÜRDÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL’

 

Hükümet yetkililerinin son dönemde ekonominin toparlandığına ve büyüdüğüne yönelik açıklamalarına dikkat çeken Müftüoğlu, “O zaman bundan emekçinin payına düşün verilmeli” diye konuştu. Ekonomiye dair açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, Türkiye’nin üretemediğini, temel gıda maddelerini bile dışarıdan ithal ettiğini vurgulayan Müftüoğlu, “Eti, bulguru, nohutu bile üretemiyorsunuz. Bunları ithal ettiğiniz sürece dış etkenlere de açık kalıyorsunuz. Üretim, toplumun ihtiyaçlarını karşılamayınca sürekli açık veriliyor. Tedbir olarak da kamu kaynaklarını sermayeye aktarıp gemiyi yürütmeye çalışıyorlar. Sermayeye aktardıkları kaynak ise işsizlik sigortası fonu. Bireysel emeklilik sistemiyle yeni kaynak bulmak istiyorlar, kıdem tazminatını kaldırmak istiyor. Tüm bunlar halkın parasıyla yapılmak isteniyor” değerlendirmesinde bulundu. Tüm bunların OHAL bahanesiyle daha kolay yapıldığını, halkın hiçbir şeyden haberi olmadığını söyleyen Müftüoğlu, sendikaların halkı bilgilendirmesi ve mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Yalçın Çetin, Süper Lig'i sunacak

SONRAKİ HABER

Kurbanlık dananın hışmına uğradı, hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...