07 Haziran 2017 08:03

İsveç hükümeti, grev hakkını sınırlamaya hazırlanıyor

İsveç hükümeti liman işçilerinin grev hakkını kısıtlamaya hazırlanıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Türkiye’de OHAL bahanesiyle işçilerin grevleri yasaklanıyor. Kanada’da da 175 bin sendikalı inşaat işçinin ücret zammı için başlattıkları grevi bitirmek için yerel meclis OHAL yasası çıkarmıştı, şimdi de sıra İsveç’e geldi! Liman işçilerinin grevini bitirmek için İsveç hükümeti grev hakkını kısıtlamaya hazırlanıyor. 

GÖTEBORG LİMANINDA İŞÇİ MÜCADELESİ

Patronların Göteborg liman işçilerinin sürdürdükleri mücadelenin engellenmesi için yaptıkları çağrı karşılığını buldu. Sosyal Demokrat İşçi Partili Çalışma Bakanı Ylva Johansson, İsveç Aracılık Enstitüsüne grev hakkının sınırlandırılması için araştırma yapma görevi verdi.
Son bir yıldır Göteborg Limanındaki konteyner terminalinde, işçiler ile liman işletmesini üstlenen taşeron APTM şirketi arasında anlaşmazlık yaşanıyor. İşyerindeki işçilerin yüzde 85’i bağımsız Liman İşçileri Sendikasının üyesi olmasına karşın işyerinde İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu üyesi Nakliyat İşçileri Federasyonunun sözleşmesi geçerli.

PATRON ÖRGÜTLERİ TALEP ETTİ

Sendikalarının tanınması için işçilerin zaman zaman grev ve direnişe gitmelerinden rahatsız olan işveren örgütleri; İsveç İşverenler Konfederasyonu (Svensknäringsliv) ve İsveç Ticaret Odası (Handelskammaren), liman işçilerinin iş barışını ve İsveç Modeli’ni işlemez hale getirdiğini iddia ederek grev hakkının sınırlandırılmasını talep ettiler. APTM İşvereni de eylemci işçilere lokavt uygulayarak misilleme yaptı.

Uzun süre işverenlerin çağrısına sessiz kalan Çalışma Bakanı Ylva Johansson, geçtiğimiz gün, Göteborg Limanındaki anlaşmazlığın İsveç Modeli’nin iyi işlemediğini gösterdiğini öne sürerek “İşverenin toplu sözleşmeyi imzalamasına rağmen ayrıca eylemlere maruz kalması oldukça rahatsız edici” dedi.

Johansson’un görevlendirdiği Aracılık Enstitüsü, bu güne kadar yapılan grev ve direnişleri inceleyecek ve grev hakkının sınırlandırılması için alınması gereken önlemleri belirleyip aralık ayında hükümete bildirecek.

PATRONLAR KUTLAMA YAPIYOR

Hükümetin kararı patronlar tarafından memnuniyetle karşılandı. İsveç Limanları İşverenler Örgütü Genel Müdürü Joakim Ärlund, “Toplusözleşme imzalayan ciddi şirketler çok pahalıya mal olan grev ve ambargolara uğramamalı. Göteborg Limanı İsveç’in dış ticaretinin merkezidir ve son bir yılda korkunç olaylara sahne oldu. Yeni çıkacak yasanın sorumlu işveren ve sendikalar için düzeni garanti etmesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı. 

SENDİKALAR TEPKİLİ

Liman İşçileri Sendikası, grev hakkını sınırlamaya çalışan hükümete tepkili. 
Evrensel’e açıklamalarda bulunan Liman İşçileri Sendikası Göteborg Şube Başkanı Peter Annerback, “İşyerindeki sorunlar  işyerinde çözülmeli. Hükümet düzeyinde araştırmalar yaptırarak ve iş piyasasındaki anlaşmazlık kurallarını değiştirerek sorunu çözemezsiniz” diyerek hükümetin grev hakkını sınırlama girişimine tepki gösterdi.

Göteborg Limanındaki anlaşmazlığın temelinde şirketin işçilere karşı tutumunun olduğunu söyleyen Annerback, “Bizleri bir olanak olarak görmüyor, sadece verdiği emirlere uymamızı  istiyor. Sorunları bizlerle tartışmayı reddeden bir işverenimiz var” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Öykü Gazetesi’nin 9. sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

Ryan Lochte: İntiharı düşündüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...