20 Haziran 2017 08:49

Göteborg’da 160 liman işçisi işten atılıyor

İsveç’te APM Terminals şirketi, sendika hakkının tanınması için mücadele eden Göteborg liman işçilerini işten attı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te APM Terminals adlı şirket, sendikalarının tanınması için mücadele eden Göteborg liman işçilerine önce lokavt uyguladı, ardından da 160 işçinin işine son verme kararı aldı.

Son bir yıldır Göteborg limanlarında çalışan işçilerle patron arasında, sendikal hakların tanınması için amansız bir mücadele sürüyor. İşçilerin yüzde 85’i mücadeleci bir çizgi izleyen Liman İşçileri Federasyonu’na üyesi olmalarına rağmen işyerinde uzlaşma yanlılarının yönetimde olduğu Nakliyat İşçileri Federasyonu’nun sözleşmesi yürürlükte.

İşveren, limanda geçerli bir sözleşme olduğunu öne sürerek Liman İşçileri Federasyonu ile sözleşme yapmayı ve sendikanın temsilcilerini tanımayı reddediyor. İşçiler sendikalarının tanınması için pek çok kez greve gittiler ve fazla mesai yapmayı reddettiler.

PATRONDAN LOKAVT HAMLESİ

APM Terminals, işçilerin haklı taleplerine 19 Mayıs günü işyerinde lokavt uygulayarak karşılık verdi. İşveren, lokavt kararı alarak misilleme yapmakla kalmayıp, grev hakkının sınırlandırılması için kapsamlı bir kampanya başlatmış, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Yeşiller’den oluşan İsveç Hükümeti de grev hakkının sınırlanması için harekete geçmişti.

Bu sabah da, şirketin Genel Müdürü Henrik Kristensen, konteynerlerin yüklendiği terminallerde vardiya sayısının üçten ikiye indirileceğini ve 160 liman işçisinin işine son verileceğini açıkladı.

Sendika ile anlaşamadıkları ve işyerinde sürekli sorunlar çıktığı için limana gelen konteynerlerin azaldığını söyleyen Kristensen, “Sert ama gerekli bir karar” diyerek işten atılmaları savundu.

21 HAZİRAN’DA TOPLANTI

Liman İşçileri Federasyonu ise, işverenin aldığı işten atma kararına karşı takınacağı tutumu belirlemek için tüm üyelerini 21 Haziran günü düzenleyeceği toplantıya katılmaya çağırdı.

Bir Danimarka şirketi olan ve merkezi Hollanda’da bulunan APM Terminals’in, dünyanın 70’e yakın limanında 20 bin çalışanı bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

'Hayatta kalabilmek adına son çare, çıkılan son yolculuk'

SONRAKİ HABER

92 yaşındaki Karsu’dan ‘Adalet Yürüyüşü’ için şiir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...