01 Temmuz 2017 08:53

Göteborg liman işçileriyle dayanışma eylemi düzenlendi

İsveç’in Göteborg limanında işten atılan işçilerle dayanışma amacıyla eylem düzenlendi.

Paylaş

İsveç’in Göteborg Limanı’nda sendikalarının tanınmasını talep ettikleri için işverenin lokavt uyguladığı ve daha sonra işten attığı işçilerle dayanışma amacıyla ‘Zafer liman işçilerinin’, ‘Grev hakkını savun’ şiarıyla dayanışma eylemi düzenlendi. Eyleme katılan yüzlerce kişi, işverenin yanı sıra grev hakkını sınırlama girişiminde bulunan İsveç Hükümeti'ni de protesto etti.

Liman İşçileri Federasyonu adına bir konuşma yapan Amanda Kappelmark, işverenin lokavt ilan ettiği ilk 28 günde meydana gelen üretim kaybının işçilerin bir yıl içinde gerçekleştirdikleri eylemlerdeki kayıptan daha fazla olduğunu söyledi.

 

Limanın kapatılmasının sorumlusunun işçiler değil APM Terminals işverini olduğunu söyleyen Kappelmark, işçilerin iradesini temsil eden sendikanın tanınmaması nedeniyle sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Kappelmark, sendika tanınana ve işten atılan işçiler işe iade edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

İŞVERENLER İSTEDİ, HÜKÜMET HAREKETE GEÇTİ

Göteborg limanında çalışan işçiler bir yıldır sendikalarının işveren tarafından tanınması için mücadele ediyor. İşçilerin yüzde 85'i Liman İşçileri Sendikası'na üye olmasına rağmen APM Terminals işvereni sendikayı tanımıyor.

İşçilerin zaman zaman greve gitmesi ve fazla mesai yapmayı reddetmesi üzerine işveren Hükümet'e grev hakkının sınırlandırılması için yasalarda değişiklik yapma çağrısı yapmış, ardından da işyerinde lokavt ilan etmiş ve 160 işçiyi işten atmıştı.

APM Terminals'in talebine İsveç Ticaret ve Sanayi Odaları'nın destek vermesinin ardından hükümet, grev hakkının sınırlandırması için harekete geçmişti.

Hükümet, grev hakkının sınırlandırılması için Aracılık Enstitüsü'nü görevlendirmişti. Enstitü 1 Aralık’a kadar önerisini Hükümet'e iletecek. (İsveç/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da AKP’li belediye parkı yıktı, ağaçları kesti

SONRAKİ HABER

Kadına işkenceyle dışkı yedirmek isteyen koca tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...