28 Temmuz 2017 06:35

Cumhuriyet davası: 7 tahliye, 5 kişinin tutukluluğu sürüyor

Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verildi, 7 kişi tahliye edildi.

Paylaş

Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Aydın Engin ve Musa Kart'ın da aralarında olduğu Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına yönelik 19 sanıklı davada, 7 sanığın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti 5 gün süren yargılama sonucunda oy birliğiyle kararını açıkladı. Heyet, sanıklar Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara Sinir, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay'ın tahliyelerine karar verdi. Diğer sanıklar Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Ahmet Şık ile Ahmet Kemal Aydoğdu'nun ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

KARARIN GEREKÇESİ:

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açıklanan karara göre, tutuklu sanıklar Güray Tekin Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara Sinir, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay'ın gazete içerisinde vakıf ve Yenigün A.Ş'de üstlendikleri görev dikkate alındığında firari sanıklarla fiili bir görevsel bağlarının olmaması, bu durumda savunmalarının da alınmış olması ile tutukluluğun ölçüsüz bir tedbir olacağı değerlendirildiğinden ayrı ayrı tahliyelerine karar verildi. Tahliye kararı verilen sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı da konuldu. 

5 SANIĞIN TUTUKLULUKLARI DEVAM

Diğer tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu'nun, "Suçlamanın niteliği, lehine yardımda bulunulduğu söylenen örgütlerin silahlı terör örgütü olduğu, bu sanıkların davada eylemin irdelenmesi açısından önemli bir hareket noktası olan 'Cumhuriyet Vakfı Anayasası' olarak da tabir edilen vakıf senedi üzerindeki illiyetleri ile denetim görev ve sorumlulukları ile bu ilkelerden ayrılma çerçevesinde yardım suçunun ana hareket noktasının oluşabildiği, somut delillerin varlığı, üstlendikleri görev, dinlenmeyen tanıklar, sanık açıklamaları ve celse beyanları dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesi dikkate alınarak" tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi. Heyet, tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu'nun ise ByLock kullanıcısı olduğu iddiasıyla tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

TUTUKSUZ İKİ SANIĞA YURTDIŞI YASAĞI

Ayrıca tutuksuz sanıklar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya hakkında ise yurtdışına yasağı konulmasına karar verildi. Firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ile İlhan Tanır hakkındaki yakalama kararının beklenmesini kararlaştıran mahkeme, ifade veren tutuksuz sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 11 EYLÜL'DE

Mahkeme, 11 Eylül'de görülecek bir sonraki duruşmada İnan Kıraç, Alev Coşkun, Mustafa Pamukoğlu, Nevzat Tüfekçioğlu, Nail İnal, Şükran Soner, Mehmet Faraç, Rıza Zelyut, İbrahim Yıldız, Leyla Tavşanoğlu, Miyase İlknur ve Aykut Küçükkaya'nın tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Ayrıca Cumhuriyet Vakfı ve Yenigün Holding'in mali durumunun, Türk Ticaret Kanununun koşullarına uyup uymadığı, satılan gayrimenkullerden elde edilen bedellerin ne şekilde tasarruf edildiği hususunda atanacak bilirkişi raporunun alınmasını kararlaştırdı. Cumhuriyet Vakfı'na ait olup Şişli'de satışı gerçekleşen gayrimenkulle ilgili cari alım satım fiyat aralığının belirlenmesi için seçilecek bilirkişi ile rapor alınmasına hükmedildi.

Mahkeme, yoğun katılım nedeniyle bir sonraki duruşmaların Silivri'de devam etmesine karar vererek duruşmayı, 11 Eylül tarihine bıraktı. Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, davayı bu yıl içerisinde bitirmeyi planladıklarını da salonda açıkladı. 

AHMET ŞIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Heyet, tutuklu sanık Ahmet Şık hakkında savunma aşamasında bildirdiği söz ya da ithamlarının savunma sınırını aşarak suç teşkil edebileceği anlaşılmakla gereğinin takdiri için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

AHMET ŞIK: 'SADECE ANNE, BABAMIN ELİNİ ÖPMEK İÇİN EĞİLDİM...'

Karar açıklandıktan sonra salonda alkış koptu. Sanık Ahmet Şık, "Çıkan karar diyor ki, size diz çöktüreceğiz. Şunu bilsinler bütün zorbalar, tetikçileri, bütün kurumları ve kişileri ile ve haysiyet yoksunu organize kötülük örgütünün bütün kurum ve elemanları bilsinler, kendi adıma söylüyorum ama diğer arkadaşlarım da dahil bugüne kadar sadece ben anne babamın elini öpmek için eğildim. Bundan sonra böyle devam edeceğim" dedi.

DAVADA KİMLER YARGILANIYOR?

Cumhuriyet gazetesi davasında, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Okur Temsilcisi Güray Öz, Köşe Yazarı Hakan Kara, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Karikatüristi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör  ile Muhabiri Ahmet Şık tutuklu yargılanıyor.

Davanın tutuksuz sanıklar ise şu şekilde: Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet yazarları Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, gazetenin muhasebe çalışanı Gülseli Özaltay, gazetenin eski çalışanı Bülent Yener. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ise dosyada ‘firari sanık’ olarak bulunuyor. Ayrıca gazetenin Muhasebe Çalışanı Yusuf Emre İper ise 107 gündür tutuklu bulunuyor ve bu davaya dahil edilmedi.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

Muhabirimiz Cansu Pişkin bildiriyor. 

  • 20.00: ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILDI

    Duruşma salonundan 'Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet', 'Hak, hukuk, adalet' sloganlarıyla çıkan avukatlar adliye önünde açıklama yapıyor.
  • HDP''li Filiz Kerestecioğlu: Tahliyelere tahliye edilenlerin yakınları dahi tam anlamıyla sevinemedi. Ancak asla bizi yenemeyecekler. Tutuklu gazeteciler ve vekillerimiz serbest bırakılana kadar mücadelemiz sürecek. Önümüzdeki 7 gün vicdan ve adalet nöbetinde olacağım. Dayanışmayı oraya da taşıyalım.

  • CHP'li Mahmut Tanal: Basın özgürlüğü demokrasi istemektir, hukuk devleti istemektir. Bu mücadelemiz henüz bitmedi. Sonuna kadar devam edecek. 

  • Sezgin Tanrıkulu: Bu duruşma salonunda savunmalarla tarih yazıldı. Tarih o iddianameleri hatırlamayacak ancak bu savunmaları yazacak. Dayanışmanız için hepinize teşekkür ediyoruz.

  • Yapılan açıklama tahliye edilen meslektaşlarını dostlarını ve arkadaşlarını karşılamak için Silivri Cezaevi'ne gidenlerin "Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet" sloganları ile sona erdi. Mahkeme heyetinin tutukluluk hallerinin devamına hüküm verdiği Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Ahmet Şık'ın adları okunarak "Alacağız" denildi.

  • 19.30: KARAR AÇIKLANDI

    Heyet Başkanı: Avukatlar salonun sükunetinin sağlanması için çaba harcadı teşekkür ederiz. İddianameler hazırlandıkça böyle davalarla karşılaşacağız. Ara kararın ardından salonun 5 gün boyunca gösterdiği saygıyı göstermesini rica ediyorum
  • Savunması alınmış olan yakalaması olmayan sanıkların vareste tutulmasına karar verdik.
  • Avukatların cezaevinde sanıklarla görüşmesi için var olan kısıtlılık kararı kaldırıldı. Bir sonraki duruşmanın tarihi 11 Eylül olarak karalaştırıldı. Celsede tanıklar dinlenecek.
  • Tespiti biten dijital metaryallerin teslimine karar verildi.
  • Davayı bu yıl içinde bitirmeyi tamamlamak istiyoruz.
  • Bilirkişi konusunda sanıkların haklı serzenişleri bizde de var.
  • Gayrimenkuller yönünden bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verildi.
  • Yıldız İmrek'in 3 avukat sınırlaması kaldırılsın beyanı vardı. Fiilen burda 3 avukat girip girmedi mi saymadık savunmaya bu anlamda saygı duyuyoruz. Yasal anlamda engel var ancak fiilen yok.
  • Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında yakalama kararının aynı kalmasına karar verildi.
  • Davada bize vekiller ve sanıklar tarafından özümsememizi sağlayan husus vakıf senedidir. Senet çerçevesinde değerlendirmek illiyet hususunun değerlendirilmesi gerekir. Bunları baz alarak bu çerçevede görüşümüz bu celse itibariyle
  • Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör ve Turhan Günay'ın tahliyesine
  • Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdunun tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
  • Ahmet Şık hakkında 301'den suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
  • Tahliye edilenler için yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi.
  • Karar sonra Ahmet Şık, "Çıkan karar diyor ki size diz çöktürecek. Bütün zorbalar, tüm tetikçileriyle bu organize örgütün tüm adamları bilsinler, kendi adıma diyorum: Buna tüm arkadaşlarım da dahil, ben sadece anne babamın elini öpmek için eğildim. Bundan sonra da böyle devam edeceğim” dedi
  • Murat Sabuncu, karar okunduktan sonra '11 Eylül'de görüşürüz' dedi
  • Akın Atalay "Bizi merak etmeyin sapasağlam ayaktayız" dedi
  • Bir sonraki duruşma Silivri'de görülecek
  • 19.20: SAVCININ MÜTALAASI SONRASI VERİLEN ARA BİTTİ

    Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı'nın mütalaası sonrası verilen ara sona erdi. Duruşma salonuna geçiliyor.
  • 17.40: SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

    Ara sona erdi. Duruşma salonuna geçildi. Mütalaasını açıklayan savcı, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Hakan Kara Ahmet Şık ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamını, Güray Öz, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Musa Kart'ın adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını ve Turhan Günay'ın tahliyesini talep etti.
  • Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı kararının gerekçesini şöyle açıkladı:

    Sanıkların savunmaları, iddiaları ve esasa ilişkin bir diyecek yok.

    Bülent Yener'in duruşmadan bağışık tutulmasına, güveni kötüye kullanmak iddiasıyla ilgili bilirkişi görüşü alınmasını,

    Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel ve Hakan Kara'nın haklarındaki iddia ve delillerin çokluğu,
    Ahmet Şık'ın Twitter ve Cumhuriyet'te yayınlanan ve tıpkı Can Dündar'ın MİT TIR'ları haberinde olduğu gibi terör örgütlerinin nihai amacına yönelik algı izlenim yaratmaya yönelik çalışması, esasa ilişkin savunma yapmaktan kaçınması ve suç işleme kastının yoğunluğu, haklarında kuvvetli suç unsuru bulunduğu, sanıklar açısından toplanmamış delillerin olması, delilleri karartma şüphesi olması, tutuklama gerekçelerinin ortadan kalkmamış olması sebebiyle adli kontrol yetersiz kalacağından tutukluluk hallerinin devamını
    Akın Atalay, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Mustafa Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamını, Bülent Utku, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz'ün adli kontrolle tahliyesini, Turhan Günay'ın tahliyesini,
    Ahmet Şık'ın beyanlarının TC. yargı organları açısından suç unsuru oluşturması sebebiyle (301) hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum. {{327546}}
  • Duruşmaya bir buçuk saat ara verildi.
  • 17.10: ARA VERİLDİ

    Savcı, avukatların taleplerini değerlendirmek için yarım saat ara istedi. Ara sonrası mütalaasını vermesi bekleniyor.
  • 16.45: AHMET KEMAL AYDOĞDU'NUN AVUKATI SAVUNMA YAPIYOR

    Avukat Hasan Fehmi Demir'in savunması bitti. @jeansbiri adlı Twitter hesabının sahibi olduğu iddiasıyla tutuklanan Ahmet Kemal Aydoğdu'nun avukatı savunma yapıyor.
  • 16.25: AVUKAT HASAN FEHMİ DEMİR SAVUNMA YAPIYOR

  • Av. Hasan Fehmi Demir   Çizer: Eylem Koçyiğit
  • Fikret İlkiz savunmasını tamamladı. Avukat Hasan Fehmi Demir savunma yapıyor.
  • Demir cemaat yargılamalarına ilişkin tespitlerini aktarıyor:

    İspata muhtaç olanı delil diye sunmanın kanunla ilgisi yoktur. Soruşturulmaya karar verilen hedefteki kişi hakkında siyaset ve emniyet harekete geçince medya algı operasyonu yapıyor. Bilahare yargılananlar kamuoyunda itibarsızlaştırılmaya çalışıyor. Gece yarısı ve sabah operasyonlarıyla kişiler evlerinden alınıyor ve kamuoyu oluşturarak yargılamaya kılıf hazırlanır. Attığı tweetler yazdığı yazılar tarihsel bir kronolojiye dizilmeden 2 yıl önce attığı mesajı sanki 2 saniye önce yazmış izlenimi yaratılıyor. Demek ki bu davalarda bir suç inşası söz konusudur.

    Bu davalarda suçlar şahsileştirilmez, tutuklamalar kitlesel yapılır, suç tarihi bile bu iddianamelere yazılmaz. Sonuçta fezleke iddianameye dönüşür ve bu da hüküm olarak karşımıza çıkar. Bunları 'Geçmişe karşı nerede duruyoruz?'u sormak için anlattım. Gelecek bakımından çeşitli çıkarsamalar yaptığımız hayati öneme sahip bilgilendirmelerdir.

    Acaba Türk yargısı tüm bu olaylardan sonra ders çıkarmış mıdır? Çünkü Türk yargısı açısından büyük bir kan kaybıdır bunlar. İddianameye baktığımızda soruşturma 2 isimsiz ihbarla başlıyor. 22 Ağustosta da Cem Küçük denen kişi tanık oluyor. Bu şahıs, -daha dün okudum- yargıç gibi davranıyor ithamlarda bulunuyor. Böyle bir kişi tanık olarak kabul edilebilir mi?
  • Bilirkişilerin bulduğu her şey bu gazetede çalışanların aleyhine. Yani bunların içinde hiç lehe konuşacak biri yok mu? Maalesef yargının yerine kolluk merkeze gelmiştir.
  • Soruşturma savcısı Murat İnam adil yargılama hakkımızı ihlal etmiş olsaydı bir kez dile getirir bir daha anmazdık. İnam hiçbir dürüst soruşturma ilkesine bağlı kalmaksızın soruşturma yaptı. Bu soruşturma bir sulh ceza hakiminin önüne gelmesine rağmen bilirkişi raporları verilmedi. İstedim yanıtları çok geç oldu başka zaman dediler ve müvekkilleri toplu olarak tutukladılar. Tutuklamaların tümüne diğer sulh ceza hakimleri itirazlarımızı reddetti. İstanbul cumhuriyet başsavcısı da maalesef bütün bunlara ortak oldu. Heyetiniz de bu iddianameyi kabul etmekle beraber tutukluluk hallerinin devamına karar vermiştir tutukluluk incelemesinde. Kötülüğün organizasyonu bireysel olandan kötüdür üstelik devlet yaparsa daha kötüdür. İnam sadece burada yargılanan müvekkilleri etkilemedi izleyiciler açısından da adalet duygusuna güveni sarstı.
  • Defalarca huzurunuza gelmiş Mustafa Kemal Güngör'ün kaçacağına ihtimal verdiniz mi?
  • Akın Atalay, arkadaşları gözaltındayken yurt dışından geldi, tutuklandı. Kaçacağına inanıyor musunuz?
  • Ne tutuklanmalarında ne de tutulmalarında hiçbir gerekçe yoktur. Sanıklar 'Bize suçumuzu verin' diye yalvarıyorlar. Ben de size yalvarıyorum, bize gerekçe verin.

    Sizin somut kanıt gördüğünüz şeyi biz belirti olarak bile niteleyemiyoruz.

    Adalet belki sürekli sağlanamayabilir ancak adaleti tek tek davalarda yakalamak da mümkündür.

    Siz değerli heyetten zor olan yolu tercih etmenizi istiyoruz. Gerçeğe ancak hukuk için savaşacak güce sahip olduğunuzda ulaşırsınız. Dolayısıyla hepimiz biliyoruz bu yargılama tutuksuz da yapılır. Arkadaşlarımızın özgürlüğünü sınırlayan kararların alınmamasını diliyorum.
  • 16.19

  • Av. Fikret İlkiz - Çizer: Eylem Koçyiğit
  • Fikret İlkiz: Caretta carettaların gazetecisini, yani Hakan Kara’yı, düşünmeyenleri düşünmeye sevk edeni verin artık. Turhan Günay’ın daha fazla dava anısı olmasın. Kitaplar artık Silivri’de kalmak istemiyorlar, çıkın koliden diyoruz, çıkmıyorlar. Güray Öz’e gönderilen mektupları haddimizi yetkimizi aşarak okuyoruz. Telefonla okurlara yanıt veriyoruz, ‘Siz kimsiniz’ diyorlar anlatıyoruz inanmıyorlar. Güray gelsin, işini yapsın bizi kurtarsın. Gurur duyduğumuzu ifade etmek zorunda olduğumuz Murat Sabuncu iznini uzattı da uzattı. Artık kaytarmasın işinin başına dönsün. Haberlerle başa çıkmaktan yorulduk. Dolar aldı başını gidiyor. Ne reklam veriyorlar ne ilan alıyoruz. Kağıttır baskıdır matabaadır anlamıyoruz. Önder Çelik gelsin işini yapsın. 40 yılın başında yayın danışmanlığı geldi aklımıza. Bir ay bile çalışmadan Kadri Gürsel çekip gitti. Yeter artık işine dönsün. Ahmet Şık çık dışarı. Cezaevini mesken tuttmaktan "şimdilik" vazgeç, eşi kızı var, çok seviyor. Zannetmesin ki gelirse işten atarız, gelmezse işten atarız. Bülent Utku, Akın Atalay, Mustafa Kemal Güngör’ü verin bize gidelim. Ne zaman çağırırsanız her zaman geliriz. Çünkü onlar savunma.
  • 16.06

    Fikret İlkiz Birleşmiş Milletler (BM)İnsan Hakları Çalışma Grubu'nun Cumhuriyet'in tutuklu sanıkları için verdiği kararı okuyor: "Kararda adları yazılan sanıkların hürriyetlerinden yoksun kılınması insan hakları evrensel beyannamesine aykırılık teşkil etmektedir keyfidir. Elde edile veriler üzerine çalışma grubu Türkiye'den bu duruma acilen son vermesi ve tutukluluk hallerinin uygun hale getirilmesini talep ediyor. Uluslararası haklara uygun olarak tazminat ve diğer haklarının verilmesi lazım."
  • 15.51

    Avukat Fikret İlkiz: Size BM raporu çevirisi sunuyorum. O raporda sözü geçenler bu salonda tutuklu olan arkadaşlarımız. 181 ülkenin tanıdığı bu konseyi tanıyoruz ve ne isterse yerine getirmeliyiz. Şimdi izin verirseniz sanıklardan Hakan Kara'ya söz verip alternatif nobel ödülünü anlatmasını isteyeceğim.
    Hakan Kara: Savaş, açlık, çevre konusunda çalışma yapan arkadaşlara verilir alternatif nobel ödülü. Son yıllarda basın da bu kapsama girdi. Ve Türkiye'de ilk defa Cumhuriyet gazetesi bu ödülü aldı. 1 ay sonra da hapse girdim. Bu ödül Cumhuriyet'e neden verildi? Ben çevre haberleri yapıyordum. Beni buldular ve Cumhuriyet'in çevre konusunda yaptığı haberlerle ilgili bizi ödüle layık gördüler. Gazetenin girişinde bir müzemiz vardır. Orayı gezince onlarca ödül görürsünüz. Alternatif nobel ödülü de orada.
  • 15.37 

    Avukat Alp Selek: Bu iddianame kadar yoktan suç yaratan başka bir iddianame görmedim. Vakıf malının satılmasının için suç olduğunu ilk defa burada gördüm ve buradakiler bunu savunmaya çalışıyor. O yüzden bu tip suallerin sorulmasını anlayamıyorum. Vakfın görevi belli. Böyle sorular sorulması bu davanın başka bir görevi olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul Ağır Asliye Ticaret Mahkemesi kurulsun orada açılsın bu davalar.
  • 15.21 

    Duruşma verilen aranın ardından Avukat Alp Selek’in savunmasıyla başladı.
  • 14.08 

    Duruşmaya 1 saat ara verildi.
  • 14.07

    Avukat Bahri Belen: Bu haberler ve başlıklardan AKP, MHP, hatta CHP veya başka bir parti, halkın bir kısmı rahatsız olmuş olabilir. Ama bu haberler halkı bilgilendirmek halkın haber alma hakkı için yapılmıştır. Hakimlere savcılara kızamıyorum çünkü tahliye veren hakimler, tahliye isteyen savcılar ihraç ediliyorlar ve haklarında davalar açılıyor. İşiniz zor. Hakimlik ve savcılık tarihine bir not düşülmesi, ülkemizde hukuk güvenliği ve adalet için umut olacak bir karar talep ediyorum.

  • 13.47 

    Avukat Bahri Belen konuşuyor: Mustafa Kemal Güngör'ün avukatı olarak görülüyorum ama tüm sanıkların müdafiyim. Cumhuriyet vakfı gazete çıkarmak amacıyla kurulmuştur. Herkes Cemaat ve hizmet hareketinin iktidarın parçası olduğunu biliyordu ama 15 Temmuz'a kadar silahlı bir örgüt olduğunu bilmiyorduk. Sonra “Kandırıldık, rabbimiz bizi affetsin” dediler. Bunlar da işbirliği yapmış, kendileri itiraf etti ama onlar hakkında bir soruşturma ve kovuşturma mümkün olmadı. İddianamede “Örgüt adına faaliyet” diyor. Bu mantığa göre ben de şunu sorarım, “İstihbarat teşkilatının bilmediği örgütü ben mi bileceğim de onun adına faaliyette bulunacağım?​” Bu gazete ile ilgili temel suçlama gazetede çıkan haber ve yazılar. Bunun dışındaki MASAK ve ByLock raporlarını müvekkillerimin karartma olasılığı yok.
  • 13.10  

    Güray Öz'ün avukatı Adil Demirci savunmasına başladı: Soruşturma nasıl özensiz yapıldıysa bu iddianame de dil bakımından özensiz. Çok fazla yazım hatası var. Bir okur mektubunun dilekçesinin yönetimin değişmiş olduğuna dair delil olmasının ne kadar yersiz olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu iddianame ve eldeki delillerin hukuki dayanaktan yoksun olduğunun örnekleridir. Öz'ün tahliyesini talep ediyorum.
  • 12.30: ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILDI

    İçeride duruşma devam ederken adliye önünde de Cumhuriyet Koordinaysyonu açıklama yaptı.
    Koordinasyon adına açıklamayı okuyan Gazeteci Ceyda Karan, “Beş gündür duruşmaları izleyen herkes tanık oldu ki, yaşadıkları esaret ve ağır ceza tehditleri, arkadaşlarımızın ne enselerini karartmış, ne de yüreklerini… Hepsi dimdik, hepsi ayakta, hepsi birer direnç abidesi. Bizler şahidiz! Arkadaşlarımız bir kez daha ispatladılar: Boyun eğmemekte kararlı olanların karşısında zorbalar hükümsüz kalıyor. Tüm dünya şahit! Arkadaşlarımız, yaşamlarına kast etmiş olan bu organize kötülüğün gizli ve açık planlarını, baş edilemez bir ferasetle, dört gün boyunca tane tane ortaya koydular. Böylelikle bütün dünya, neden hedef seçildiklerini daha iyi anladı” dedi.

     

    ‘YARGILANMADILAR YARGILADILAR’


    “Katillerin ve haramilerin aksine ne bayrakla örtmeye çalıştıkları bir suçları, ne de dinin ardına gizleyecek günahları vardı” diye devam eden Karan, “Haklı olduklarının bilinciyle, her ne kadar mahkeme salonunda sanık sandalyesine oturtulmuş olsalar bile, herkese kolaylıkla diz çöktüreceğini sanan korku imparatorluğunu sorgulamayı, yargılamayı başardılar. Zulümkârları tarih önünde mahkûm edip, haksızlık ve adaletsizliklerinin utancıyla baş başa bıraktılar.” ifadelerini kullandı.

    ‘İDDİANAME TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATILMIŞTIR'


    Cumhuriyet çalışlanlarının tutuklanmasının sadece Cumhuriyet’i susturmak olmadığını, bnunla bütün gazetecilerin hizaya sokulmak istendiğini söyleyen Karan, “İşte şimdi, dört bir yanından su alan bu ülkede, yalanlarla, hilelerle, düzmece delillerle oluşturulduğu gün gibi açık olan ve daha yolun en başında tarihin çöplüğüne atılan Cumhuriyet davasında, yargıçlar için karar zamanı. Cumhuriyet davasında verilecek karar ne olursa olsun, adalet öyle hemen gelmeyecek. O yüzden ülkenin dört bir yanında haksızlıklar, adaletsizlikler devam ettiği sürece, gazeteci arkadaşımız Ahmet Şık’ın ‘itham’ındaki şu sözler aklımızda olacak:
    “Zorbalar şunu bilsin ki, hiçbir zalimlik, tarihin akışını engelleyemez” diye konuştu.
  • 12.26  

    Ahmet Şık'ın avukatı Can Atalay savunma yapıyor: Dosyaya ilk bakan herhangi bir avukat veya yargıç, Ahmet Şık hakkında tutuklama koşulları olmadığını görür. Cezaevinde ağır tecrit koşullarında gazetecilik yaptı ve cezaevinde elde edebildiği bilgilerle 15 Temmuz'a ilişkin hiç bilmediklerimizi cezaevinde haber yaptı.
    Şık, "Rus Büyükelçi Karlovu vuranın polis olduğu gerçeğini ne yapacağız" diyor. Bunun üzerine soruşturma savcısı bu tweetten 6 gün sonra "Ahmet Şık'ı gözaltına alın ve hazır edin" diyor. Şık'ı gözaltına alan polisler eve girmediler, arama yapmadılar sadece telefonunu kapattılar. Bu soruşturmada Ahmet Şık'la ilgili başlangıç şüphesi 2 taneydi: 301, TMK 7/2 başka hiçbir şey yok. Savcı Fahrettin Yerli önce 301'den yapmaya meyil etti. Önce izin alınması gerektiğini söyledik, 'avukat bey kağıt işleri zaman alır' dedi. Sorgunun yapıldığı yer İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü. Tutanakta imzası olmayan bir polis memuru başından sonuna orada bulundu. Cumhuriyet operasyonundan 7 gün sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına davet edildik. Ahmet Şık orada da nerdeyse burada yöneltilen soruların benzerini yanıtladı, çıktık. 17 Kasım'da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı bu dosya kapsamında 301'den yargılama için izin adına Adalet Bakanlığına yazı yazıyor. Şikayet üzerine çağırdı Anadolu Adliyesi savcısı. Şikayetçi Antep'ten bir gazeteci.
    Kamu düzeninin bozulmasına açık ve yakın bir tehdidi varsa soruşturma için neden 2 buçuk yıl beklemiş? FETÖ, PKK, DHKP-C  arasındaki bağ nasıl kuruldu hala bilmiyoruz.
    ⁠⁠⁠⁠⁠Savcı bize sorgu bittikten sonra Sabah gazetesinden Nazif Karaman'ın haberini göstererek "Şöyle bir haber var cevap vermek ister misiniz" dedi. Ahmet Şık da o zaman savcıya 'Siz mi soruyorsunuz Nazif Karaman mı?' diye sordu.
     Aradan geçen 2 buçuk yıla rağmen eski haberlerini alıyor suçlama yapıyorlar. Ve ne hukuk kalıyor ne kanun.
    2015 yılı haberleri için neden iki sene bekleniyor? Başsavcılık görevini ihmal mı etmiş yoksa açık ve yakın bir tehlike yok mu?
    Sizin bağımsızlığınız ve tarafsızlığınız kendinizden de bağımsız olmanız anlamına gelir. Ahmet Şık, savunmasında gazetecilik yaptı. Eksiği olduğu için eleştirebilirsiniz. Ama buna kızarak bir tutuklama devam ettirilemez.
    Çizer: Yıldıray Çınar
  • 12.13  YILDIZ İMREK: YETERLİ ŞÜPHE BİLE YOK

    Musa Kart avukatlarından Yıldız İmrek savunma yapıyor: Bu yargılamayı hukuk tarihinin neresine koyabiliriz? McCarthy yargılamalarından çok daha karanlık bir yerde duruyor bu dava. Kuvvetli suçun ötesinde, iddianame hazırlanması için yeterli şüphenin bile olmadığını görüyoruz. Bu dosyada kaçma ve delil karartma şüphesi olmadığını da görüyoruz. 9 aylık tutukluluk peşin ceza olmuştur ve bu durumun devam etmemesi için meslektaşlarımızın ve gazetecilerin özgürlüğünü talep ediyoruz.
  • 12.06  

    Musa Kart'ın avukatı Uğur Yetimoğlu savunma yapıyor: Cumhuriyet gazetesinin 90 yıllık geçmişinin aksine hareket edildiği ve kuruluş politikasıyla ters düştüğü söyleniyor. Gerçekten savcıların cumhuriyet ilkelerine "sahip çıktığını" görmek bizi mutlu ediyor. Yönetim kurulu üyesi olduğu için görevi kötüye kullanmak suçlaması var. Bu suç kasıtla işlenir ve bir zarar gerektirir. Genellikle yapmamak, zamanında yapmamak ya da kanunun ön gördüğü şekilde yapmamakla gerçekleşir bu suç.
  • 11.42  

    Kadri Gürsel'in avukatlarından Vecihi Tokuç savunma yapıyor: Mahkemenizin vereceği karar kamu vicdanını rahatlatacak. ‘Türkiye'de gazetecilikten yargılanan gazeteci yok’ lafı kamu vicdanını yaralayan bir sözdü. Buradaki insanların çoğunun dikili bir ağacı yok. Ki bunların çoğu 50,60 yıllık gazeteciler. Gazetecilikten başka bir şey yapmadıkları açık. Bu söze bir anlam veremiyoruz bu yüzden. Türkiye'de şu anda gazetecilik yargılanıyor. Kamu vicdanının rahatlatılması adına tahliye talep ediyoruz.
  • 11.35  

    Kadri Gürsel'in avukatlardan Köksal Bayraktar: Müvekkilim IPI üyesidir. 120 ülke üyedir. 1500 gazeteci temsil ediliyor ve bu insanları temsil için Kadri Gürsel seçildi. Böyle bir insana sanık sıfatını nasıl yakıştırabiliriz. Tutukluluğun ne olduğunu avukatlar bilir, ama en çok sanık bilir. Oranın soğukluğunu, sıcaklığını... Müvekkilimin serbest bırakılması ve tahliye kararı verilmesini talep ediyorum.
    Çizer Yıldıray Çınar'ın gözünden Avukat Köksal Bayraktar
  • 11.17  

    Gürsel'in avukatlardan Köksal Bayraktar savunma yapıyor: Biz burada maalesef manşetleri yargılıyoruz. Bundan büyük çelişki olabilir mi?
  • 10.54 

    Gazeteci Kadri Gürsel’in avukatı İlkan Koyuncu: İddianamede tespit var ancak suçlama yok. Soruşturma Ağustos 2016'da başladı. Kadri Gürsel sadece 12 Temmuz’da bir yazı yazdı ve bu yazıda ne FETÖ geçiyordu ne darbe. Kadri Gürsel iddianame kurgusunun dışında kalıyor. 27 Eylül 2016'da yayın danışmanı oldu müvekkilim. 2012'de yayın politikası değişti diyor iddianamede. Müvekkilim o tarihte Milliyette ama iddianame müvekkilimi de sorumlu tutuyor yayın politikasının değişmesinde. Cumhuriyet özelindeki iddianameye Kadri Gürsel iliştirilmeye çalışıldı. 34 gün yayın danışmanlığı yapmış sadece ve iddianamede buna dönük bir iddia yok. 9 ay yattılar 34 günde yayın politikasında bir sapma oldu mu? Norveç'ten gelmiyoruz burada bir karar verin de adalete doyalım demiyoruz.Bunun olmayacağını biliyoruz ama hiç değilse adalet kırıntısı istiyoruz. Hüseyin Gülerce, 'Gülen'in kitaplarını okudum' diyor, iddianamede tanık. Müvekkilim 'cemaat örgüttür' diyor ama 9 aydır yatıyor.
  • 10.54 AVUKAT İLHAN KOYUNCU: SOMUT SUÇLAMALAR YOK  

    Gazeteci Kadri Gürsel’in avukatı İlkan Koyuncu konuşuyor: Kadri Gürsel özelinde bazı tahliye taleplerinde bulunacağız. İmza yetkisi yok Kadri Gürsel'in ancak bu imza yetkisi olanlar suçlu demek değildir. İddianamede somut suçlamalar yok. Bazı noktalar verilmiş oradan resim çizmeye çalışıyoruz. Müvekkilim vakıfta hiçbir zaman görev almamıştır. Gürsel 2013'de Milliyet'te çalıştığı halde nasıl vakıftaki usulsüzlükle suçlanıyor anlamıyorum. Müvekkilim mayıs 2016'da Cumhuriyet'te yazı yazmaya başlamıştır. Haftada 2 gün yazıyor. Müvekkilim Yenigün Haber Ajansında yönetici değildir, imza yetkisi de yoktur. Müvekkilimin “Erdoğan babamız olmak istiyor” başlıklı yazısına ilişkin Basın Kanunu çerçevesinde herhangi bir suç duyurusu yok. Bu süreçte Cumhurbaşkanı tarafından da bir suç duyurusu olmadığı gibi bu davaya müdahil olma talebi de yok. Ne suçudur, ona ilişkin bir tespit yok, doğrudan cumhurbaşkanını eleştirmekte de bir sakınca yok.

    Avukat İlkan Koyuncu - Çizer: Yıldıray Çınar

  • 10.48 AVUKATLARIN BERAAT TALEBİ REDDEDİLDİ

    Avukat Ali Rıza Dizdar savunma yapıyor: Bu dosyada kişilerin özgürlüklerini ellerinden alacak herhangi bir delil toplanmadı. Derhal beraat kararı verilmesi gereken bir olayla karşı karşıyayız.
    Heyet başkanı: Sanıkların lehine ve aleyhine deliller konusunda araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak tensipte sorduğumuz bazı hususların lehine olabileceği deliller de vardır. Derhal beraatin koşulları mevcut değildir.
  • 10.33

    Cumhuriyet davasının ilk duruşmasının 5. günü başlamak üzere. Avukatların savunmasının ardından savcı mütalaa verecek. Mahkeme bugün ara kararını açıklayacak.
ÖNCEKİ HABER

Davanın, Yasin Börü davası ile birleştirilmesine 3. ret

SONRAKİ HABER

Çalışkan: Arabuluculuk Kurumu işçi hak arayışına darbedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...