14 Mayıs 2017 11:50

Mitingde buluşan üreticiler: Doğduğum yerde doymak istiyorum

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Ankara'da bir araya gelen üreticiler hükümete seslendi: Gübre ve mazot desteği istiyoruz.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin çağrısıyla Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya gelen üreticiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde buluştu. Üreticiye destek verilmediği belirtilen mitingde, çiftçiler özellikle gübre ve mazot konusunda devletten destek istedi.

Türkiye'nin dört bir yanından gelen üreticiler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde, Ankara Tandoğan'da yaptıkları eylemle  taleplerini dile getirdi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından düzenlenen miting, uzun bir konserle başladı. Saat 12.00’de toplanmaya başlayan mitingde 2 saat süren konserin ardından kürsüye çıkan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada modası geçmeyen tek şeyin tarım olduğunu söyleyerek, “Otomobil olmadan yaşayabilirsiniz ama gıdasız asla. Bu nedenle insanlar açlıktan ölüyor. Bu eşitsizlik değiştirmelidir”dedi.

ÜRETİCİNİN KIYMETİ BİLİNMİYOR

Türkiye'de çiftçinin her türlü zorluğa ve yüksek fiyatlara rağmen üretmeye devam ettiğine dikkat çeken Bayraktar, “Tarım sektörü bunla yetmezmiş gibi ihracat yapıyor. Peki çiftçimiz bundan yararlanabiliyor mu? Bizim üretmekle sorunumuz yok yeterli destek verilirse, sorunlarınız çözülürse diğer ülkelerle yarışırız. Bu ülkede çiftçimizin kıymeti bilinmiyor” diye konuştu. Çiftçinin verdiği emeğin karşılığını alamadığına dikkat çeken Bayraktar, “Benim 1 liraya sattığımı tüketici 5 liraya alıyor. Döktüğümüz alın terinin karşılığını alamıyoruz. Artık buğday ithal etmek istemiyoruz. Bu nedenle ucuz gübre, ucuz mazot istiyoruz” diye taleplerini dile getirdi.

ÇİFTÇİ MAZOT VE GÜBREDE DESTEK İSTİYOR

Mitingde herhangi bir slogan atılmaması, talep ve sorunların pankartlarla, dövizlerle miting alanında yer almaması dikkat çekti. Ancak mitinge gelen tüm üreticiler benzer sorunlardan muzdarip. Kocaeli Kandıra’dan geldiğini belirten İrfan Ekin, çiftçiye gübre ve mazot için destek verilmesini istediklerini söyledi. Çiftçiden mazotta vergi alınmamasını talep eden Ekin, “20 senedir mahsul aynı para. Girdiler fazla ama  çıkardığımız mahsul para yapmıyor” dedi.

Süleyman Şahin isimli üretici de üretenlerin kendileri olmasına rağmen aracıların kendilerinden fazla kazandıklarını dile getirdi. O nedenle 81 ilden Ankara’ya geldiklerini ifade eden Şahin, “Kazandığımızın aracılara kaptırılmaması için devletin destek olması lazım” dedi.

Kütahya Tavşanlı’dan geldiklerini belirten Bayram Semen de mazotun ucuz olması gerektiğini vurguladı. Bir dönüm alanı sürmek için traktör sahiplerinin 60 TL istediğini anlatan Semen, “Traktörün yok ne yapacaksın? 60 TL olmayınca da ekemiyorsun. Hayvancılıkta da zorlanıyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kiev'deki son Lenin anıtı yıkıldı

SONRAKİ HABER

Çay üreticileri sorunlarını tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...