08 Haziran 2017 01:59

Kızılay çalışanlarının servis hakkı gasbediliyor

Türk Kızılayı İstanbul Avrupa Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü personelin görev alanlarına gitmek için kurum araçlarını kullanmasını yasakladı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Türk Kızılayı İstanbul Avrupa Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Aişe İpek Akyol, personelin görev alanlarına gitmek için kurum araçlarını kullanmasını yasakladı. Daha önce görevli oldukları bölgelere ekip araçlarıyla giden çalışanlar, bu hakkın ellerinden alınmasına tepkili. Bu uygulamanın keyfi olduğunu ve İstanbul Avrupa Bölge Kan Merkezi dışında hiçbir yerde hayata geçirilmediğini dile getiren çalışanlar, itiraz edenlerin şehir dışı ya da prim alınamayan bölgelere görevlendirilerek cezalandırıldığını belirtti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Bölge Müdürü Aişe İpek Akyol ise iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. 

Bölge müdürünün yaklaşık bir buçuk yıl önce atandığını ifade eden çalışanlar, “Normalde biz merkeze gelip, orada kartı bastıktan sonra ekip arabaları ile görevli olduğumuz alanlara götürülürdük. Akşam da merkeze bırakılırdık. Mesaimiz merkezde başlayıp merkezde bittiği için yolda geçen süreler fazla mesai olarak bize ödeniyordu. Ancak şu anda Bölge Müdürümüz ekip arabalarına binmeyi yasakladı. Yol parası veriyor ve görev alanına kendi imkanlarımızla gidip geliyoruz. Merkeze gidip kart basmadığımız için de kaldığımız fazla süre mesai olarak geçmiyor” diye konuştu. “Kızılay Hizmetleri Genel Merkezinin yayımladığı bir yazı servis sağlanmayan yerlerde çalışanların yol ücretlerinin karşılanması gerektiği belirtiliyor. Bölge müdürümüzde bu yazıyı gerekçe göstererek böyle bir uygulamaya gitti” diyen çalışanlar şöyle devam etti: “Şu anda yalnızca bizde uygulanıyor. Avrupa Bölge Kan Merkezi dışında benzer bir uygulama yok. O yazı servis imkanı bulunmayan yerler için gönderilmiş bir yazı. Ancak bizim böyle bir imkanımız olmasına rağmen bölge müdürümüz inisiyatif alarak böyle bir uygulamaya gitti. Kendileri ise her türlü imkandan faydalanıyor. İş biz çalışanlara gelince faydalanamıyoruz.” 

60’A YAKIN PERSONEL MAĞDUR

Yaklaşık 60’a yakın personelin başlatılan uygulamadan kaynaklı mağdur olduğunu belirten çalışanlar, “Herkes mağdur. Yapılan uygulamaya tepkili. Kimse hakkını arayamıyor. Şikayetçi olsa kimliği ortaya çıkıyor. 170’i arıyoruz, onlar ‘Mesainiz merkezde başlar orada biter. İstiyorsanız şikayet dilekçesi açalım’ diyorlar. Ancak onu da yapamıyoruz. Çünkü yine deşifre oluyoruz” dedi. Geçtiğimiz aylarda işten ayrılan bir doktorun bu uygulamaya ilişkin açtığı davayı kazandığını hatırlatan çalışanlar yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getirdi: “Günde 3-4 saatimiz yolda geçiyor. Genellikle çadırlarda çalışıyoruz. Yazın sıcak kışın soğukla boğuşuyoruz. Bağışçıların en ufak bir şikayetinde hakkımızda tutanak tutuluyor. Ancak şikayet genellikle bizimle alakalı değil. Çadırlardan şikayetçi oluyor ancak tutanağı yiyen biz oluyoruz. Mesai bitince gelen bağışçıyı geri çeviremiyoruz. ‘Benim mesaim’  diyemiyorsunuz. Geri çevirdiğimizde tutanak tutuluyor hakkımızda. 

İTİRAZ EDENLER CEZALANDIRILIYOR

Yaşanan sorunları dile getiren ve itiraz eden çalışanların primleri ile tehdit edildiğini söyleyen çalışanlar, “İtiraz eden personel prim verilmeyen bölgelere çekiliyor. Bir haftalığına şehir dışında görevlendirerek cezalandırıyor. Bununla da sınırlı kalmıyor tehdit ve hakaretlerde bulunuyor. Özelikle AKP il ve ilçe örgütlerinin düzenlediği kan bağışı organizasyonlarında çok hassas davranılıyor. Bölge Müdürümüz ‘Bütün malzemeler sıfır kullanılacak. En ufak bir sorun çıkarsa sizi yakarım. Sizi FETÖ’cü olmakla suçlarım’ diyor” diye konuştu. Sendikalaşma ve dernekleşmenin yasak olduğunu dile getiren çalışanlar, “Örgütlü olmadığımız için birlikte hareket edemiyoruz. Toplu itirazlarda bulunamıyoruz. Daha önceki yıllarda örgütlenme faaliyetleri olmuş ancak işin başını çeken tüm işçiler farklı farklı bölgelere sürülmüş. Kendi aramızda örgütlülük yok. Çünkü herkes korkuyor ve kimse kimseye güvenmiyor” dedi. Rapor alan personelin evine denetlemek üzere birinin gönderildiğini de aktaran çalışanlar, “Bir arkadaşımız hasta  oldu. Evine denetçi göndererek gerçek hasta olup olmadığının araştırdılar” diye konuştu. 

‘GÖREVDEYMİŞ GİBİ GÖSTERİLENLER VAR’

Bazı çalışanlara göreve gitmediği halde göreve gitmiş gibi gösterilerek prim verildiğini iddia eden çalışanlar şöyle devam etti: “Prim daha fazla kişi arasında pay edildiği için de göreve gidenler daha az prim almak zorunda kalıyor. Buna ilişkin dilekçe de verildi. Ancak dilekçeye verilen cevapta prim dağıtımında herhangi bir hata olmadığı iddia edildi. Bu sorunu Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğüne sözlü olarak da taşımıştık. Ancak onlar da ‘Araştıracağız’ demelerine rağmen bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmadı.”

AKYOL: İSTEYEN YASAL SÜRECİ BAŞLATABİLİR

İddialara ilişkin sorularımızı Bölge Planlamacısı Elif Arıak üzerinden yanıtlayan Bölge Müdürü Aişe İpek Akyol, şeffaf bir kurum olduklarını, iddiaların asılsız olduğunu, haklarını aramak isteyen çalışanların, gerekli incelemelerin başlatılması için yasal süreçleri başlatabileceklerini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Chinatool işçisi sendikasını seçmek istiyor

SONRAKİ HABER

Grev yasaklarına ve OHAL’e son!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...