11 Mayıs 2017 10:05

Arjantin’de insanlık suçlarında ceza indirimine beyaz öfke!

Arjantin'de diktatörlük döneminde 5 kişiye işkence etme suçundan hüküm giymiş mahkumun cezasının düşürülmesi kararı dev bir gösteriyle protesto edildi

Paylaş

Arjantin’in başkent Buenos Aires’te bulunan ünlü Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) toplanan yüz binlere kişi, Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta insan hakları ihlalinden hüküm giymiş bir mahkumun cezasını düşürmesi kararını protesto etti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra 1970 ve 80’li yıllarda kaçırma ve işkence gibi insan hakları ihlallerinden suçlu bulunmuş çok sayıda mahkum da alt mahkemelere başvurarak serbest bırakılmaları talebinde bulundu. 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük yönetiminde 5 kişiyi kaçırarak işkence etme suçundan 13 yıl hapis cezası alan Luis Muiña hakkında ise cezasını düşürme kararı alındı.

BEYAZ BAŞÖRTÜSÜ DENİZİ

Karar üzerine insan hakları örgütleri ve diktatörlük döneminde yakınlarını kaybedenler ayaklandı. Dün 500 bin kişinin katıldığı dev gösteride de 1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen “Mayıs Meydanı Anneleri”, beyaz başörtüleriyle en önde yer aldı. Gösteriye gelen kadın erkek binlerce Arjantinli de ellerindeki beyaz başörtüleri kaldırarak karar tepki gösterdi.

‘DAHA FAZLA CEZASIZLIK İSTEMİYORUZ’

Bir konuşma yapan Mayıs Annesi Taty Almeyda ise, “Bu tarihi meydanda buluşan halk ve insan hakları örgütleri olarak güçlü bir sesle daha fazla cezasızlık; işkencecilere, tecavüzcülere, çocuk istismarcılarına ve insanlığa karşı suç işleyenlere daha ayrıcalık olmasın diyoruz” dedi.

Öte yandan Arjantin parlamentosunda farklı siyasi partiler bir araya gelerek söz konusu kararın diğer mahkumlar için emsal teşkil etmesinin önüne geçmek için yeni bir yasa üzerinde uzlaştı.

Arjantin’de askeri diktatörlüğün olduğu 1976-1983 yılları arasında 30 bin kişi kaçırılarak öldürüldü. Kayıp kişi sayısı ise en az 6 bin.

TÜRKİYE’DEKİ DARBE DAVASI DÜŞTÜ

Türkiye’de ise 12 Eylül askeri darbe dönemiyle ilgili açılan tek dava geçtiğimiz hafta düşürülmüştü. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın, sanıkların ölmeleri nedeniyle düşürülmesini kararlaştırdı.

Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırılmış ancak Yargıtay’ın, Evren ve Şahinkaya hakkında verilen mahkumiyet hükmüne ilişkin kararı bozmasının ardından devam ediyordu.

12 Eylül darbesi sonrasında 50 kişi idam edilmiş, binlerce kişi işkence görmüş ve 600 binden fazla insan gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Siverek'teki Şivan Perver heykeli kırıldı

SONRAKİ HABER

Sinop Valiliği, Onur Akın konserini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...