01 Ağustos 2017 21:28

Krize rağmen Türkiye’nin Almanya'ya ihracatı yüzde 28 artmış

TİM’in ihracat raporuna göre yaşanan gerginliğe rağmen Türkiye’nin Almanya'ya ihracatı yüzde 28'lik artış göstermiş

Paylaş

Türkiye'nin Temmuz ayı ihracat verileri açıklandı. Türkiye İhracatçılar Birliği'nin verileri, iki ülke arasındaki gerginliğe rağmen Almanya'ya ihracatta yüzde 28'lik artış olduğunu gösteriyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla 11 milyar 474 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 artış göstererek 150 milyar 22 milyon dolar düzeyine ulaştı.

TİM verilerine göre, en fazla ihracat otomotiv sektöründe yapıldı. Sektör, Temmuz'da 2 milyar 433 milyon 838 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Otomotiv sektörünü 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 190 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Temmuz ayında en fazla artış kaydeden sektörler ise ihracatını dört katına çıkaran gemi ve yat ile üç katına çıkaran mücevher ve iki katına çıkaran zeytin ve zeytinyağı sektörleri oldu.

ALMANYA'YA İHRACATTA YÜZDE 28'LİK ARTIŞ

En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında yer alan Almanya'ya ihracat yüzde 28.2; Irak'a yüzde 55.7; ABD'ye yüzde 48.3; İngiltere'ye yüzde 37; İtalya'ya yüzde 27.9 arttı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Almanya uzun yıllardır ihracatımızda zirveyi kimseye kaptırmıyor. Bu ay da yüzde 28,2'lik ihracat artışıyla yerini sağlamlaştırdı. Son dönemde yaşanan geçici kriz ortamının ticaretimizi etkilememiş olması bizleri mutlu etti. Sayın Bakanımızın da dediği gibi; iki ülke birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısı. Temennimiz, bu gergin ortamın bir an evvel olağan seyrine geri dönmesi” dedi.

‘İKİ ÜLKE DE KAYBEDER’

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili şu anda böyle bir yöntem, böyle bir mekanizma söz konusu değil. 21 Aralık 2016 tarihi itibariyle Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi'nden oy birliği ile Türkiye'yi de Gümrük Birliği güncellenmesiyle ilgili yetki talep etti. Bu yetkinin geri alınmasıyla ilgili, bunu isteyen, negatife dönülmesiyle ilgili süreç bellidir. Almanya'daki dostlarımıza defalarca söylediğimiz bir şey var; Türkiye ile Almanya'nın ilişkilerinin negatif olması, sorunlu olmasında, eksiye gitmesinde iki ülke de kaybeder. Doğrudan ticaretimiz yaklaşık olarak 35 milyar doların üzerinde. Türkiye'de veya Almanya'da yatırım yapan Türk şirketlerinin ürettikleri ticaret hacimlerine baktıkları zaman da 100 milyar doların üzerindedir. Dolayısıyla zarar gören her iki ülke olacağına göre negatif gelişmelerden sevinen ve ya kazananın kim olacağına aklı selim olarak iyi düşünmek lazım."

Bakan Zeybekci, ekonomik ilişkilerin bozulan diğer ilişkileri düzeltme yolu olduğunu anlatırken, Alman dostları ile bire bir temaslarında "Siyasi, bölgesel görüş farklılıkları, bazı alanlarda çelişkiler olabilir. Ama bunların hiçbirisine ekonomik menfaatler malzeme edilmez"  dediğini ifade ederken şöyle dedi:

"Ekonomik menfaatlerin malzeme edilmesi veya ekonomik menfaatlerin tartışmaya açılması gibi bir durum söz konusu olduğunda söyleyecek tek bir söz kalmaz. Çünkü ekonomik ilişkiler genel anlamda diğer tüm negatif ilişkileri bir düzeltme platformudur. Bu platformu kaybetmemekte fayda var. Yine bu kapsamda biz Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili süreci çok yakından takip ediyoruz. Bu sene sonuna kadar da olumlu sonuç alma gayretinde, niyeti içinde olacağız. Biz kendi görevlerimizi yapacağız. Avrupa Birliği'nin de kendi sürecini tamamlayacağına inanıyoruz. Pozitif düşünüyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’daki göçmenlerin sayısı yeni bir rekor kırdı

SONRAKİ HABER

ABD'den Kuzey Kore'ye: Düşmanın değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...