26 Mayıs 2017 23:16

Patron sürekli işçi atar kimse emekli olamaz

Halil İmrek, Fil Filtre, MMK, Yücel Boru, İSDEMİR, Yolbulan gibi çeşitli metal fabrikalarında ve belediyede çalışan işçilere kıdem tazminatını sordu.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Fil Filtre, MMK, Yücel Boru, İSDEMİR, Yolbulan gibi çeşitli metal fabrikalarında ve belediyede taşeron olarak çalışan işçilere kıdem tazminatı fonuyla ilgili düşüncelerini sorduk.

İSDEMİR işçisi kıdem tazminatının işçilerin iş güvencesi olduğunu, bu nedenle fona devredilmesine karşı çıkılması gerektiğini söyledi. Patronların işçilerin son güvencelerini de ellerinden almaya çalışırken sendikaların sessiz kaldığını belirten İSDEMİR işçisi, “Sendikalar işçileri bilgilendirmediği gibi, hükümetin uygulamalarını şirin gösteriyor, ses çıkarmıyor” dedi.

FONLARIN BAŞINA NE GELDİĞİNİ GÖRDÜK

Başka bir İSDEMİR işçisi de şunları söyledi: “Ortada bir fon var: İşsizlik fonu. Nasıl işletildiğini görüyoruz. İşsizlik fonunun kendisi işsizliğe neden oluyor. İşsiz kalan işçi ise doğru dürüst maaş alamıyor. Kıdem tazminatı bizim iş güvencemiz. İşsiz kaldığımızda ise soluk borumuz. Fon sistemi iyi olmaz. Devlet kıdem tazminatı alınamayan durumlar için devlet garantisi getirsin.”

İSDEMİR’de çalışan başka bir işçi de onun sözlerini destekliyor: “Özel sektörde kıdem tazminatını almaya dair sıkıntılar var. Herkesin almasını sağlamak lazım. Ama işçilerin kazanılmış hakkını ortadan kaldırmakla olmaz.”

FON GELİRSE İŞÇİ TAZMİNAT ALAMAZ

Çoğu arkadaşının konudan haberdar olmadığını ifade eden Fil Filtre işçisi, şu an 1 yıl çalışan işçinin, işten atıldığında tazminat alabildiğini, fonun gelmesi halinde ise alamayacağını söyledi. Mevcut halinde işçilerin, işveren tarafından işten çıkartıldığında, haklı bir nedenle işi bıraktığında, askere gittiğinde veya emekliliği hak ettiğinde tazminat alabildiğini anlatan işçi, fonla bunun mümkün olmayacağını belirtti. 

HEP İŞÇİNİN SIRTINA BİNİLİYOR

Hükümetin işçilerden ve ailelerinden oy aldığını ancak bu kesim için bir şey yapmadığını dile getiren MMK işçisi, “Hükümet, herkes kıdem tazminatı alsın diyorsa ona göre bir düzenleme yapabilir. Bunun için fona gerek yok. Ama hep işçinin sırtına biniliyor. Patron iflas ediyor. Fabrikayı kapatıyor. İşçiler ortada kalıyor” dedi. 

Yolbulan işçisi ise hükümetin getireceği yeni sistemde kıdem tazminatı alabilmek için en az 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim yatırma koşulu aranacağını dile getirdi. Bu koşullar yerine getirildiğinde de birikmiş tazminatın ancak yarısının alınabileceğini hatırlatan işçi. “Kıdem tazminatının yeni fon sisteminde ancak işçinin ölümü veya emeklilik halinde ödenecek. Böyle olursa patronlar kıdem tazminatı ödememek için sürekli işçi atar. Kimse emekli olamaz” dedi.

‘İŞTEN ÇIKARTILIRSAM TAZMİNATIM VAR DİYORDUM’

İskenderun Belediyesinin temizlik işini yapan Envitec taşeron firması bünyesinde çalışan işçi, maaşlarını alamadıklarını, defalarca hükümete şikayette bulunmalarına rağmen değişiklik olmadığını anlattı. Daha önce çalıştıkları yerden çıkarıldıklarında kıdem tazminatı aldıklarını, vermeyen olursa mahkemeye giderek aldıklarını belirten işçi, “Fon olursa kıdem tazminatının yarısını alabilmek için bile 15 yıl bilfiil çalışmak gerekecekmiş. Ben 7 yıldır burada çalışıyorum. Yarın çıkarırlarsa en azında tazminatım var diyordum. Ya fona devredilirse ben ne yapacağım? Boşta olduğumu zaman ne yiyip içeceğim? Hiçbir güvencem olmayacak” diye konuştu. 


Satacak bir şey kalmayınca alın terine göz diktiler

İSDEMİR İşçisi
İskenderun

Merhaba Evrensel okurları, 
İSDEMİR’de gece vardiyasındaki arkadaşlarla Hükümetin kıdem tazminatının fona devrini konuştum. Tablo şöyle: AKP’ye oy veren arkadaşlar işin süslü kısmına bakıyor. “Kıdem tazminatı sistemi tıkanmış. Herkes alamıyor” diyorlar. Yani tek madde üzerinden şöyle diyorlar; “Bir işe girdin, 5 ay çalıştın, işten çıktın veya çıkarıldın, önceden hiçbir hak talep edemezken bak şimdi fona aktarılıyor orada birikiyor kıdem tazminatın.” Oy verdikleri partiyi koruma güdüsüyle hareket ettiklerinden eleştiriden çok sahiplenme eğilimindeler. MHP’li arkadaşlar da şu hakim; “Tayyip Erdoğan, bu işi istiyorsa ne yapar eder çıkartır bak referandum bunun örneği. Adam allem etti kullem etti eveti çıkardı.” Sol görüşlü işçiler ise “Tayip Erdoğan’ın bugüne kadar çıkartmış olduğu işçinin lehine bir tane yasa göster, dişimi kırarım” diyor.

Benim ise şahsi görüşüm Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir fon düzenli işletilmemiştir. Buna en güzel örnek İşsizlik Fonudur. İşsizlik Fonunda kullandıkları paraların hesabını veremiyorlar. Yol yaptık diyorlar işin içinden çıkıyorlar. Önceden 7 şekilde hak ettiğin parayı 2’ye düşürüyorlar. Ölüm, emeklilik veya işten çıkarma esnasında işçinin tek güvencesini de yemek istiyorlar. Bugüne kadar patronlar için çalışan AKP Hükümeti ve onun Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu (bu sektörden anlamayan adamın) işçi lehine bir karar çıkaracağına inancım sıfırdır.

Kıdem tazminatının fona devredilmesi, bütün işçilerin zararına. Hangi partiye oy vermiş olursak olalım, işçilerin bu kazanılmış hakkını korumamız lazım. Hükümet yeni değişiklikle kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmak istiyor. Fona devirle birlikte kıdem tazminatının iş güvencesi ayağı kesilmiş olacak. Patronlar daha kolay ve az maliyetle işçi çıkararak esnek ve güvencesiz istihdam biçimlerini daha kolay hayata geçirecek. 

Kıdem tazminatına göz dikilmesi aynı zamanda kötüye giden ekonomiye Hükümetin yeni kaynak arayışıdır. Artık satacak bir şey kalmayınca alın terimize göz dikiyorlar. Özelleştirilecek yer kalmadı. Şimdi de kıdem tazminatı ile bir kaynak yaratmak istiyorlar. Ama bu işçinin çalışarak hak ettiği parasıdır. Kıdem tazminatı devlet için hazır para...

ÖNCEKİ HABER

Bizlere düşen kazanılmış mevzileri korumak

SONRAKİ HABER

Taslağı görelim eylemleri başlatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...