28 Mayıs 2017 14:25

'Yol yaparak trafik sorunu çözülmez'

İMO Adana Şube ile İstanbul şubesinin düzenlediği 'Ulaştırma Kongresi’ kapsamında ‘Kentiçi ulaşım sorunları’ konulu sunum yapıldı.

Paylaş

İMO Adana Şube ile İstanbul şubesinin birlikte Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği ’12. Ulaştırma Kongresi’ kapsamında ‘Adana kentiçi ulaşım sorunları’ konulu sunum yapıldı. Sunumda konuşan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, özel araç kullanımını özendiren politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini, Adana’da trafiğe katılan otomobil oranının son 10 yılda yüzde 76 arttığını söyledi. 

Hızlı ve çarpık kentleşmenin sonucu olarak, Adana’nın sorunlu hale gelen ulaşım ve trafik olgusuyla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Kaya, “Maalesef, Adana’nın tek ulaşım plan çalışması, bundan 25 yıl önce 1992 yılında yapılan Adana Kent İçi ve Yakın Çevresi Ulaşım Etüt çalışmasıdır. Bu, bir plan değil, etüt çalışmasıdır” dedi. 

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan hafif raylı sistemin borç yükünü Adana’nın hâlâ taşıdığını ifade eden Kaya, Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası payından her ay yüzde 40 metro borcu kesintisi yapıldığını hatırlattı. Kaya, bu borcun Ulaştırma Bakanlığına devredilmesi gerektiğini ifade etti. Hafif raylı sistem, ilave güzergahların eklenmesi gerektiğini ifade eden Kaya,” Özellikle üniversite, hastane, otogar, havaalanı ve iş merkezlerinin yoğun olduğu bölgeler projeye dahil edilmelidir” dedi. 

YATIRIMLAR, TOPLUTAŞIMACILIĞA YÖNELMELİ

Motorlu taşıt trafiğini kent merkezlerine davet eden uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Kaya bunu için merkezde var olan katlı otoparklardan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.  Ulaşım yatırımları toplu taşımacılığa yönelmesi gerektiğini ifade eden Kaya, “Mahallelerden hafif raylı sisteme ulaşım kolaylaştırılmalı, insanların toplu taşıma araçlarını kullanımını teşvik edici uygulamalarla sistem kentliler için cazip hale getirilmelidir” dedi. 

Kaya’nın sunumunun ardından oturum başkanlarından İsmail Hakkı özellikle yerel yöneticilerin, dünyanın gelişmiş kentlerinin terk ettiği anlayışlardan vazgeçmesi gerektiğini, kıymetli mekanların minibüslerden arındırılarak toplu taşımanın yüksek kapasiteli araçlarla sağlanmasının şart olduğunu söyledi. 

Salonda bulunanların görüş ve sorularının alındığı bölümde; Adana Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Gül, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik eleştirilere 3 yıldır yönetimde olduklarını söyleyerek cevap verdi. Araç değil inan taşımasına yönelik toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesini öneren sunumlara rağmen Büyükşehir Belediyesi olarak Adana ulaşımında eleştirilen şehit merkezine doğru olan ve çeşitli noktalarda yolları genişlettikleri projelerden bahsetti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan için Meclis'te özel makam

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'ın 4 ilçesine bağlı 59 köyde sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...