28 Mayıs 2017 01:41

Gerçekten kaçmayı bırakın: Justin Trudeau, bizimle oynuyor

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, planlı PR çalışmasıyla hayatımıza bir Youtube yavru köpek videosunun siyasi eşdeğeri olarak girip duruyor.

Paylaş

Ashifa KASSAM

Kuantum fiziğine el attı, plaj düğününde ‘yanlışlıkla’ fotoğraf karesine girdi, ormanda yürüyüş yapan aileyle üstü çıplak selfie çektirdi, son olarak da mezuniyet balosuna giden bir grup Kanadalı gencin arasından koşarak geçti.

Ve her seferinde Justin Trudeau’nun bu hareketleri Kanada’da ve dünyanın geri kalanında medya organlarının büyük bir ilgisine mazhar oldu.

Ancak Trudeau’nun mezuniyet partisi yolcusu gençleri ardında bırakırken çekilen fotoğrafının resmi fotoğrafçısına ait olduğu ortaya çıkınca bazı Kanadalılar medyanın neden sürekli Trudeau’nun PR(halkla ilişkiler) marifetlerine kandığını sorgulamaya başladı.

TRUDEAU YİNE MEDYAYI AVLADI

Canadian Broadcasting Corporation’ın köşe yazarı Robyn Urback’in belirttiği gibi politikada en kendiliğinden gözüken işler bile titizce hazırlanmıştır: “Ve politikacıların pazar idmanları sırasında çekilen fotoğrafları genellikle önceden planlanmış bir koordinasyon içerir.”

Maclean Muhabiri Aaron Hutchins, bu hafta yazdığı yazıda Trudeau’nun gençlerin yanından koşarak geçerken çekilen fotoğrafını yakalayabilmek için fotoğrafçının, ekipmanlarını önceden ayarlamış ve Trudeau yaklaşırken deklanşöre basmaya hazır olması gerektiğini belirtiyor. Hutchins, “Başbakan’la poz vermiş olanlar için hoş bir tesadüf olarak görülen şeyler gittikçe daha fazla planlanmış olduğu hissiyatını uyandırıyor” diyor.

Yine de Trudeau ile öğrencilerin karşılaşması viral oldu ve dünya genelinde manşetlerde yer alarak sosyal medya gündemine giriverdi. Medya –hem Kanada’da hem dünyanın geri kalanında- Urback’in Trudeau ve ekibi tarafından hazırlanan bir gösteri olarak tanımladığı şeyin reklamını yapma konusunda ortaklık içerisinde.

Urback, “Eğer bu medyanın planlı bir Trudeau pozunu habere çevirme konusundaki ilk yanılgısı olsaydı biraz daha affedilebilir olabilirdi” ifadesini kullanıyor. Ancak dünya genelinde yayın organlarının –The Guardian dahil- Trudeau’yla ilgili fotoğraflar konusunda         -ister yoga marifetlerini sergilesin ister Meksikalı Pena Nieto(mevkidaşı) ile kısa şortlar içerisinde koşsun ister üstü çıplak biçimde objektiflere poz versin-  bitmek bilmeyen bir açlığı var gibi gözüküyor.

Geçtiğimiz yıl Kanada liderinin kuantum bilgisayar programcılığı üzerine görüşlerinin yansıtıldığı haberler büyük yankı uyandırmıştı. Birkaç gün sonra Vancouver merkezli bir blog yazarı, Trudeau’nun öncesinde gazetecilere kendilerine kuantum bilgisayar programcılığının nasıl işlediğini sormalarını umduğunu söyleyerek söz konusu anın medyada yansıtıldığı kadar spontane gelişmemiş olabileceğine işaret etmişti. Bunun üzerine bir muhabir daha ciddi bir soru sormadan önce şakayla bu konuya değinmiş Trudeau da fırsatı kaçırmamıştı.

YAVRU KÖPEK VİDEOSUNUN SİYASİ EŞDEĞERİ

Yazar Jesse Brown, geçtiğimiz yıl The Guardian’da kaleme aldığı yazıda Trudeau’nun bir sosyal medya kurdu olduğunu yazmış ve bunu, dünyanın diğer bölgelerinden yayılan kaotik haberlere karşı kendisini neşeli bir panzehir olarak mevkilendirerek kullandığını ifade etmişti. Brown, “Trudeau, bir Youtube yavru köpek videosunun siyasi eşdeğeri gibi” diyerek “Her hafta Trudeau, haber döngüsünü bir başka paylaşılabilir anla besliyor ve Facebook sayfamız bu genç ve çekici politikacının pandaları kucaklaması, mültecilere sarılması ya da kazara iki kez ormanda üstü çıplak şekilde fotoğraflanmasına dair karelerle dolup taşıyor” şeklinde yazmıştı.

ŞİRİN KARELERİN UNUTTURDUĞU SORULAR

Bunların sonucu,  Kanada’daki iki boru hattı ve Keystone XL’e destek verirken iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edeceği ya da Suudi Arabistan’a 15 milyar Kanada doları tutarında silahlı askeri araç satması gibi hükümetine dair kritik soruları zaman zaman gölgede bırakan bir medya çılgınlığı oluyor. Geri kalanlar ise Trudeau’nun kendini feminist olarak tanımlamasının, kayıp-öldürülmüş binlerce yerli kadının aileleri ya da OECD ülkeleri arasında çocuk bakımı maliyeti ve cinsiyetler arası ücret uçurumun en yüksek seviyeye vardığı bir ülkedeki kadınlar için ne gibi somut değişiklikler yaratacağını merak ediyor.

CBC’den Urback’in bu hafta yazdığı gibi Trudeau ekibinin belli bir imajı ya da izlenimi yaratmak için elinden gelen çabayı göstermesi sürpriz değil. Ancak Urback şu eklemeyi de yapıyor: “Hükümetin manipülasyon girişimlerine bu kadar kolay kanmak medyanın halk nezdindeki güvenilirliği için iyiye işaret değil... Haberle PR(halkla ilişkiler faaliyeti) arasındaki farkı deşifre etmek bizim sorumluluğumuz ve başbakanın şahsi fotoğrafçısının çektiği bir kare tesadüf olmadığı gibi haber de değildir. En azından bunu bilmemiz gerekir.”

The Guardian’dan çeviren 
Mithat Fabian SÖZMEN
Ara başlıklar Evrensel Pazar’a aittir.

ÖNCEKİ HABER

Dejenere market

SONRAKİ HABER

Toledo’dan Palmira’ya Suriçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...