25 Temmuz 2017 15:00

TÜMTİS, DHL Express’in protokole uyulmasını istiyor

DHL Express’te çoğunluk tespitini alan TÜMTİS, DHL Express’in itiraz ederek sendikaya üye olan işçileri işten atmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Uluslararası kargo şirketi DHL Express’te çoğunluk tespitini alan TÜMTİS, DHL Express’in itiraz ederek sendikaya üye olan işçileri işten atmasına tepki gösterdi. DHL Express önünde yapılan açıklamada, “DHL Express imzaladığı protokole uysun” çağrısı yapıldı.

Yenibosna’da bulunan DHL Express genel merkezi önünde basın açıklamasına TÜMTİS genel merkez ve İstanbul 1 No’lu Şube ile Gebze Şube yöneticileri, ambar işyerlerinden, UPS ve DHL Lojistik işyerlerinden üyeler katıldı.

Burada konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, DHL Express patronunun her türlü baskı ve tehdit unsurunu devreye koyarak işçileri sendikadan vazgeçirmeye çalıştığını belirtti. Geçmiş dönemde DHL’nin lojistik bölümünde örgütlenme çalışması yürüttüklerini hatırlatan Öztürk, “Geçmişte de aynı yöntemleri denediniz ancak 476 gün süren bir direnişin ardından sendikamızla masaya oturmak zorunda kaldınız ve sendikamızla toplu iş sözleşmesi imzaladınız. Şimdi DHL Express’te aynı yöntemi uygulayarak farklı sonuç bekliyorsunuz. Ama asla başarılı olamayacaksınız. İşçiler kazanacak, sendikal mücadele kazanacak” dedi. 

DHL’nin, ITF ve UNI Küresel Sendika ile bir protokol imzaladığını bu protokolde şirket hissedarı olan Alman Hükümetinin de imzasının bulunduğunu hatırlatan Öztürk, “DHL şirketi, bu protokol ile dünyanın her yerinde sendika hakkına saygı göstereceğini, sendika üyesi hiçbir işçiye ayrımcılık yapmayacağını taahhüt etmiştir. Ancak yaptıklarıyla hem protokolü hem de Türkiye’deki yasaları çiğnemektedir. Bugün burada yapılan kanunsuz bir uygulamadır. DHL yöneticilerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; yol yakınken, bu yanlıştan vazgeçin” diye konuştu. 

Daha sonra söz alan Türk-İş Bölge Başkanı Adnan Uyar da “Bu mücadelenin bir an önce zaferle sonuçlanmasını, işçinin ve işverenin barışık bir şekilde devam etmesini arzu ediyor, Türk-İş olarak bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen de yaptığı açıklamada, TÜMTİS’in DHL Express’te, aylar süren bir örgütlenme çalışmasının ardından Şubat 2017’de yasal çoğunluk sağladığını, ancak çoğunluk tespitine karşı itiraz davası açan patronun, baskı, tehdit, şantaj ve hatta rüşvetle işçileri sendikadan istifa ettirmeye çalıştığını söyledi.

Şirketin 2017 şubat ayında yapılan ücret zammında işçiler arasında sendikalı-sendikasız ayırımı yaptığını aktaran Türkmen, “Yönetici ve yönetici yardımcısı atamalarında hak ettiği halde sendika üyelerini terfi ettirmediniz. Yine direniş başladıktan sonra, vaatlerle, rüşvetle işçileri sendikamızdan vazgeçirmeye çalıştınız ama başarılı olamadınız. Bu tür hileli, çirkin oyunlardan sonuç alacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz” diye konuştu.

Basın açıklamasına Türk İş 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi ve Tuzla Şube Başkanı Binali  Tay ile şube yöneticileri, Türk Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar, Belediye-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Sezai Akyürek, Selüloz-İş İstanbul Şube Başkanı Kemal Yıldırım, Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Varanlı ve şube yöneticileri, Teksif Sendikası Genel Başkan Danışmanı Faruk Büyükkucak ve Yedikule Şube Başkanı Hasan Güneş, Cam Keramik-İş Şube Başkanı Birol Sarıkaş, Gıda-İş Bölge Temsilcisi İsmail Kızılyer ve siyasi parti temsilcileri katıldı. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Haber Bülteni - 26 Temmuz 2017 Çarşamba

SONRAKİ HABER

Dostları Altın Elbiseli Adam'ı son yolculuğuna uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...