27 Mayıs 2017 19:41

İhraç edilen akademisyenler Timsah oyunu için sahneye çıktı

 İhraç edilen akademisyenlerin Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahneledikleri Timsah adlı oyun beğeni topladı. 

Paylaş

Provaları yaklaşık iki aydır devam eden ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin oyuncu olarak yer aldığı Timsah adlı tiyatro oyunu Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Dostoyevski’nin 1860’ta kaleme aldığı ve yarım bıraktığı fantastik öyküyü Haldun Taner Türkçe’ye çevirmişti; fakat sahneleyememiş sadece radyo tiyatrosu olarak kalmıştı. Radyo tiyatrosuna uygun olarak İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez ve Demet Taner’in tamamladığı oyunu Tiyatrocu Orhan Alkaya yönetmenliği eşliğinde ihraç edilen akademisyenler oynadı. Binlerce kişinin izlediği oyun beğeni topladı. 

Oyunun başlamasına saatler kala son hazırlıkları biten ve sahnede son bir kez daha prova alan akademisyenlerin heyecanlı oldukları gözlemlendi. Oyun öncesi Timsah oyunun hikayesinin yazılı olduğu broşürler dağıtılırken oyunu ihraç edilen akademisyenler, Barış Akademisyenleri, kamu emekçileri, Halkların Demokratik Kongresi bileşen temsilcileri, Halkların Demokratik Partisi yöneticileri, Emek Partisi Başkanı Selma Gürkan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’ın yanı sıra binin üzerinde yurttaş izledi. Oyun başlangıcında Gezi Parkı direnişinin 4’üncü yılına özel olarak hazırlanan ve üzerinde Gezi Parkı direnişinde yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı beyaz tişörtler dağıtıldı. Gülsüm Elvan tişörtü alanlara ise ‘Muhakkak giyin bu tişörtleri’ dedi.

İHRAÇ EDİLEN TÜM AKADEMİSYENLER SAHNEYE ÇAĞIRILDI

Radyo tiyatrosuna uygun olarak hazırlanan sahnede önde bulunan mikrofonlara yaklaşarak rollerini oynayan akademisyenlerin üzerindeki siyah kıyafetleri özenle hazırlanmıştı. Rus generalleri ve polisi simgeleyen kıyafetlerin yanı sıra Barış Akademisyenlerinden Şebnem Korur Fincancı’nın peluş tarzı kostümü dikkat çekti. Rollerini başarıyla oynayan oyuncuları yaklaşık bir buçuk saat pür dikkat yurttaşlar izledi. Oyunun sonunda ise oyuncular dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyunun yönetmeni Orhan Alkaya, Selçuk Erez’i sahneye davet etti. Erez oyunun hikâyesini kısaca anlatırken oyunu tüm ihraç edilen akademisyen ve kamu emekçilerine armağan etti. Erez’in konuşmasının ardından sahneye “Akademi her yerde, Sanat her yerde, Barış her yerde” pankartı açılırken oynadığı rol ile izleyicilerden büyük alkış alan HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ihraç edilen tüm akademisyenleri, barış imzacılarını, kamu emekçilerini sahneye davet etti. “İşimi geri istiyorum” yazılı önlükleri ile sahneye çıkan kamu emekçilerinin ardından tüm salon aynı anda “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı attı.

‘GÜLMEN VE ÖZAKÇA’YA SELAM’

Açlık grevinde iken tutuklanan ve halen açlık grevini sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için “Nuriye Semih yalnız değildir” sloganı atılırken yurttaşların Gülmen ve Özakça’nın resimlerini taşıdıkları görüldü. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de patlama ve silah sesleri

SONRAKİ HABER

French photojournalist held in Turkey ends hunger strike

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa