12 Haziran 2017 11:31

Ege Denizi'nde şiddetli deprem: '99'dan bu yana değişen ne?'

Ege Denizi'nde şiddet bir deprem meydana geldi. Deprem, İzmir, Bursa ve İstanbul'dan hissedildi.

Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün saat 15.28'de merkez üssü Karaburun ilçesine 23 kilometre açıkta Ege Denizi olan, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde ve yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi.Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin merkez üssünün İzmir'in 84 kilometre kuzey batısı olduğunu açıkladı. Depremin etkilediği yerler şöyle:

  • Kaynak: Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi

Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Eskişehir’de de hissedildi, büyük panik yaşandı. Telefon hatlarında kısa süreli aksamalar yaşandı.

Karaburun Kaymakamı Muhammed Özyüksel, "Şu ana kadar bize ulaşan can ve mal kaybı yok. Araştırma yapıyoruz" dedi.

ARTÇILAR MEYDANA GELDİ

AFAD'ın verilerine göre saat 15.31'de 4.9, saat 15.35'te 3.4, saat 15.47'de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işylerine girmedi.

Kandilli Rasathanesi, artçı sarsıntıları Twitter üzerinden duyurdu.

BURSA VE YALOVA'DA DA SARSILDI

Ege'de meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem Bursa ve Yalova’yı da salladı. Bursa ve Yalova'da oturanlar, korku dolu anlar yaşadı. Depremi hissedenler, kendilerini sokağa attı.

Bursa'da polis, yaptığı telsiz anonsu ile deprem nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar konusunda AFAD'a da bilgi verilmesini istedi.

Herhangi can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen deprem sonrası Bursa AFAD'da görev yapan yaklaşık 30 kişilik ekip, araç ve gereçleri ile İzmir'e gönderildi.

Yurttaşlar deprem anında binalardan çıkarak bulabidikdikleri açık alanlara geçtiler.

MİDİLLİ’DE BAZI BİNALARDA HASAR 

Reuters, Midilli’deki Plomari kasabasında bazı yapılarda hasar bulunduğunu duyurdu. Haberde, ciddi bir yıkım ya da yaralıların bulunduğu konusunda bir bilginin bulunmadığı belirtildi.

AFAD: KEŞİF ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK

AFAD "İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır." açıklaması yaptı.

NEDEN ÇOK ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ?

Yaşanan depremle ilgili Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. “İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal.” diyen Barış, “Bulunduğumuz coğrafyada bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul’dan gerekse Atina’dan hissedildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5-5.3’e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım. Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarıda beklenmesi ve uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK SEFERBERLİK İÇİNE GİRMEMİZ GEREKİYOR’

Depremi Evrensel'e yorumlayan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “1999 depreminden bu yana ne yazık ki bir arpa boyu yol alamadık. Deprem toplanma alanlarının çoğu satıldı, işgal edildi. Kent merkezlerinde sadece yeşil alanlar toplanma alanları olarak kaldı.” dedi. 

“Deprem karşısında konut stokumuz maalesef çok kırılgan, güvenli konutlarda yaşamıyoruz.” diyen Kahraman şu ifadeleri kullandı: “Özellikle deprem tehdidi altında olan İstanbul ve İzmir gibi metropollerde bu durum böyle. Bu anlamda önümüzde duran en büyük gerçek bir toplu dönüşüme ihtiyaç duyduğumuzdur. 1999 depreminden bu yana ne yazık ki bir arpa boyu yol alamadık. Bu süreçte sadece kamu binaları güçlendirildi ama konutların çoğunda büyük tehlikeler var. Kentsel dönüşüm sadece yıkarak olmaz, konutları güçlendirerek de olur. Doğru bir kentsel dönüşüm politikası izlenmesi gerekiyor.” 

Deprem toplanma alanlarının büyük bölümünün imara açıldığına dikkat çeken Kahraman, “Kent merkezlerinde sadece yeşil alanlar toplanma alanları olarak kaldı. Kent parkları haricinde İstanbulluların kaçacağı noktalar çok azaldı. Artık topyekün bir seferberlik içine girmemiz gerek. Aksi halde böyle sıkıntıları hep yaşamaya devam edeceğiz.” dedi. 

ALSANCAK'TA BİNALAR HASAR GÖRDÜ

Depremde, Alsancak Semti'nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalara neden oldu. Bazı binalar birbirinden ayrıldı. Polis, bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. Ev ve işyerlerindeki vatandaşlar ağlayarak kendilerini sokağa attı. İzmir Adliyesi'nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.

Alsancak'ta nakliyat firmasında çalışan Ersin Avşar, birinci kattaki işyerinin penceresinden atlayarak ayağını kırdı. Avşar, tedavi için hastaneye kaldırıldı.

KEMERALTI'DA PANİK YAŞANDI

Öte yandan Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak'ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi.

İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir'de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.

EDREMİT'TE METRUK EV HASAR GÖRDÜ

Depremin hissedildiği Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir ev büyük çaplı hasar gördü. Evden çevreye yayılan molozlar, seyir halindeki bir cipte maddi hasara yol açtı. Ölen ve yaralanan kimse olmaması sevindirdi. Edremitliler depremle birlikte büyük bir korku yaşadı. Halk sokağa dökülüp depremin geçmesini bekledi. Vatandaşlar, "İlk olarak yavaş bir sarsıntı oldu. Birkaç saniye sonra depremin şiddeti arttı. Büyük korku yaşadık, kendimizi dışarı attı" dedi.

KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜ YARALI YOK

CHP'li Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Sevindirici olan ölen ya da yaralanan kimsenin bulunmaması. Tüm muhtarlarımızla konuştum. Küçük çaptı hasarlar var ancak büyük bir hasar yok. İlk depremin erken saatlerde olması ardından gelen artçıların büyüklüğünün düşmesiyle halk rahatladı" dedi.

KÜÇÜKBAHÇE MUHTARI HASAR OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe Mahallesi Muhtarı Ahmet Akgüloğlu da köyde herhangi bir hasar olmadığını söyledi. Çevre köylerde de bir sorun olmadığı yolunda bilgi aldıklarını belirtti.

İZMİR VALİLİĞİNDEN DEPREM AÇIKLAMASI

Depremin ardından İzmir Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kaymakamlıklar, Mahalli İdareler ve ilgili kurumlar derhal harekete geçerek depremin muhtemel etkileri konusunda çalışmalara başlamışlardır" denildi.

ÇANAKKALELİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ

İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Çanakkale'de de halk korktu. Çanakkaleliler ev ve işyerlerini terk ederek sokaklara döküldü. Hemen cep telefonlarına sarılanlar, yakınlarını arayarak durumları hakkında bilgi aldı. Çok sayıda kişi depremin ardından uzun süre binalara dönmedi. Çanakkale AFAD Müdürü Levent Yılmaz, "Şu ana kadar kriz yönetimine herhangi bir can ya da mal kaybı ihbarı ulaşmadı. Biz de özelikle Şubat ayında depremler görülen Ayvacık bölgesi başta olmak üzere kentin tüm noktalarına jandarma, polis, 112 ve muhtarlıklara ulaştık. Çok şükür ki, şu ana kadar bir hasar gözükmüyor" dedi.

AFAD: CAN KAYBI YOK

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:

"12.06.2017 tarihinde saat 15.28'de Ege Denizi İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Manisa lojistik deposundan 16,5 m2'lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır."

DEPREM ANI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILDI

Deprem'in etkilediği kentlerde bulunan yuttaşlar, deprem anında kayda aldıkları görüntüleri sosyal medya üzerinden paylaştı:

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Usta gazeteci Doğan Heper’e veda

SONRAKİ HABER

Yaşam savunucularının adliye mesaisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...