20 Mayıs 2017 08:57

İşçiler ‘sendikamızı tanı’ dedi; patron lokavt ilan etti

Göteborg Liman’nda işçilerin sendikalaşma mücadelesini tanımayan patron lokavt ilan etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Göteborg Limanı’nda çalışan işçilerin çoğunluğunu temsil eden Liman İşçileri Federasyonu’nun muhatap alınması talebine işveren lokavt uygulayarak yanıt verdi. Öğle saatlerinde işveren ve sendika yöneticileri arasında yapılan toplantıda uzlaşmaya varılamaması üzerine işveren, Cuma günü saat 16.00 itibariyle lokavt uygulaması başlattı.

280 işçiyi kapsayan lokavt uygulamasının başlamasıyla birlikte Göteborg limanındaki tüm çalışmalar durdu.

İşçilerin yüzde 85’i Liman İşçileri Federasyonu’na üye olmasına rağmen işyerinde İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Transport İşçileri Federasyonu’nun liman işverenleriyle yaptığı toplu iş sözleşmesi yürürlükte. İşveren, limanda geçerli bir sözleşme olduğunu öne sürerek Liman İşçileri Federasyonu ile sözleşme yapmayı ve sendikanın temsilcilerini tanımayı reddediyor.

Göteborg limanında grev ve direnişlere yol açan anlaşmazlığın bir diğer nedeni de işverenin karını artırmak için iş temposunu artırması ve bazı işçileri işten atması.

İşçilerin fazla mesai yapmama kararı almasına karşı lokavt kararı alarak misilleme yapan işveren, ayrıca grev hakkının sınırlandırılması için de kapsamlı bir kampanya başlattı. İşveren temsilcileri ve sağ partilerin yöneticileri, sendikayı İsveç'in rekabet gücünü zayıflatmakla suçladı ve yasalarda grev hakkını sınırlayan düzenlemelere gidilmesini talep etti.

Liman işverenlerinin üst örgütü İsveç Limanları'nın Genel Müdürü Joakim Ärlund, “Toplu sözleşme imzalayan bir işverene karşı sendikanın eylemlere başvurması akılcı değil. Açıkça bu durumda İsveç modeli çalışmıyor” diyerek hükümetten yasalarda değişiklik yapmasını ve grev hakkının sınırlandırılmasını istedi.

Limandaki anlaşmazlığı bahane eden tekellerin temsilcisi İsveç Sanayi ve Ticaret Odaları geçtiğimiz aylarda hükümete başvurarak grev hakkının sınırlanması için yeni düzenlemelere gidilmesini istemişti.

Göteborg limanında işçilere uygulanan lokavt uzlaşma sağlanamaması durumunda 30 Haziran tarihine kadar devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

‘Tekçilik’ AKP tüzüğüne giriyor

SONRAKİ HABER

Seferihisar devler liginde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...