11 Mayıs 2017 13:13

‘6-8 Ekim davasında yargı yanlı işliyor’

Hür Dava Partili Yasin Börü'nün ölmesiyle ilgili olarak verilen cezalara sanık aileleri tepkili: Yargı yanlı işletiliyor.

Paylaş

Kobanê eylemleri sırasında ölen Hür Dava Partisi sempatizanlarıyla ilgili açılan davada, haklarında 5’er kez ağırlaştırılmış hapis verilen sanıkların aileleri karara tepkili. Ailelerin Avukatı Mehmet Emin Çoban, olaylarda 50 kişinin öldüğünü, ancak hukukun tek bir kişi için, onun da yanlış işletildiğini vurguladı. 

Diyarbakır’da 6-7-8 Ekim 2014 tarihinde Kobanê eylemlerinde Diyarbakır’da çıkan çatışmada ölen Hür Dava Partili Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgüz ile yaralanan Yusuf Er’e ilişkin açılan davada yargılanan 41 sanıktan 16’sı 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yaklaşık 3 yıldır tutuklu bulunan 16 sanığın olayla ilgili herhangi bir bağı olmadığı yapılan araştırma ve delillerde ortaya konurken, aileler, verilen ağır cezalara tepkili.

‘YAPILAN YER TESPİTİ DE AİLEYİ DOĞRULADI’

Hakkında 5 kez ağırlaştırılmış hapis verilen Ali Karakurt’un annesi Sakine Karakurt, oğlunun pazarda balık satarak evin geçimini sağladığını, olay ile ilgili bir alakasının olmadığını, hatta olayın yaşandığı gün telefon sinyalinden yapılan yer tespitinde bile bunun kanıtlandığını aktardı. Oğlunun sara hastası olduğunu ve 8 yıla yakındır tedavi gördüğünü söyleyen Karakurt, “Ama tüm deliller de gösteriyor ki oğlum suçsuzdur. Bunu oradaki hakim ve savcılar da biliyor” dedi. 

‘ADALET YERİNİ BULSUN’

Tutuklulardan Ali Güler’in annesi Servet Güler, oğlunun esnaf ve herkes tarafından bilinen bir kişi olduğunu söyledi. Oğluna yapılan hukuksuz suçlamaları zulüm olarak değerlendiren Güler, olay günü oğlunun evden çıkmadığını, satmak için çorap paketleme yaptığını aktardı. Güler, oğlunun dosyasının tertemiz olduğunu yineleyerek, adaletin yerini bulması için oğlunun serbest bırakılmasını istedi.

‘BU ADALET Mİ ŞİMDİ?’

Anne Fatma Özşan ise, oğlunun ilk gözaltına alındığında tek kişilik bir odaya götürülüp işkence edildiğini söyleyerek, “Oğluma bir sürü fotoğraf göstermişler ‘Bunların ismini vereceksin ve olay ile bağlantıları var diyeceksin’ demişler. Polisler ona ‘Ya dediklerimizi kabul edersin ya da seni burada öldürürüz’ demiş, oğlum bunları kabul etmediği için tutuklandı. Bu adalet mi şimdi” diye tepki gösterdi.

Sanık olarak yargılananların avukatlarından Mehmet Emin Çoban da, yargılama safhasında şahit oldukları çarpıklıkları şöyle anlattı: “Olay yerindeki kamera ve deliller toplanmadı. Birçok kişinin zaten olay yerinde dahi olmadığı ortaya çıktı. Tamamen gizli tanıklardan oluşan bir dosya. Öyle bir şey ki gizli tanıklar mahkemenin koyduğu polisleri bile teşhis etti. Dosya çok boş iddialar ile hazırlanmış. Belli bir kesimi rahatlatma amacıyla oluşturulduğu çok açık ve nettir. Yargı ve hükümet ayağıyla oluşturulan bir kurgu var ve bu kurgu geçen nisan ayında son perdeyi oynayıp cezayı verip bitirildi. 50 kişi ölmüş ancak 5-6 kişi için dosya açılmış. Verilen cezaya istinaf mahkemesine itirazda bulunduk. Haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunanların Yargıtay sürecine kadar 5-6 yılı bulacak. Siyasi erkin yargı erki üzerindeki baskısı bitmese bu dosyadan hukuki bir karar beklemek çok zor.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

ABD görüşme için tarih verdi 

SONRAKİ HABER

Kadınlardan Aydoğan’ın vekilliğinin düşürülmesine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...