21 Mayıs 2017 07:22

Temelli: İktidar ‘kara para’ ile ayakta duruyor

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullara dair değerlendirmelerde bulundu.

Paylaş

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Türkiye’deki krizin on milyarca doları bulan “kara para” girişiyle gölgelendiğini ve iktidarın bu şekilde ayakta durduğunu söyledi. Temelli, ekonomiyi, sadece borsa verileri ve dövizin dalgalanmaları üzerinden değerlendirmemek gerektiğini söyledi.

“İktisat aynı zamanda evi geçindirmektir” diyen ekonomist Temelli, “Aştır, iştir, çocuğun okul geleceğidir, iyi beslenme ya da tatil yapmaktır... Dolayısıyla iktisat her şeydir. Bütün olarak baktığımızda Türkiye’deki ailelerin çok büyük bir kesimi yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülüyor. İnsanlar sağlık, barınma ve eğitimde yeterli hizmeti alamıyor” dedi. Temelli, Türkiye’de etik dışı ve ahlaki değerlerini yitirmiş bir iktisadi anlayışının hâkim olduğunu söyledi.

‘İŞSİZLİK HAT SAFHADA’

Dar kapsamlı resmi rakamlara göre işsizliğin yüzde 13 olduğunu, genişletilmiş rakamlara göre ise yüzde 20’leri aştığını hatırlatan Temelli, “İşsizliğin yüksek olduğu bir yerde ekonomide sağlıklı bir işleyiş olamaz, adalet de olmaz” dedi. Temelli, “Bakın 3 binden fazla siyasetçi tutsak, eş başkanlarımız tutsak. Bu adaletsizlik, ekonomideki adaletsizliğin parçasıdır” diye ekledi.

‘KARA PARA EKONOMİSİ’

Temelli, uzun süredir üzerinde tartışma yürütülen Türkiye’ye kaynağı belli olmayan para akışına dikkat çekti. Bu durumu “kapa para” olarak nitelendiren ve iktidarın içinde bulunduğu krizi bu para girişiyle gölgelediğini kaydeden Temelli, “İktidarda kalmak ve borçları çevirebilmek için bu paraya göz yumuluyor. Baktığınızda 10 milyarca dolardan bahsedilen rakamlara ulaşan, kaynağı belli olmayan para girişi var. Yine Türkiye’deki yabancılara tanınan imtiyazlar var. Böylece döviz pozisyonu ayakta tutulmaya çalışılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

DIŞ POLİTİKA ‘İTİBARSIZ’

Temelli, Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyen faktörlerden birinin dış politikada yapılan hatalar olduğunu ifade etti. Türkiye dış politikasını “İtibarsız” diye tanımlayan Temelli, “Rusya ile yaşanan gerilim sonucu koca turizm sektörü bitti. Yine tarım sektörü çöktü. Bir diğer örnek olarak AB ile yaşanan soruna bağlı olarak ekonomi etkilendi” dedi.

EKONOMİNİN DÜZELMESİ İÇİN...

Temelli, “Ekonomik krizden nasıl çıkılır” sorusunun cevabının sadece iktisadi değil siyasi ve hukuki düzenlemelerde de aranması gerektiğini söyledi. Temelli, şu değerlendirmelerde bulundu: “Hukuk devleti inşası ve demokrasi gerekiyor. Demokratik cumhuriyeti var etmeden ekonomik sorunlar çözülmez. Sorunların çözümü toplumsal barışla mümkündür, aynı zamanda ekonomiye dair her şey. Bu iki olgu düşünüldüğünde ancak düzelir ekonomi. Ekonominin düzelmesi hızla adaletli, adil bir paylaşımın var edildiği bir iktisadi anlayışla mümkündür. Sağlıklı büyüme, eşitlikçi paylaşım, kadın ve çocukların çalışma yaşamında istismarı ve sömürüsüne son verecek bir düzende ekonomi de iyileşir.” (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Rus Özel Kuvvetleri de Suriye'nin güneyine geldi

SONRAKİ HABER

Alakır'da HES'çilerin 'debimetre oyunu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...