Çiftçinin borcu 1 milyar iken 73 milyar oldu
ZMO İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, 2002 yılında 1 Milyar lira borcu olan çiftçilerin borcunun bugün 73 milyar liraya çıktığını kaydetti.

Ekonomik kriz ve tarım politikalarından kaynaklı çiftçilerin borç batağına sürüklendiğine dikkat çeken ZMO İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, 2002 yılında 1 Milyar lira borcu olan çiftçilerin borcunun bugün 73 milyar liraya çıktığını kaydetti.
Ekonomik kriz ve tarım politikaları, çiftçileri borç bataklığına sürükledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2016 yılı istatistiklerine göre, 2002 yılında toplam tarım yapılabilir arazi 26 milyon 579 bin hektar iken, 2016 yılında bu rakam 23 milyon 763 bin hektara düştü. Yine 2003 yılında Türkiye'de kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 765 bin iken bu rakam 2016 yılında 2 milyon 267 bine geriledi. Aynı şekilde 2001 yılında Türkiye'de 14 milyon 616 bin hektar mera alanı var iken bu rakam 2016 yılında 10 milyon hektara düştü. Tüm bu olumsuz rakamların çiftçiye yansıması ise kredi borcu olarak geri döndü. 2002 yılında çiftçilerin kredi borcu 1 milyar TL iken bu rakam 2016 sonu itibarıyla 73 milyar TL oldu.
'GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 5 YÜZ ARTI'
Tüm rakamlara dayanarak Türkiye tarımının geldiği noktayı değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, "Bazı ürünlere bakınca bir gelişme varmış gibi görünüyor ama toplam değere baktığımızda ise bunun tam tersini görüyoruz. Çiftçimiz hayatından memnun değil çünkü üretici son 12-13 yıldır yüksek girdi maliyetleriyle düşük ürün fiyatları arasında sıkışmış durumda. Son 14 yılda girdi maliyetleri ortalama yüzde 5 yüz arttı. Dolar son 2 yılda baya yükseldi. Bu da üreticinin girdi maliyetlerini arttırdı. Çünkü Türkiye akaryakıt, gübre, ilaç ve tohumda dışarıya bağımlı bir ülke. Bunun yanında üretici kazanamıyorken tüketici ne durumda? Tüketici ise yüksek sebze, meyve fiyatlarından yakınıyor. O zaman burada büyük bir yanlışlık var. Bunun da nedeni uygulanan yanlış tarım politikaları" diye konuştu.
'ÜRETİCİ MUTSUZ'
Tarımsal kredi kullananların sayısının arttığını belirten Çiftçi, çiftçinin kullandığı kredinin girdi maliyetlerini karşılamadığını söyledi. Sistemin tıkandığını ve çiftçinin 2002 yılında 1 milyar lira olan borcunun bugün 73 milyara dayandığını vurgulayan Çiftçi, uygulanan politikalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Üreticiden düşük fiyatla çıkan ürünün fahiş fiyatlarla tüketiciye ulaştığını dile getiren Çiftçi, aracıların yanı sıra zincir marketlerin fiyatları belirlemesinin bunda etkili olduğunu hatırlattı. Çiftçinin tarlası ile tüketicinin sofrasının yakınlaşması gerektiğini aktaran Çiftçi, üreticilerin ve tüketicilerin kooperatifler kurarak örgütlenmesi gerektiğini söyledi. 2017 yılından umutsuz olduklarını ifade eden Çiftçi, üreticilerin de mutsuz olduğunu söyledi. Çiftçi, üreticinin desteklenmesi ve doğru politikalarla huzurun sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi. (DİHABER)
Evrensel'i Takip Et