13 Mayıs 2017 16:20

Karaburun ‘balık mezbahası’na karşı ayakta

Karaburunlular, sahil şeridine kurulmak istenen balık çiftliği projesini protesto etti.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Karaburun’da 20 kilometrelik bir sahil şeridinde kurulmak istenen balık çiftliği projesinin ÇED süreci yöre halkının yoğun tepkilerine rağmen devam ediyor. Dün balık çiftliği proje alanı içinde kalan Bodrum koyunda bir araya gelen Karaburunlular balık çiftliğini deniz ve sahillerini yok edecek bir mezbahaya benzetti.

Agromey adlı şirket tarafından Karaburun’un  20 km’yi aşan sahil şeridinde, 3.870.000 m² deniz alanına  kurulmak istenen Balık Çiftliği projesinin ÇED halkın katılımı toplantısı Ambarseki köyünde geçtiğimiz Ocak ayında tepkiler nedeniyle yapılamamıştı. Halkın hemen hemen tüm kesimlerinin karşı durmasına ve açılan davalara rağmen projenin ÇED sürecinin devam ettirilmesi protesto edildi. Proje sahası içinde kalan Bodrum koyunda yapılan eylemde Gerence körfezinden Badembükü’ne kadar kıyıları/denizleri  balık çiftlikleri ile işgal edilen Karaburun’da Agromey şirketinin balık çiftliği kurmak için yaptığı çabalara karşı çıkıldığı dile getirildi.

NEDEN KARŞI ÇIKIYORLAR?

Balık çiftliği projesini yarımadanın sahilini yok edecek bir mezbahaya benzeten Karaburunlular adına konuşan Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura, balık çiftliklerine karşı çıkmalarının nedenlerini şu başlıklar halinde özetledi;
- Doğu Akdeniz havzasının en temiz deniz ve kıyı şeridine sahip olan yarımadamızı, balık çiftliklerinin antibiyotik ve parazit ilaçları, yem artıkları, ölü balıklar, mazot, sintine atıkları ve kıyı destek birimlerinin yarattığı çevresel ve görsel kirliliğe terk etmeyeceğiz.
- Mavi bayraklı plajlarımızı ve bakir koylarımızı işgal eden, kirleten balık çiftliklerinin  turizmi yok etmesine, kıyı ve dalyan balıkçılığını  baltalamasına izin vermeyeceğiz.
- Doğal ve arkeolojik sit alanlarında, dalışa yasak bölgelerde balık çiftliği kurulmasını kabul etmiyoruz.
- Ülkemizin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz fokunun üreme ve yaşam alanlarını koruyacağız.
- Denizlerimizin akciğerleri, yavru/ergen balıkların büyüme alanı olan deniz çayırlarının, balık çiftliklerin neden olduğu aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortam nedeniyle yok olmasına göz yummayacağız.

AKDENİZ FOKLARINI KORUYUN

Denizden teknelerle de katılım sağlanan basın açıklamasına kurum temsilcileri ve muhtarlar da katılarak balık çiftliklerine karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar. Konuşmalarda, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altına olan Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanlarının ve deniz çayırlarının korunması,  Karaburun’da önce doğa ve eko-sistem, ardından  yöre halkının ekonomik ve sosyal yaşamı üzerinde  geri döndürülemez tahribata neden olacak  Agromey projesi  dahil yeni bir balık çiftliği daha kurulmaması ve Karaburun’un su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanlarından çıkarılması sıralanan talepler arasındaydı. Konuşmalarda en önemli taleplerden birisi de Karaburun yarımadasının özel çevre koruma alanı ilan edilmesi için bekleyen Bakanlar Kurulu kararının bir an önce çıkarılmasıydı.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de 7. Onur yürüyüşü düzenlendi

SONRAKİ HABER

Ulaş Bayraktaroğlu için anma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...