19 Mayıs 2017 06:07

Yaylalara konulan yasak hayvancılığı bitiriyor

Hakkari’de yasak nedeniyle otlatacak mera ve yayla bulamayan çiftçiler, ellerindeki hayvanları satmak zorunda kalıyor. 

Paylaş

Hakkari’de yayla ve meralara “güvenlik” gerekçesiyle konulan yasak, hayvancılık yapan köylüleri iflasın eşiğine getirdi. 5 yıl öncesine kadar yüzbinlerce küçük ve büyükbaş hayvanın bulunduğu bölgede, otlatacak mera ve yayla bulamayan yurttaşlar, ellerindeki hayvanları satmak zorunda kalıyor. 

Kırıkdağ (Dêzê) köyüne bağlı Kêrîser mezrasında büyükbaş hayvancılık yapan Nazım Yiğit, yasaklar sonucu birçok kişinin hayvanlarını sattığını ve şimdi geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi. Her yaz Yüksekova’nın Büyük Çiftlik beldesinde bulunan Meydan yaylasına gittiklerini belirten Yiğit, yasak nedeniyle artık o yaylaya gidemediklerini dile getirdi. 

Kendi köylerine bağlı Sixane ve Bala yaylalarının da yasaklı olduğunu paylaşan Yiğit, kentleri besleyen köylerde yaşamın bitme noktasına geldiğine dikkat çekti.

‘HER GÜN BİR BÖLGE YASAKLANIYOR’ 

Kırıkdağ bölgesinde yasaklanmayan tek yerin Oledrî alanı olduğunu söyleyen Yiğit, söz konusu alanın büyükbaş hayvancılığa elverişsiz olduğunu belirtti. Yiğit, “Onlarca güzel ve verimli yayla ve meramız olduğu halde, bu dik ve çorak yamaçlarda hayvancılık yapmaya çalışıyoruz. 16 yıldır bu işi yapıyorum. Eskiden bu bölgede yüzbinlerce hayvan beslenirdi. Ancak her gün başka bir bölge yasaklanınca, herkes elindeki hayvanı, besleyecek alan bulamadığı için satmak zorunda kaldı” dedi. 

‘BURADA SADECE YABAN KEÇİLERİ BARINABİLİR’

Eskiden Meydan, Oremar (Dağlıca) ve Doski bölgesinde onlarca besicinin olduğunu ifade eden Yiğit, şimdi bu sayının kendisiyle birlikte 5’e düştüğünü söyledi. 150’ye yakın büyükbaş hayvanla Oledrî alanına gelmek zorunda kaldığını ifade eden Yiğit, “Burada sadece yaban keçileri barınabilir. Ancak ben yasaklar yüzünden burada büyükbaş hayvanlarımı beslemeye çalışıyorum. Geçtiğimiz gün karşı kayalıklarda 2 hayvanım mahsur kaldı birisi kayadan düşüp bacağını kırdı. Diğerini de köyden gelen akrabalarımın yardımı ile iplerle indirdik” diye konuştu. 

‘YÜRÜTÜLEN POLİTİKA ÇİFTÇİYİ BİTİRDİ’

Bölgedeki hayvancılığın azalması üzerine et fiyatının yükseldiğine dikkat çeken Yiğit, “Devletin kayıtlarında milyonlarca küçük ve büyükbaş hayvan gözüküyor. Bu rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Hayvancılık ülkede bitirildi. Bundan 5 yıl öncesine kadar da besicilik iyiydi. Ancak yürütülen ithal et politikası çiftçiyi öldürdü. 5-6 bin liraya mal ettiğimiz hayvanın değeri yarı yarıya düştü. Bunun yanında meralar yasaklanınca, samanın tonu 2 bin liraya dayandı. Bu nedenle besicilik çok pahalı olmaya başladı ve birçok besici elindekini sattı. İthal hayvancılık geçici bir çözümdür. Bir taraftan halka ucuz et vereceğim derken, diğer taraftan besiciliği bitirerek yeni bir mağdur kesim yaratılıyor” ifadesinde bulundu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Sözcü'ye 'FETÖ' adı altında operasyon

SONRAKİ HABER

386 eğitimciye verilen barış grevi cezası kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...