27 Mayıs 2017 01:08

İşçi hazır ya sendikalar?

Trakya'da TİS kapsamındaki fabrikalarda kıdem tazminatına fon tartışmaları, sözleşmenin önüne geçti.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU

MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamında olan fabrikalarda dahi kıdem tazminatına fon tartışmaları, sözleşmenin önüne geçti. Kıdem tazminatının gelecekleri için güvence olduğunda birleşen metal işçileri, fon kurulursa bunun ortadan kalkacağını biliyor. 

Çelik-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki Termo Teknik de bu tartışmanın sürdüğü fabrikalardan. Kıdem tazminatının gelecek için tek güvenceleri olduğunu söyleyen Termo Teknik işçileri “Onu da elimizden almak istiyorlar. Patronların üzerinden kıdem tazminatı yükü kalkınca kadrolu işçi, taşeron işçi, geçici işçi farkı da güvence de kalmayacak. Bütün haklar en alt düzeyde eşitlenecek” dedi. 

Sendikalarından sağlıklı bir bilgi alamayan işçiler kendi imkanları ile konuyu araştırmaya çalışıyor. Türk Metal üyesi bir B/S/H işçisi, “Herkes internetten öğrenmeye çalışıyor. İşin iç yüzünü hâlâ örenemedik ama iyiliğimize bir şey olmayacağının farkındayım” diye konuştu. 

İşçiler hem sözleşmeye hem de tazminat hakkına sahip çıkmak için mücadele yolunu tartışıyor. “Önümüzde büyük beklentilerimizin olduğu bir sözleşme var. Üç yıllık sözleşmeden dolayı kayıplarımız çok. Bu sözleşmede bunu telafi etmek istiyoruz. Ama daha büyük bir saldırı ile karşı karşıyayız. Hem iyi bir sözleşme hem de kıdem tazminatı hakkımız için mücadelenin birinci temeli birlik. Bugün işçilerin kendi başına bir şey yapma, harekete geçme olanağı zayıf. Ama sendikalar karşı çıkarsa işçi mücadeleye hazır. Bu yasayı engelleriz” diyen bir B/S/H işçisi, Türk Metal’i göreve çağırdı.

Konfederasyonların, sendika genel merkezlerinin suskunluğu işçileri kaygılandırıyor. B/S/H’tan başka bir işçi “Sendikalar açık bir tutum alarak bu yasa değişikliğine karşı çıkmalı ama muğlak açıklamalar yapıyorlar. Hele bir bakalım diyorlar ama görünen köy kılavuz istemez; AKP’nin niyeti belli. Bu yasa durdurulmalı, durdurulabilir, sendikalar net olmalı” dedi. 

KIDEM TAZMİNATINI GASBETTİRMEYECEĞİZ PLATFORMU KURALIM 

PETROL-İŞ Sendikası Trakya Şube Başkanı Ercan Yavuz, “Kıdem tazminatı bir şekilde işverenlerin kendi kasaları dışına çıkartılırsa, yani fon veya benzeri bir genel hesap oluşturulur ise bir; işçinin beklentisi olan tasarruf amacı ortadan kalkacak, iki; işverenler açısından yüksek ücretli işçiyi işten çıkarmadaki caydırıcılık da kalmayacaktır” uyarısında bulundu. Fon benzeri genel hesaplarda biriktirilecek tazminat uygulamasının Petrol-İş’in kabul etmeyeceği düzenlemeler arasında olduğunu dile getiren Yavuz, büyük sermaye gruplarının ve iktidarın ortada taslak olmamasına rağmen fonu güzelleyerek kafa karıştırmaya çalıştığını, bu nedenle yaygın eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılması gerektiğini söyledi. 

Yavuz, şu çağrıda bulundu: “Kıdem tazminatının gasbedilmek istenmesine karşı da işçi memur ayrımı gözetmeden tüm sendikaların bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Acilen, öncelikle sendikaların ve varsa emekten yana siyasi partilerin, meslek odalarının ve derdim var diye tüm yurttaşların mesela, Kıdem Tazminatını Gasbettirmeyeceğiz Platformu veya benzeri bir adla bir araya gelmesini talep ediyoruz. Türkiye işçi sınıfında bu birikim vardır, bunu harekete geçirmek için irade göstermek yeterlidir. Biz Petrol-İş Trakya Şubesi olarak bu konunun ısrarcısı ve takipçisi olacağız.” 

ÖNCEKİ HABER

Yerel mücadele platformları oluşturulmalı

SONRAKİ HABER

Tek güvenceyi elimizden alacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...